hirdetés

Sajttal és tejtermékekkel a fogszuvasodás ellen

A tejtermékek fogyasztása fontos az általános egészségi állapot fenntartásában. Egy friss kutatás szerint ugyanakkor a sajt és más tejtermékek fogyasztása megvédheti a fogakat a fogszuvasodástól is – közölte a General Dentistry  című lap.

hirdetés

A tejtermékek fontos szerepet játszanak a megfelelő egészségi állapot fenntartásában és különösen fontosak a csontok állapotának megőrzésében. Eddig azonban kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy a tejtermékek miként befolyásolják a szájüreg állapotát. A General Dentistry című lap május-júniusi számában nyilvánosságra hozott vizsgálat azonban most arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtok és egyéb tejtermékek fogyasztása védelmet nyújthat a fogszuvasodással szemben is.

A vizsgálati csoportot 68, 12 és 15 éves kor közötti résztvevő alkotta, a szerzők pedig a dentális plakkok pH-ját mérték sajt, tej vagy cukormentes joghurt fogyasztását követően. Amennyiben a pH-érték 5,5 alá csökken, fennáll a fogfelszín eróziójának veszélye, mely pusztítja a fog külső védelmét biztosító fogzománcot. „Minél inkább meghaladja a pH-érték az 5,5-et, annál kisebb a fogszuvasodás kialakulásának esélye” – magyarázza Vipul Yadav, a közlemény szerzője.

A résztvevőket véletlen besorolás alapján több csoportba osztották. Az első csoport tagjai cheddar sajtot ettek, a második csoport tagjai tejet ittak, a harmadik csoport tagjai pedig cukormentes joghurtot fogyasztottak. Minden csoportban három percig volt az adott élelmiszer a szájüregben, majd a résztvevők vízzel kiöblítették a szájukat. Az étel-italfogyasztás után 10, 20 és 30 perccel minden résztvevőnél mérték a szájüreg pH-értékét. A tejet vagy cukormentes joghurtot fogyasztó vizsgálati alanyok esetében a pH nem változott, sajt fogyasztását követően azonban a pH-érték gyors emelkedését észlelték minden mérési időpontban, ami arra utal, hogy a sajtfogyasztás védelmet nyújthat a fogszuvasodással szemben. Az adatok szerint a sajtfogyasztás hatására bekövetkező pH-emelkedés oka a fokozott nyáltermelés lehet, melyet a rágás folyamata vált ki. Ezen kívül különféle vegyületeket is találtak a sajtban, melyek a fogzománchoz tapadva további védelmet nyújthatnak a sav hatásaival szemben.

„Úgy tűnik, hogy a tejtermékek kedvezően befolyásolják a szájüreg állapotát. Nemcsak azért előnyösek, mert egészséges alternatívát jelentenek a cukrokban és egyéb szénhidrátokban gazdag nassolnivalókkal szemben, hanem védenek a fogszuvasodás ellen is” – állítják a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.