hirdetés

A mobil kommunikációs eszközök a kardiális egészség megőrzésében

Az önmonitorozás segíthet abban, hogy a kardiovaszkuláris egészséghez való viszonyunkat megváltoztassuk. Mindaddig azonban, míg a gyógyszer­vizsgálatokhoz hasonlóan valid tudományos eredmények nem születnek az erre való alkalmazásokkal, nem az elutasítás, hanem a próbálkozás, azaz a használat a megfelelő út.

hirdetés

Dr. Speer GáborBár a kardiovaszkuláris (KV) megbete­gedések halálozása egyre csökken, a szívbetegségek és a stroke jelenleg is a ve­zető okok a halálozásban, a rokkantságban és az egészségügyi kiadásokban. Ráadásul, az egészségtelen magatartásformák – mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás – tovább­ra is gyakoriak. Mindezeken túl (és egyben miatt) a 2-es típusú diabetes mellitus, a nem megfelelően kontrollált magas vérnyomás, illetve a kezelés ellenére nem terápiás szinten lévő lipidanyagcsere-értékek mind tovább fo­kozzák a KV kockázatot. Az American Heart Association (AHA) éppen ezért a 2020-ig tar­tó stratégiájában célul tűzte ki a fenti négy magatartásforma megváltoztatása, illetve az említett három, direkt KV megbetegedéshez vezető indikátor (magas vérnyomás, magas vércukor, magas koleszterin) elleni küzdel­met. Ez az AHA’s Life’s Simple 7 program. (1) Ez a hét mérhető adat egyértelműen a kardiovaszkuláris egészség alapja: a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) adataiból világosan kiderül, hogy azoknak, akiknek ebből a hét KV kockázatból legalább hatban megfelelő (normális) az eredményük (azaz, a rizikóprofiljuk jobb), szignifikánsan alacsonyabb az összhalálozásuk (relatív ha­zárd: 0,49), mint azoknak, akik csak egyben teljesítenek jól. Jelenleg az USA-polgárok kevesebb mint 1%-a étkezik egészsége­sen, csak 32%-uknak jó a testtömegindexe (BMI), és több mint 30%-uk esetében nem teljesül a megfelelő vérnyomás- és kolesz­terin-célérték. (Mi, magyarok sem vagyunk egészségtudatosabbak.)

MHealth és kardiovaszkuláris prevenció

Az AHA egy friss közleményben (2) azt vizsgál­ta, hogy a „mobile health” (mHealth) technológiák hogyan használhatók fel a fentiek megváltoztatásában. Az mHealth leginkább mobil kommunikációs, információtechnoló­giai eszközök egészségünk érdekében való alkalmazását jelenti. A mobil kommunikációs eszközök közé döntően az okostelefonunkkal használható egészségügyi alkalmazások (applikációk) és az élettani paramétereinket mérő és kommunikáló, tároló, testünkön hor­dozható szenzorok tartoznak.

Abból, hogy több olyan, okostelefonra letölthető alkalmazás létezik, amely segít a testsúlyunk kontrolljában, a testmozgás facilitálásában, a dohányzásról való leszokásban, adódik, hogy segíthetjük velük KV egészsé­günk megőrzését is. Ezenfelül léteznek olyan, a testen viselhető érzékelők is, amelyek de­tektálják a fizikai aktivitást, a szívritmust és egyéb élettani működéseket. Ezeket az ada­tokat akár az okostelefonunkon is tárolhatjuk, de a mobil szenzorok valós idejű (azonnali) adatokat is szolgáltatnak. A mért paraméte­reket rögtön láttatják, de tárolják is azokat, az adatokat bármikor elő lehet hívni (akár az orvossal való találkozáskor), statisztikákat le­het készíteni. Mindezekkel könnyebben lehet megtenni a terápiás lépéseket, ugyanakkor az adatok azonnali kijelzése segítheti a he­lyes életmód megtartását. Mintegy adatokat mutató lelkiismeret.

Bár az USA-ban jelenleg a lakosság 20%-a használ egészségügyi alkalmazásokat a te­lefonjával (más adat, de Magyarországon az okostelefon-tulajdonosok 17%-a töltött már le egészségügyi és/vagy életmód alkalma­zásokat a készülékére – derült ki a Szinapszis Kft. kutatásából), mégis az ilyen egészségügyi alkalmazások hasznának igazolására alig van publikált adat. Nincs adat arra, hogy ezek a mobilalkalmazások, eszközök evidensen hasznosak lennének a KV prevencióban: arra, hogy hasznosak-e a kardiális megbetegedé­sek és a stroke megelőzésében, egyértelmű evidencia még nem létezik. Nem tudni még, mely mHealth segítségével kapott adatok, milyen üzenetek, tartalmak a megfelelőek az életmód előnyös megváltoztatásában. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy teljes­séggel haszontalanok lennének. Az önmo­nitorozás egyértelműen segíthet abban, hogy a KV egészséghez való viszonyunkat megváltoztassuk. Mindaddig azonban, míg a gyógyszervizsgálatokhoz hasonlóan valid tudományos eredmények nem születnek alkalmazásukkal, nem az elutasítás, hanem a próbálkozás, azaz a használat a megfelelő út.

