hirdetés

A korai válás később pusztítja a szülő-gyermek kapcsolatot

A szülők válása nagyobb hatással van a szülő és gyermek közötti kapcsolatra, ha arra a gyermek életének első néhány évében kerül sor − hívja fel a figyelmet egy friss kutatás, mely a Personality and Social Psychology Bulletin című lapban jelent meg.

hirdetés

Ezen túlmenően arra is fény derült, hogy a kora gyermekkorukban szüleik válását átélők felnőttként is sérülékenyebb kapcsolatot ápolnak szüleikkel, mint azok, akik már nagyobbak voltak szüleik válásakor. R. Chris Fraley, az Illinois Egyetem kutatója szerint: „A szülők válásának eltérő körülményeit elemezve remélhetőleg többet tudunk meg arról, hogy a korai tapasztalatok mennyire pontosan jelzik előre a szorosabb emberi kapcsolatok minőségét az élet későbbi szakaszában.” Fraley és munkacsoportja a válás időzítését és hatását elemezték a későbbi pár- és szülői kapcsolatokra, illetve azt vizsgálták, hogy a más-más jellemzőkkel bíró válások miként hatnak az apával való kapcsolatra, az anyával való kapcsolattal összehasonlítva.

A kérdések megválaszolására két vizsgálatot végeztek. Az elsőben 7735 résztvevő adatait elemezték, akik a yourpersonality.net internetes oldalon vettek részt a személyiséget és a közeli kapcsolatokat felmérő vizsgálatban. A résztvevők több mint egyharmadának szülei voltak elváltak, a válás idején a gyermekek átlagosan 9 évesek voltak. A kutatók azt találták, hogy az elvált családokból származó résztvevők kisebb arányban minősítették szüleikkel való kapcsolatukat megbízhatónak. A szülőkkel való kapcsolat bizonytalansága különösen azoknál volt szembetűnő, akik 3 és 5 év közöttiek voltak, amikor szüleik elváltak, szemben azokkal, akiknél idősebb korban került sor a szülők válására. „A szüleikkel biztos kapcsolatban élők erősebben érzik, hogy megbízhatnak szüleikben, mint azok, akik bizonytalan kapcsolatot ápolnak szüleikkel. Az ilyen személyek komfortérzete erősebb, és magabiztosak a tekintetben, hogy lelki téren számíthatnak szüleikre, amennyiben szükségét érzik” – magyarázza Fraley.

Az elvált szülő gyermekei esetében nagyobb szorongás észlelhető a későbbi párkapcsolatok terén is, a szülők válása és a romantikus kapcsolatok bizonytalansága közötti összefüggés azonban kevésbé szoros.

Az is kiderült, hogy a szülők válása erősebben befolyásolja az anyával, mint az apával való kapcsolatot. A különbségek hátterének feltárása érdekében a kutatók egy másik 7500 fős csoport bevonásával megismételték a vizsgálatot. Ebben a második vizsgálatban azt kérték a résztvevőktől, hogy jelöljék meg, hogy a válás után melyik szülő gyakorolta az elsődleges felügyeletet a gyermekek felett. A vizsgálatot végzők feltételezése szerint az apával való kapcsolat azért sérül jobban a válást követően, mert nagyobb valószínűséggel az anya kapja meg a gyermekek feletti felügyeleti jogot. A résztvevők többsége (74 százalék) azt válaszolta, hogy a válás után az édesanyjával élt, 11 százalék az apával, míg a fennmaradó 15 százalék a nagyszülőkhöz vagy más gondviselőhöz került. Azokban az esetekben volt nagyobb esély arra, hogy az apával csak bizonytalan, laza kapcsolat alakult ki, amikor a válás után a gyermek az anyánál maradt, míg az apával élő gyermekek esetében később is erősebb volt az apával való kapcsolat. Az anyák esetében hasonló összefüggés igazolódott.

Túlságosan korai lenne kijelenteni, hogy a mostani vizsgálat megállapításai felhasználhatók a gyermekelhelyezés során hozott döntésekhez. Az eredmények mindenesetre azt jelzik, hogy „a szülőkkel töltött idő és a válást követő berendezkedés hosszú távon befolyásolhatja a szülő és gyermeke közötti viszonyt”.

„A szülőkkel és partnerrel való kapcsolat fontos szerepet játszik életünkben. A mostani kutatás egy lépéssel közelebb vitt bennünket annak megértéséhez, hogy egyes emberek miért élnek viszonylag bizonytalan kapcsolatban a közeli hozzátartozóikkal” – hangsúlyozza a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.