hirdetés

A megfelelő edzés javítja a csontsűrűséget

A csontváz fizikai terhelése hatással van a neurotranszmitterek kibocsátására a csontszövetben. Megfelelő edzéssel nem csak meggátolható a csontritkulás, de a csontminőség javulása is elérhető.

hirdetés

Amerikai kutatók szerint egy speciális edzéssel normalizálható az alacsony csontsűrűség, és csökken az oszteoporózis kockázata. Azt is megállapították, hogy e folyamatban a csontanyagcsere mely neurotranszmitterei játszanak szerepet. A 12 hónapig tartó edzés alatt a tesztszemélyek vérmintáiban megemelkedett a csontképződést stimuláló növekedési faktor szintje, és ezzel egyidőben a csökkent a csontok lebontását elősegítő jeladó fehérje, a szklerosztin  szintje. A Blood című szaklapban megjelent publikáció szerint a speciálisan a csontok terhelését célzó rendszeres fizikai gyakorlatok, és a megfelelő táplálkozás csökkentheti a csonttörések kockázatát. Az olyan sporttevékenységek, mint az úszás vagy kerékpározás, kedvező hatással vannak a szívre és a vérkeringésre, de a csontnövekedést nem stimulálják.

A rendszeres testedzés nem csak az elhízást akadályozhatja meg, hanem a szívbetegségek és a diabétesz kialakulását is. A csontok egészségének megóvásához azonban speciális gyakorlatokra van szükség. Pamela Hinton (University of Missouri, Columbia) és kutatócsoportja kimutatta, hogy a heti két-három alkalommal végzett erőnléti vagy ugróedzések már néhány hónap után növelik az alacsony csontsűrűséget. A vérminták elemzése bizonyítékokat szolgáltatott ennek a gyógyító folyamatnak a mechanizmusára. Köztudott, hogy az ismételt fizikai megterhelés csonttömeg előállítására és megerősítésére ösztönzi a csontsejteket. Ez a csontszövet felépítését és lebontását szabályozó neurotranszmitterek kibocsátásán keresztül valósul meg. Ez többek között hatással van az IGF-1 növekedési faktor, a szklerosztin fehérje és a mellékpajzsmirigy-hormon termelésére.

Az említett tanulmányban 38 (25 és 60 év közötti) férfi vett részt, akik gerincében és a medencecsontjában alacsony csontsűrűséget mértek. A férfiakat két csoportba osztották. Az egyik csoport heti háromszor egy vagy két lábon különböző ugrásokat végzett. Az ugrások számát edzésenként fokozatosan 40-ről 100-ra emelték. A másik csoport heti kétszer vett részt olyan erőnléti edzésen, ami elsősorban a csípőt és a gerincet terhelte meg. A gyakorlatok guggolásból, súlyemelésből és evezésből álltak. Minden résztvevő kalcium- és D-vitamin szükségletüket fedező gyógyszereket kapott. A hat hónap múlva elvégzett csontsűrűség-mérések mindenkinél javulást mutattak, és az értékek a tanulmány végéig magas szinten maradtak. Az ugrásokat végző csoportnál a szklerosztin-szint 4,5 százalékkal, az erőnléti csoportnál 9,5 százalékkal csökkent. Az IGF-1 szintje mindkét csoportban körülbelül 26 százalékkal emelkedett. A mellékpajzsmirigy-hormon koncentrációja a vizsgálat ideje alatt nem változott.

A kutatók szerint nyilvánvaló, hogy a csontsejtek a fizikai megterhelés hatására kevesebb szklerosztin és több IGF-1 termeléssel reagálnak. Ez felerősíti a csontépítő oszteoblasztok aktivitását, és ezzel egyidőben gátolja a csontok lebontását végző oszteoklasztok működését a csontszövetben. Amennyiben speciális táplálkozással, vagy bizonyos hatóanyagokkal sikerülne az IGF-1 termelést is fokozni, a csontsűrűség normalizálódását az edzések során még jobban gyorsítani lehetne.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.