A megjelent összefoglaló közlemény (2) a fent említett KV paraméterek 69 vizsgála­tát elemezte, melyek közül 10 randomizált vizsgálat fogyást elősegítő alkalmazást, 14 fi­zikális aktivitás fokozását segítő alkalmazást, 14 dohányzásról való leszokást, 13 a magas vérnyomás önkontrollját, míg 3 a lipidkezelés sikerességét célozta meg. A vizsgálatok több­sége randomizált volt, de összefoglaló közle­mények és metaanalízisek is szerepeltek a fel­dolgozásban. Példa az USA-ban letölthető alkalmazások nagy számára: csak a fogyást támogató appok közül majdnem 4000 iOS alkalmazás és 250 Android operációs rend­szerű, míg a mozgást támogatók közül 6312 applikáció iOS operációs rendszerű volt és 120-at Androidra írtak (az USA-ban az iOS operációs rendszer az elterjedtebb).

A kardiovaszkuláris prevencióban alap­vető életmódi tanácsadás és a magatartás megváltoztatásának támogatása alapvetően személyes orvos-beteg kapcsolatokon vagy a tradicionális tájékozató füzetek átadása, ta­nulmányozása révén valósul meg. Az mHealth technológiáknak esélyük van ennek a tradi­cionális kapcsolati viszonynak a helyettesí­tésére, pl. az életmód-változtatásra szolgáló élettani adatok prezentálásával megvalósuló motiválásra. A forgalomban lévő egészség­ügyi paraméterek monitorozására alkalmas eszközök – akár bluetooth kapcsolaton ke­resztül működő vérnyomásmonitorok vagy vércukor-ellenőrzők – segítségével a beteg azonnal látja eredményeit. De később meg is tudja osztani az önmérések eredményeit akár az orvosával, de akár valós időben (a mé­réskor azonnal láttatva az eredményeket az orvosával) rögtön tanácsot kap az eredmény kapcsán. A képzettebb beteg – és motivált – számára maguk az adatok mintegy pressziót jelenthetnek az életmódbeli változtatásra, vagyis a beteg saját szerepe felértékelődik az eredmények javításában.

Egy ausztráliai vizsgálat a fenti álláspontot megerősíti. (3,4) Ez a TEXT ME elnevezésű vizsgálat volt, amely egy mobiltelefonra tölthető applikáció hasznát vizsgálta. A vizsgált betegek már átestek kardiovaszkuláris megbe­tegedésen (többnyire akut coronaria-szindrómán), és a vizsgálat az alkalmazásnak az életmódjuk megváltoztatására való hatását elemezte. Az applikációt használók életmód­jukra vonatkozó szöveges, személyre szabott üzeneteket kaptak, annak érdekében, hogy a rizikófaktoraik javuljanak.

A vizsgálatban 700 beteg vett részt, (3) a kontrollszemélyek a megszokott típusú tanácsadásban vettek részt, míg a másik cso­port e mellett heti négy motivációs üzenetet kapott (a mobiltelefonon keresztül), 6 héten át. Ez utóbbi csoportban az LDL-koleszterin-szint és a BMI jobban javult, jobban csökkent a dohányzás mértéke (42,9% vs. 26,0%) és job­ban nőtt a fizikai aktivitásuk is. A vérnyomás is szignifikánsan csökkent körükben a csak a megszokott tanácsadásban részesültek­hez képest (135,8 Hgmm vs. 128,2 Hgmm). A szövegüzenet automatikus, de részben sze­mélyre szabott volt, pl.: Jane, voltál-e ma már sétálni? A program egyszerű volt, választ nem lehetett adni a telefonon keresztül.

Jelenleg sok kérdésre nincs válasz. Egy­részt a vizsgálatok rövid ideig tartottak: nincs adat a hosszabb távon való alkalma­zásukról, azaz pl. kitart-e hosszabb távon a használatuk mellett a beteg. Mi van akkor, ha az mHealth alkalmazást a hagyományos betegedukációval kombinálják? Jobb ered­ményeket érnek el? Akad-e bármilyen káros következménye az mHealth használatának? Mindabból azonban, hogy ezekre nincs válasz, az AHA állásfoglalása szerint nem az következik, hogy elutasítjuk ezeknek az alkalmazásoknak a használatát, hanem az, hogy folyamatosan keresni kell a helyüket betegeink KV egészségének javításában.

Levelezési cím: http://artmedus.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1.
Karmali KN, Lloyd-Jones DM. Achieving and maintain­ing cardiovascular health across the lifespan. Curr Epide­miol Rep 2014;1:75–81
2. Burke LE, Ma J, Azar KM, et al. Current Science on Con­sumer Use of Mobile Health for Cardiovascular Disease Prevention: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation 2015;132:1157–1213
3. Chow CK, Redfern J, Hillis GS, et al. Effect of lifestyle-fo­cused text messaging on risk factor modification in patients with coronary heart disease. JAMA 2015;314:1255–1263
4. Eapen ZJ, Peterson ED. Can mobile health applica­tions facilitate meaningful behavior change? JAMA 2015;314:1236–1237

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.