hirdetés

A melanóma akár 10 év után is visszatérhet

A melanóma az első kezelést követő 10 éven túli recidívája gyakoribb, mint azt a szakemberek korábban gondolták. Egy friss vizsgálat szerint minden huszadik esetben több mint 10 év telik el az első kezelés és a tumor ismételt megjelenése között.

hirdetés

A Journal of the American College of Surgeons című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat szerzői ugyanakkor azt találták, hogy a késői kiújulást mutató betegek túlélése hosszabb, mint azoké, akiknél a recidíva az első három évben jelentkezik.

„A melanóma esetében a 10 éven túli recidívamentes túlélést csaknem a gyógyulás szinonimájának tekintjük. A vizsgálatok többségében azonban a betegeket nem követték nyomon 10 évnél hosszabb ideig. Vizsgálatunk azt találta, hogy a melanóma késői kiújulása egyáltalán nem ritka jelenség, és bizonyos betegcsoportokban az átlagosnál is gyakrabban kell számítani az előfordulására” – figyelmeztet Mark Faries sebészprofesszor.

Azokban az esetekben, amikor nagyobb a melanóma 10 éven túli kiújulásának kockázata, az első diagnózis felállítására átlagosan fiatalabb korban kerül sor, és az elsődleges tumor általában kevésbé agresszív jellegzetességeket mutat, mint a korai (3 éven belüli) kiújulással jellemzett esetekben. A most közzétett vizsgálat a 10 éven túl recidíváló esetek eddigi legnagyobb populációját ölelte fel – emeli ki a vizsgálat vezetője.

Összesen 4731 olyan beteget vontak be a vizsgálatba, akiknél az adott intézményben kórismézték a melanómát és hosszú távon követték őket nyomon. Legalább egy évtizedes tumormentességet követően 408 főnél észlelték a melanóma késői recidíváját. „Az első kezelés után 15 évvel 6,8 százalék, az első kezelés után 25 évvel 11,3 százalék volt a recidívaarány” – idézik a számadatokat a szerzők. Amennyiben csak azokra a betegekre szűkítették a melanóma recidívaarányának meghatározását, akiknek első kezelése a John Wayne Cancer Institute-ban történt, a kutatók azt találták, hogy a 4731 beteg 6,9 százalékánál (327 betegnél) újult ki a daganat 10 évnél hosszabb idő elteltével. „Úgy tűnik, hogy a melanóma kiújulásának kockázata soha nem szűnik meg teljesen – magyarázza dr. Faries. – A legfontosabb változás, melyet a mostani eredmények a gyakorlatunkban hozhatnak, hogy a betegeket élethosszig kontrollálnia kell az orvosnak a melanóma diagnosztizálását követően.”

Az egyesült államokbeli statisztikák szerint 2013-ban eddig 76700 új melanoma-esetet kórisméztek, és a bőrdaganat az esetek többségében férfiakat érint. Az új eredmények azonban arra figyelmeztetnek, hogy „a késői melanómarecidíva férfiaknál megfigyelt dominanciája kevésbé szembetűnő, mint azokban az esetekben, amikor a tumor 3 éven belül kiújul”. A melanóma korai recidívái esetében a 3127 eset 66 százaléka a férfiakat érintette, míg késői recidíva esetén (n = 408) a férfiak aránya mindössze 57 százalék volt. Dr. Faries szerint a különbség annak tudható be, hogy „az első melanóma férfiaknál agresszívabb viselkedésű, mint nőknél, bár ennek okát egyelőre még nem ismerjük”.

A betegcsoportok között más különbségeket is észleltek: a legalább egy évtizeden keresztül nem recidíváló tumorban szenvedő betegek átlagosan fiatalabbak voltak, mint a korai kiújulást mutatók (41 százalék, illetve 51 százalék). Késői recidíva esetén az eredeti melanómás elváltozás jellemzői kedvezőbb betegségkimenetelt sejtetnek, szemben a korán kiújuló esetekkel. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetekben az eredeti tumor vékonyabb és nem fekélyesedik ki, azaz a melanóma feletti bőr folytonossága nem szakad meg. Ilyenkor kisebb a nyirokcsomók érintettségének valószínűsége is, illetve az ilyen tumorok kisebb arányban érintik a fej és a nyak területét. Az adatok szerint ugyanakkor a későn recidíváló melanómák esetén a kiújulás nagyobb eséllyel jelenik meg az eredeti tumortól távol eső bőrterületen, és e betegcsoportban jobb a recidívát követő túlélési arány is. Késői recidíva esetén körülbelül 40 százalékkal kisebb a melanóma okozta halálozás esélye, mint korai recidíva eseteiben, és a késői recidívák esetén hosszabb a teljes túlélés is.

„A több mint 10 éven át tumormentes betegek túlnyomó többségénél szerencsére nem újul ki a daganat. A betegeknek azokban tisztában kell lenniük azzal, hogy ha a testük bármely pontján tartósan fennálló és/vagy szokatlan jeleket észlelnek, akkor ez a melanóma recidíváját jelezheti, ezért a tünetek hátterének tisztázására haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk” – figyelmeztet dr. Faries. A betegeknek tünetmentesség esetén is évente kell felkeresniük bőrgyógyászukat vagy háziorvosukat klinikai vizsgálat céljából. A most nyilvánosságra hozott vizsgálat vezetője emellett évenkénti mellkasröntgent és laboratóriumi vizsgálatokat is szükségesnek tart.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.