hirdetés

A lakóhely befolyásolhatja az idült betegségeket

A nem kontrollált cukorbetegségben, magas vérnyomás betegségben, elhízásban vagy depresszióban szenvedő betegek állapotára hatással lehet az is, hogy hol élnek.

 

hirdetés

A Journal of American Medical Association című lapban megjelent közlemény szerzői a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatait idézik, melyek szerint az USA felnőtt korú lakosságának körülbelül 60%-a szenved valamilyen krónikus betegségben, 40%-uknál pedig két vagy több ilyen betegség is fennáll. A krónikus betegségek kialakulására vagy az általuk okozott halálozásra hajlamosító kockázati tényezőket a lakóhely is befolyásolja, az USÁ-ban eltérést mutat a különböző államok között. A szerzők Chicago környéki adatokat idéznek: az 500 Cities Project adatai szerint a magas vérnyomás felnőttkori előfordulása Chicago környékén a 4,9% és 71% közötti széles tartományban szór.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az a rendkívül nagy egyenetlenség, ami az egészségi állapotban a földrajzi elhelyezkedés függvényében mutatkozik, az anyagi helyzet, az életkor vagy a nem különbözőségére vezethető-e vissza, vagy a lakóhellyel összefüggő körülmények közvetlenül okozzák.

A most közzétett vizsgálatban a Mount Sinai kutatói Aaron Baum vezetésével 5 millió felnőtt 2008 és 2018 közötti adatainak retrospektív elemzését végezték el. Az elemzésbe bevont személyek közül kb. 1 millióan a vizsgált időszak alatt legalább egyszer lakóhelyet váltottak. A szerzők a lakóhely függvényében elemeztek az elsődleges egészségi kimeneteleket, ezen belül a nem kontrollált cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás és depresszív tünetek előfordulását.

Az adatok azt igazolták, hogy a költözések nyomán 27,5%-kal változott a nem kontrollált magas vérnyomás betegség, illetve 15,2%-kal a depresszív tünetek földrajzi területenkénti incidenciája. A nem kontrollált cukorbetegség és az elhízás tekintetében ennél kisebb mértékű, 5%-os, illetve 3,1%-os változást észleltek a lakóhelyet váltók körében.

Azt is megfigyelték, hogy emelkedik a nem kontrollált krónikus betegség rizikója, ha az adott személy olyan helyre költözik, ahol az adott egészségi probléma általánosabb jelenség. Abban az esetben, ha a személy az adott kórállapot szempontjából 10-es percentilissel jellemezhető földrajzi régióból 90-es percentilissel jellemezhető helyre költözik, a nem kontrollált magas vérnyomás rizikója 7%-kal, az elhízásé 2%-kal, a nem kontrollált diabéteszé 1%-kal, a depresszív tüneteké 3%-kal emelkedik.

A szerzők munkájuk gyengéjeként említik, hogy a vizsgálati csoportot túlnyomórészt idősebb fehér férfiak alkották, ezért következtetéseik csak korlátozottan általánosíthatók szélesebb populációra. Ezen túlmenően, az elemzés során nem vették figyelembe a költözés okát, illetve más olyan változókat, melyek befolyásolhatták a végső eredményeket.

A szerzők így foglalják össze elemzésük mondanivalóját: „Vizsgálatunk olyasmit igazolt a tudomány eszközeivel, amellyel az amerikaiak nap mint nap szembesülnek: ahol élsz, olyan az egészségi állapotod.”

A most feltárt összefüggések hátterét a kutatók további vizsgálatok során kívánják tisztázni. Úgy vélik azonban, hogy eredményeik addig is hasznosak lehetnek a közegészségügyi stratégiák kialakítása során.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.