hirdetés

A malignus hipertermia és gyermekkori hipotónia új szerei

Az EMA két hibrid kérelem keretében benyújtott kérelmet hagyott jóvá, az egyik gyógyszer malignus hipertermia a másik gyermekkori hipotónia teeápiájára szolgál.

hirdetés

Malignus hipertermia

Meg kell adni a forgalombahozatali engedélyt az Agilus (dantrolén-nátrium, félheptahidrát) ritka betegségek gyógyszerére a malignus hipertermia kezelésére - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolta a malignus hipertermia nevű ritka betegség kezelésére fejlesztett Agilus (dantrolén-nátrium, félheptahidrát) forgalombahozatali engedélyének megadását.

A malignus hipertermia során a vázizmok túlstimulálásuk miatt nem képesek ellazulni. Hirtelen léphet fel, kiváltó okai lehet illékony érzéstelenítők és az izomlazító szukcinilkolin, vagy esetenként az erőteljes testmozgás vagy a hőség okozta stresszhatás. A malignus hipertermia életveszélyes lehet, mivel a testhőmérséklet gyors emelkedését és/vagy metabolikus acidózist okoz.

Az Agilus az izomrelaxáns dantrolén-nátrium (Dantrolen IV 20 mg) hibrid gyógyszere, amely 1984 óta engedélyezett az Európai Unióban. Úgy hat, hogy a ryanodine receptor 1-hez kötődve megakadályozza a kalcium felszabadulását a szarkoplazmatikus retikulumból. Az Agilus ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, mint a Dantrolen IV 20 mg, de 120 mg-os injekciós oldatos por formájában lesz kapható. Az Agilus formulájában a mannitot és a nátrium-hidroxidot hidroxipropil-béta-ciklodextrinre és Macrogol 3350-re cserélték az elkészítési idő lerövidítése és a könnyebb alkalmazhatóság érdekében.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy az Agilus minősége és biológiai egyenértékűsége kielégítő a Dantrolen IV 20 mg referenciakészítményhez képest. Az Agilus a malignus hipertermia kezelésére javallt felnőttek és gyermekeknek (minden korosztályában), megfelelő támogató intézkedésekkel kombinálva. A leggyakoribb mellékhatás az izomgyengeség.

 

Neoatricon gyermekkori hipotóniára

A CHMP szintén márciusi ülésén javasolta a Neoatricon (dopamin-hidroklorid) gyermekgyógyászati felhasználásra történő forgalomba hozatali engedélyezését újszülöttek, csecsemők és 18 évesnél fiatalabb gyermekek hipotenziójának kezelésére. A dopamin-hidroklorid a szimpatikus idegrendszer adrenerg receptorainak stimulálásával hat, dózisfüggő módon növelve a szisztémás érellenállást és a vérnyomást.

A Neoatricon egy steril dopamin koncentrátum BP 40 mg/ml hibrid gyógyszer, amely 1989 óta engedélyezett az Európai Unióban. A Neoatricon ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a referenciakészítmény, de alacsonyabb koncentrációban (1,5 mg/ml és 4,5 mg/ml) kapható.

A CHMP szerint a tanulmányok bizonyítják a Neoatricon kielégítő minőségét. Mivel a Neoatricont intravénásan adják be, és 100%-ban biológiailag hasznosul, a referenciakészítménnyel szemben nem volt szükség bioekvivalencia-vizsgálatra - állapította meg a CHMP.  A szer leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, az ektopikus szívverés, a tachycardia, az anginális fájdalom, a palpitáció, a hipotenzió, az érszűkület, a nehézlégzés, a hányinger és a hányás.

A Neoatricont olyan gyermekgyógyász szakorvos vagy gyermekintenzív terápiás szakember írhatja fel, aki megfelelő megfigyelési lehetőségekkel rendelkezik.

Mind az Agilus, mind a Neoatricon hibrid kérelemben került benyújtásra. Ezek részben egy már engedélyezett referenciakészítmény preklinikai vizsgálatainak és klinikai vizsgálatainak eredményeire, részben pedig új adatokra támaszkodnak.

forrás: EMA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.