hirdetés

A kemoterápia hatása a hajra

A kemoterápia alatt és végeztével a betegek a hajuk változásait észlelhetik és sokakat igen érzékenyen érint ez a folyamat.

hirdetés

Kemoterápia során igen gyakori a hajhullás, az alkalmazott gyógyszerektől függően a betegek mintegy 65%-ában jelentkezik. A kemoterápia számos egyéb módon is hatással lehet a hajra, többek között érzékenyítheti a hajas fejbőrt, megváltoztathatja a haj színét és textúráját, a megváltozott haj érzékenyebb lehet a kefélésre, vagy a hajápoló szerekre. A hajhullás ritka esetekben akár végleges is lehet. A haj kemoterápiára adott reakciója függ a beteg életkorától, a kezelésre adott választól, az általános állapottól is. Az elváltozás hossza is különböző, függ magától a betegtől és kezelésétől is.

A haj számos változásainak egyike az igen gyakori kemoterápiás göndörség („chemo curls”), amikor a kemoterápia okozta hajhullás után az újra növekedésnek induló -korábban egyenes- haj göndörré válik, de ez gyakran csak időleges.

A kemoterápiás anyagok az osztódó sejteket károsítják, és mivel a ráksejtek jóval gyakrabban osztódnak, mint a normális sejtek, ezért a kemoterápia nagyobb valószínűséggel találja el őket. A kemoterápia azonban a szervezet sokféle egészséges sejtjére is hat, különösen azokra, amelyek gyorsabban nőnek és szaporodnak, így többek között a hajhagymákra (folliculusokra) is. A haj folliculusai gyorsan nőnek és szaporodnak, legalább 90%-uk a kemoterápiára fokozottan érzékeny állapotban van, ezért vezet a kezelés gyakran hajhulláshoz.

A kemoterápia lezajlása után a gyógyszerek a gyógyszerek lassan távoznak a szervezetből és az érintett, de nem elpusztult sejtek is lassan találnak magukra. A haj folliculusai a lassú „gyógyulásuk” során egyes betegeknél más típusú hajat képezhetnek, a haj megváltozhat, „chemo” fürtök keletkezhetnek. A kemoterápia utáni haj elváltozások kialakulásában számos tényező szerepel: a gének, az egészségügyi anamnézis, a haj típusa, a haj reagálása a kemoterápiás szerekre, de maga a kemoterápiás anyag, annak dózisa és adagolásának hossza is szerepet játszik.

Egy 2017-es kutatás megállapította, hogy a kemoterápia után 3-6 hónappal indul meg az ismételt hajnövekedés (Rossi). Először a haj igen vékony lehet textúrája, színe egyéb is módon változhat. ában, vagy a színében. Amint a szervezetből kiürül a kemoterápia során használt szer, ismét egészséges sejteket kezd termelni, a haj a szokásos formájában kezd visszanőni. Orvosa speciális tanácsokat adhat a hajápolásról, a kezelés utáni visszanövés elősegítéséről.

Amennyiben a kemoterápia után a betegnek göndör lesz az „új” haja, az kevésbé fog göndörödni, ha nem hajszárítóval, hanem csak a levegőn szárítják és kefe helyett ritka fésű használnak. A hajmosáshoz enyhe és hidratáló samponokat és kondícionálókat kell használni (a szulfát tartalmú vagy egyéb zsírosodásgátló samponok kerülendőek), nem tanácsos a forró vizes mosás, hiszen a hajas fejbőr érzékeny és korpásodásra hajlamos lehet.

Általánosságban a kemoterápia utáni gyógyulás során a vegyi hajfestékek és dauerok árthatnak a hajnak és a fejbőrnek. Ezek használatával érdemes addig várni, amíg a hajas fejbőr már nem érzékeny és a haj túl van a göndörödési időszakon.  A „chemo curls” általában nem maradandó, és idővel csökken. A haj egyéb eltérései (szín, textura) a gyógyszer kiürülése során szintén elmúlnak. Ezen idő alatt gyengéden végzett hajápolás és styling után egyre egyenesebbé válik a haj.

Forrás:          

Written by Jon Johnson. Medically reviewed by Jenne Rishe RN. What to know about ’chemo curls’ Medical News Today. September 22, 2021.

Rossi A, Fortuna MC, Caro G, et al. Chemotherapy-induced alopecia management: clinical experience and practical advice. J Cosmet Dermatol 2017 Dec16(4):537-541.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.