hirdetés

A methimazol eddig nem ismert, ritka mellékhatása?

A pajzsmirigy túlműködésben alkalmazott methimazol mellett megnő az akut pancreatitis kockázata.

hirdetés

Kulcsszavak: hyperthyreosis, golyva, Graves-Basedow betegség, methimazol, thiamazol, agranulocytosis, akut pancreatitis, propylthiouracil,

Az American Thyroid Association (ATA) 2019. évi kongresszusán arról számoltak be, hogy az antithyroid methimazol (más néven thiamazol, itthon Metothyrin) alkalmazásához - egy 20 évnél hosszabb megfigyeléssel járó dán vizsgálat adatai szerint - az akut pancreatitis jelentősen megnövekedett kockázata társul.

Az European Medicines Agency (EMA) hat megbetegedés kapcsán már 2019. januárban figyelmeztetett a methimazol alkalmazása melletti akut pancreatitis veszélyére, és előírta, hogy a termék ismertetőjén az esetleges súlyos mellékhatások között szerepelnie kell az akut pancreatitisnek is. Ez még nem történt meg az USA-ban, pedig ott a methimazol az egyik leggyakrabban használt pajzsmirigy túlműködés elleni szer.

Bár ez a mellékhatás igen ritka, de a kockázatra mindenképp fel kell hívni a betegek figyelmét, hangsúlyozta a tanulmány első szerzője, az European Thyroid Association elnöke, Dr. Laszlo Hegedus aki szerint az adatok arra utalnak, hogy a pancreatitis kockázata ugyanakkora, mint az agranulocytosis kockázata – az utóbbit viszont már évtizedek óta ismerjük.

Dániában a kutatók összehasonlították a methimazol és a második leggyakrabban felírt antithyroid gyógyszer, a PTU (propylthiouracil, itthon Propycil) szedése mellett fellépő pancreatitis gyakoriságát. 1995 és 2018 között 118.649 betegnek írtak fel legalább egyszer antithyroid gyógyszert, és a betegek közül 103.825 kapott methimazolt, 14.824 pedig PTU-t. Ezen időszak alatt az országban összesen 43,580 akut pancreatitises eset fordult elő, melyek közül 226 eset (0,5%) a methimazol szedők között, 19 eset (0,04%) a PTU szedők között keletkezett. A pancreatitis kialakulásának arányát nem befolyásolta, hogy a betegek a methimazolból magas vagy alacsony kumulatív dózist szedtek (OR: 0,98,), hasonlóképp az sem, hogy a PTU-t nagyobb vagy kisebb adagban szedték (OR: 0,86). Dr. Hegedus (Department of Endocrinology and Metabolism at Odense University Hospital, Dánia) az eredményeket összefoglalva azt mondta, hogy „a folyamatos methimazol szedéshez az akut pancreatitis emelkedett kockázata társul, a PTU szedés mellett ez nem észlelhető, és a kumulatív összdózis sem játszik szerepet a kockázatban.”

Az előadás után egy hozzászóló úgy vélte, hogy talán maga a hyperthyreoidismus játszik szerepet a magasabb kockázatban, de Hegedus azt válaszolta, hogy tudomása szerint soha nem írtak le összefüggést a hyperthyreoidismus és az akut pancreatitis között. Másrészt, ha a betegség és a pancreatitis között lenne közvetlen összefüggés, akkor mindkét gyógyszer mellett egyforma arányban fordulna elő a megbetegedés. Ugyanakkor elismerte, hogy a vizsgálatban a PTU-szedők alacsony száma gyengíti a bizonyítékok erejét. Azt is hozzátette, hogy egy korábbi taiwani népességi alapú eset-kontrollos vizsgálatban nem találtak összefüggést a methimazol szedés és az akut pancreatitis között (Shih-Wei Lai, Cheng-Li Lin, Kuan-Fu Liao. Use of methamizole and risk of akute pancreatitis: A case-control study in Taiwan. Indian J Pharmacol 2016; 49(2):192-195). 

A jelenlegi vizsgálat korlátai közé tartozik az is, hogy nem tartalmaz biokémiai adatokat, pl. a hyperthyreoidismus súlyosságának fokát, a Graves-betegség elkülönítését a toxikus noduláris golyvától. Mindemellett az adatokat a nagyszámú beteg, a hosszú idejű megfigyelés, és az igazolt farmako-epidemiológiai módszerek megerősítik. További vizsgálatokra lenne szükség a gyógyszer ilyen mellékhatásáért felelős mechanizmus kimutatására. Amíg az összefüggést nem cáfolják meg, addig az EMA figyelmeztetése indokoltnak látszik, hiszen mint fentebb említettük, az akut pancreatitis methimazol mellett ugyanolyan gyakorisággal fordul elő, mint az agranulocytosis.

 Források:

1. Melville NA: Methimazole for Graves disease linked to acute pancreatitis. Medscape Medical News > Conference News > ATA 2019. November 14, 2019.

2. 89th ATA Annual Meeting. Abstract #6. Presented November 2, 2019.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.