hirdetés

Inzulin akut hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek

A hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának legfőbb oka a túlzott alkoholfogyasztás és a magas zsírtartalmú étrend. Újabb kutatások szerint az inzulin megakadályozza a zsírsavak és az alkohol metabolitjainak mérgező hatásait.

hirdetés

Az akut pancreatitis során a rendellenes működés eredményeként a hasnyálmirigyen belül aktiválódó enzimek a hasnyálmirigy-vezetéken keresztül kijuthatnak a sejtek közé. Ez erős hasi fájdalmakkal, hányással jár, illetve az egész szervezetet érintő, azaz szisztémás gyulladásként állandósul. Az Egyesült Királyságban évente közel 20000 beteget diagnosztizálnak hasnyálmirigy gyulladással, ami 1000 esetben halálos kimenetelű. Jelenleg nem ismerünk azonnali gyógymódot, a kezelés intravénás folyadék és táplálékbevitelre korlátozódik.

A hasnyálmirigy-gyulladás, az epesav okozta reflux, valamint az epekő kialakulásának legfőbb oka a túlzott alkoholfogyasztás és a magas zsírtartalmú étrend. Amikor az alkohol és a zsír felhalmozódik a hasnyálmirigy nagyméretű, kis sejtmaggal rendelkező az emésztéshez, zsíroldáshoz szükséges enzimeket termelőacinus sejtjeiben, akkor ellenőrizhetetlen sejtpusztulás következik be, és a megsemmisülő sejtekből felszabaduló toxikus enzimek károsítják a hasnyálmirigyet és a környező szöveteket.

A legújabb laboratóriumi kutatások szerint a hasnyálmirigy béta sejtjeiben felszabaduló inzulin megakadályozza a zsírsavak és az alkohol metabolitjainak mérgező hatásait.

Dr. Bruce és kutatócsoportja tovább vizsgálja az inzulin szerepét elhízott betegek hasnyálmirigy-gyulladásának csökkentésére, hiszen ez a hormon a  vérben csökkenti a zsírsavak mennyiségét. A diabétesz ugyanakkor súlyosbítja a pancreatitist, a cukorbetegek esetében nagyobb a kockázata a gyulladás okozta szervi elégtelenségek kialakulásának.

Az eredmények még megerősítést igényelnek, ugyanis inzulinnak védő szerepe van, de a kutatók továbbra sem tudják, hogy milyen mechanizmus alapján fejti ki az inzulin említett védő szerepét. Dr. Bruce kutatási eredményeinek újdonsága, hogy az inzulin akkor is bizonyítottan acinus sejteket védő hatásúnak bizonyult, amikor a betegség már kialakult: helyreállítja a sejtek energiaszintjét, stabilizálja kalcium tartalmukat és megakadályozza a sejtek tömeges elhalását. A vércukorszint szigorú ellenőrzésével tehát az inzulin hatékony lehet a hasnyálmirigy gyulladásának kezelésében. 

 

Forrás: World Pharma News

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.