hirdetés

Mit és mennyit mozogjunk az egészségünkért?

A mérsékelt vagy közepes-erős intenzitású lendületes testmozgás mellett célszerű súlyzózni, erőgépeken vagy gumikötelekkel is gyakorlatozni.

hirdetés

A WHO azt tanácsolja minden 18-64 éves közötti személynek, hogy heti legalább 150 percnyi mérsékelt intenzitású aerob tevékenységet, és emellett heti legalább kétszer rezisztencia gyakorlatokat (súlyzóval vagy ellenállással szemben végzett gyakorlatokat) végezzen. . A 150 perces testmozgás heti ötször félóra legyen, és a félórás mozgás során maximum 2 szünetet iktassunk be. Ha a mozgás/edzés nagy intenzitású, akkor heti 75 perces edzés a betegségekkel szemben ugyanakkora védőhatást nyújt, mint a 150 perces közepes intenzitású mozgás. 

Azokat, akik a heti mozgásmennyiséget 1-2 napra tömörítik, weekend warriornak (kb. hétvégi harcosoknak) nevezik. Több tanulmány is született annak tisztázására, hogy vajon ez a mozgásfajta is biztosítja-e a megfelelő védelmet. Az 1994 és 2006 közötti Health Survey for England illetve a Scottish Health Survey 40 évesnél idősebb résztvevőinek adatait 2012-ig gyűjtötték. Személyes interjúban kérdőívet használtak a fizikai aktivitás felmérésére, egy-egy hónap minden napján teljesített mozgás pontos részletezésével ( gyakoriság, időtartam, intenzitás). A foglalkozással és rutin háztartási teendőkkel járó mozgásmennyiséget természetesen nem vették figyelembe. Mérsékelt tekintettek a testmozgás a 3-5,9 MET oxigén igényű testmozgást, intenzívnek az ennél nagyobb oxigén igényűt.  A résztvevőket „inaktív” (a fentiekből semmit nem teljesítő); „nem elegendően aktív” (heti 3x30 percnyi mérsékelt intenzitású gyakorlatnál kevesebbet teljesítő), „rendszeresen aktív” (legalább 3-5x 30 perces aerob és rezisztencia edzést végző), és  „weekend warrior” (a a javasolt összes testmozgást a hét 1-2 napján teljesítő) csoportba sorolták.

A 63 591 felmért, akkor átlagosan 58,6 éves személyből a 8,8 éves követés (561 159 személy-év) során 8802 személy halt meg, 2780 kardiovaszkuláris ok, 2526 rák miatt. Az inaktívakkal szemben az össz-halálozás esélye 0,69 a nem elegendően aktív, 0,70 a weekend warriorokon, 0,65 a rendszeresen aktívak között. A kardiovaszkuláris mortalitás esélye 0,63; 0,60; 059 a fenti sorrendben, míg a rákban meghalás esélye 0,86; 0,82 és 0,79. Az 1-2 napra összesűrített testedzés is hasonlóképp véd a betegségekkel és a halálozással szemben, mint a rendszeresebb aktivitás.

A részletes elemzésekbő az is kiderült, hogy a fenti aktivitás-mintázat és a mortalitás kapcsolatot sem az obezitás sem a többi elismert rizikófaktor (magas koleszterinszint, magas  vérnyomás, dohányzás) nem befolyásolta.

A kardiorespiratorikus fittség a mortalitás nagyobb súlyú prediktora. Számos kutatás igazolja, hogy a kielégítő fittség heti legalább két alkalommal végzett intenzív és elegendően hosszú aktivitással fenntartható. 

 

Forrás: JAMA Internal Medicine

Dr. A. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.