hirdetés

A lupus nephritis gyógyszeres kezelése

Bár a klinikusoknak több lehetőség is van a lupus nephritis gyógyszeres kezelésére, jelenleg egyikkel, illetve kombinációjukkal sem érhető el jelentős eredmény.

hirdetés

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) egyik legveszé­lyesebb manifesztációja és betegek halálának -az infekciók mellett- fő oka a veseelégtelenség. Az SLE a vesék gyulladását, egyfajta másodlagos glomeruloneprhritist okoz (amely mind mintázatában mind lefolyásában különbözik a veseeredetű, ún. elsődleges glomerulonephritistől) és ez vezet végül veseelégtelenséghez. Bár az amerikai FDA 2021-ben 2 szert: a calcineurin gátló voclosporint (Lupkynis) és a belimumabot (Benlysta) is törzskönyvezte felnőttkori lupus nephritisben, így ezek kombinálhatóak jelenleg a kezelés alapját képező immunszuppresszív mycophenolát mofetillel (CellCept, Myfortic, stb.) nincs egyértelmű adat arra, melyik szer adása kedvezőbb.

A Pan American League of Associations for Rheumatology (PANLAR) 2021-es találkozóján Dr. Brad Rovin, az Ohio State University Wexner Medical Center (Colombus, Ohio) nephrológusa – aki maga is részt vett a voclosporin III Fázis vizsgálatában – rámutatott, hogy a gyógyszer igen gyorsan csökkenti a proteinuriát, ami valószínűleg a podocytákra, a vese kapillárisait kívülről beburkoló speciális epitheliális sejtekre gyakorolt hatás következménye. Ezek a létfontosságú sejtek finoman kidolgozott, a synaptopodin fehérje által stabilizált citoszkeletont képeznek, melyet a calcineurin károsít. A voclosporin a calcineurin blokkolása révén védi a synaptopodint, ami következményesen védi a podocytákat és a vesét.

Sok adat olvasható a nephrológiai irodalomban, melyek szerint a podocyták elvesztéséhez glomeruláris sclerosis és következményes veseműködés károsodás társulhat. Kritikus mennyiségű podocyta pusztulása már valószínűleg a vese végleges károsodását eredményezi.  A veseszövet védelme tehát lupus nephritisben alapvetően fontos, a voclosporin megmentheti a vesét a szöveti károsodástól.

A belimumab szintén hatásosnak bizonyult, különösen a „flare”-ek megelőzésében. A gyógyszer törzskönyvezéséhez vezető vizsgálatban 2 éven belül csak a betegek 16%-ánál láttak a vesékkel összefüggő eseményeket, vagy halálozást, míg a placebót kapó csoport betegeinél ez 28%-ban fordult elő (Furie). A belilumabot kapó betegek veséje a kontrollokéhoz képest 50%-kal több eséllyel teljesítette a vizsgálat elsődleges végpontjait (azt, hogy a vizeletfehérje/kreatinin arány 0,7 alá csökkenjen, hogy a becsült glomeruláris filtráció ne süllyedjen a flare-t megelőző érték 20%-a alá, illetve az eGFR legalább 60 ml/perc/1,73 m² legyen, és a kezelés sikertelensége esetén ne legyen szükség „rescue” kezelésre sem).

A belimumab lupus nephritisben végzett vizsgálatának végpontjai igen szigorúak voltak – mondta a tanulmány első szerzője, Dr. Richard A. Furie (Donald and Barbara Zucker School of Medicine at Hofstra/Northwell, Hempstead, New York) a találkozón. A vizsgálatban V. fokozatú lupus nephritises betegek szerepeltek – bár az ilyen súlyos betegek kezelése nagyon nehéz. Nem volt kérdéses a belimumab plusz mycophenolát kezelés haszna ezeknél a betegeknél. Szerinte bármelyik kombináció javítja a lupusos és a lupus nephritises betegek kilátásait.

Dr. Graciela Alarcon professzor (University of Alabama at Birmingham) a megbeszélés moderátora is mindaddig bármelyik kombináció használatát egyaránt célszerűnek tartja, ameddig nem történik meg a két gyógyszer fej-fej melletti összehasonlítása, hisz addig nem a lehet tudni, melyik az előnyösebb. megválaszolni a kérdést. Sokan a régi, bevált algoritmust használják, és csak mycophenolátot adnak. Mielőtt döntenénk melyik legyen a második gyógyszer el kell döntenünk, kell-e egyáltalán második szer? Ezt számos klinikus csak akkor javasolja, ha a mycophenolát nem válik be.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a lupus nephritisben kapott válaszok aránya még mindig nem optimális, az új kombinációkkal is csak 30 - 40% között van. Dr. Rovin javaslata szerint a voclosporin védőhatását és a belimumab flare elleni védőhatását bizonyos helyzetekben együtt kellene használni. Mivel a két szert együtt is lehet alkalmazni, evvel el lehet kerülni, de legalábbis minimalizálni lehet a régi szerek használatát, a két szer együttes adásával fenn lehet tartani a veseműködést és kordában lehet tartani a lupust is.        

Forrás:

Collins TR. Experts debate merits of dual therapy for lupus nephritis. Medscape Medical News > Conference News > PANLAR 2021. August 19, 2021.

Pan American League of Associations for Rheumatology (PANLAR) 2021 Annual Meeting: Presented August 15, 2021.

Furie R, Rovin BH, Houssiau F, et al. Two-year, randomized, controlled trial of belimumab in lupus nephritis. N Engl J Med 2020;383(12):1117-1128.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.