hirdetés

Epekő okozta pancreatitis és a sztatinok

Az idiopátiásnak tekintett pancreatitis hátterében olyan apró kövek állhatnak, amelyre (az esetek kétharmadában) a műtét előtt nem derül fény. Azt is megfigyelték, hogy a pancreatitis gyakoribb a sztatinszedők körében.

hirdetés

A finnországi statisztikák szerint az akut hasnyálmirigy-gyulladás leggyakoribb oka az alkoholfogyasztás és az epekövesség. Az esetek akár 10-20 százalékát is kitehetik azonban azok az esetek, amikor a kiváltó okot nem lehet tisztázni. Ezeket az eseteket olyan epekövek magyarázhatják, melyeket az előzetes rutinvizsgálatokkal nem sikerül kimutatni. Az epekő megakadhat a közös epevezeték és a Wirsung-vezeték összeömlésénél, ami pancreatitis kialakulásához vezethet.

Egy multicentrikus gasztrointesztinális sebészeti vizsgálatban idiopátiás pancreatitisben szenvedő betegeket randomizáltak műtétre kerülő csoportba és kontrollcsoportba. Harminckilenc betegnél cholecystectomiára került sor, míg a kontrollcsoportot 46 fő alkotta. Az átlagosan 3 éven át tartó utánkövetés során a pancreatitis a kontrollcsoport 14 tagjánál, a műtéttel kezelt csoport 4 tagjánál ismétlődött, ami azt jelenti, hogy a kontrollcsoportban egyértelműen nagyobb volt az esélye. A kontrollcsoportban ez 23, míg a sebészeti csoportban mindössze 8 pancreatitis-epizód előfordulását jelentette. A műtét során minden három esetből kettőben apró köveket találtak az epehólyagban, noha ezt a műtét előtti ismételt ultrahangvizsgálatok nem mutatták.

A fenti megállapítás nagy jelentőséggel bír nemcsak akkor, amikor egy idiopátiás pancreatitis-esetet idiopátiásként sorolunk be, hanem a kezelés megválasztásakor is. Meg kell említeni, hogy az alkoholfogyasztást túlságosan gyakran gyanítjuk a hasnyálmirigy-gyulladás hátterében. Az „idiopátiás” pancreatitis visszatérése sok esetben megelőzhető az epehólyag laparoszkópos eltávolításával.

A vizsgálatban elemezték az akut pancreatitis lehetséges összefüggéseit is a koleszterincsökkentő sztatinok szedésével, mivel az epekövek gyakran tartalmaznak kristályos koleszterint. Állatkísérletek tanúsága szerint a sztatinok oldják az epeköveket. Az epekövek többsége időskorúaknál fordul elő, gyakran tünetmentes formában. A kutatók feltételezik, hogy a sztatinok emberek esetében is csökkenthetik az epekövek méretét, ami lehetővé teszi, hogy az epekő az epehólyagból a ductus choledochus és a pancreas-vezeték összeömléséhez vándoroljon, ahol megakadva akut hasnyálmirigy-gyulladást okoz.

A Kuopio Egyetemi Kórházban végzett retrospektív vizsgálat szerint az idiopátiás pancreatitis gyakoribb a szattinszedők csoportjában, szemben azokkal, akik nem részesülnek sztatinkezelésben. Más részről azonban a sztatinszedőknél végzett cholecystectomia kimenetele nem rosszabb, mint azoknál, akik nem szednek sztatint, és a műtét ideje 10 százalékkal rövidebb, mint a sztatint nem szedők esetében. A vizsgálatban 461, akut pancreatitisben szenvedő, illetve 1140 epeköves beteg mellett 272 sztatinszedő személy és 272 kontrollszemély adatait dolgozták fel. Egy országos vizsgálatban azt találták, hogy a sztatinok szignifikánsan fokozzák az akut pancreatitis kockázatát, mely elsősorban a sztatinkezelés első évében a legkifejezettebb. Az anonim regiszteradatokon alapuló vizsgálat az összes olyan pancreatitis-epizódot felölelte 2008 és 2010 között, ahol nem volt kimutatható a megbetegedés hátterében alkoholfogyasztás vagy epekövesség. A vizsgálatban közel 4500 fő és csaknem 25000 kontrollszemély vett részt.

„A mostani megállapítások ellenére nem indokolt, hogy bárki is felhagyjon a sztatinszedéssel anélkül, hogy konzultálna orvosával” – figyelmeztet dr. Jukka Pulkkinen, aki doktori disszertációjában mutatta be a vizsgálat eredményeit.

Az adatokat eredetileg a PancreasBMC Gastroenterology Pharmacoepidemiology and Drug Safety, andAnnals of Surge című lapban tették közzé.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.