hirdetés

A narkolepszia autoimmun betegség?

Jelenleg nincs hatásos kezelés a világszerte körülbelül 3 millió embert érintő narkolepszia kezelésére, és sok a homályos pont a betegség okait illetően is. Egy új tanulmány azonban most felvetette, hogy autoimmun mechanizmusok játszhatnak szerepet a betegség kialakulásában.

hirdetés

A Pharmacological Research című lapban a Tel Aviv-i Egyetem professzora, Yehuda Shoenfeld és munkatársai arról számolnak be, hogy az agyban végbemenő autoimmun folyamat elősegítheti a narkolepszia kialakulását. Azt írják, hogy a narkolepszia magán viseli az autoimmun kórképek jellemzőit, ezért azokhoz hasonlóan kell kezelni.

A narkolepszia általában 10 és 25 éves kor között jelentkezik először, majd a beteget egész élete folyamán végigkíséri. A betegséget az alábbi tünetek közül egy vagy több fennállása jellemzi: minden átmenet nélküli elalvás, rendkívüli mértékű nappali álmosság, hallucinációk, elkent beszéd, az izomtónus hirtelen elvesztése, az izmok többségének átmeneti gyengesége, átmeneti mozgás- vagy beszédképtelenség elalvás vagy ébredés közben.

A szerzők azt figyelték meg, hogy a fenti folyamat kapcsán csökken az orexin neuronok száma – ezek az idegsejtek tartják fenn az alvás és ébrenlét közötti kényes egyensúlyt.

Schoenfeld professzor kiemeli, hogy a narkolepszia a beteg mindennapi életét jelentősen pusztító állapot, több mint egyszerű genetikai betegség, mely különösen a gyermekek életminőségét rontja szignifikánsan. „A narkolepszia érdekes betegség, mivel bár szigorúan genetikai hátterű kórképnek tartják, létrejöttét környezeti faktorok befolyásolják, mint amilyen például a nevetési roham vagy a stresszhatás.” A munkacsoport figyelme akkor fordult először a narkolepszia kutatása felé, amikor 2009-ben Finnországban H1N1-influenza elleni védőoltások kapcsán tömegesen jelentkezett narkolepszia: egy vakcinációs kampányt követően a narkolepszia incidenciája 16-szorosára emelkedett.

A szerzők tudomására jutott egy japán alváskutató csoport vizsgálata is, akik olyan agyi antitesteket azonosítottak, melyek károsítják az alvás-ébrenlét egyensúlyáért felelős orexint termelő agyi sejteket.

A narkolepsziában szenvedő kísérleti állatoknál és embereknél csökken az orexin mennyisége az agyban, ilyenkor az alvás-ébrenlét egyensúlyának felborulása narkolepsziás rohamokhoz vezet. Ezt látva felmerült a kérdés: miért tűnik el az orexin? Lehet-e ez immunreakció részjelensége? A szerzők igennel válaszolnak a kérdésre – az antitestek az orexintermelő neuronokat tartalmazó granulumokhoz kötődve elpusztítják azokat.

A mostani vizsgálathoz a szerzők a japán kutatócsoporttal együttműködve az izolált specifikus antitesteket közvetlenül a kísérleti egerekbe injektálták. A következő hónapban az egereknél alvásrohamok jelentkeztek, és az alvás rendszertelenné vált. „Az egerek a kutyákhoz hasonlóan alszanak, elalvás előtt összegömbölyödnek. Ebben a kísérletben az egerek egyszerűen hirtelen eldőltek az alváshoz, majd két perccel később felébredtek, mintha mi sem történt volna” – magyarázza Schoenfeld professzor, aki azt mondja, hogy meg akarják változtatni a narkolepsziával kapcsolatos vélekedéseket, azt autoimmun betegségként definiálva. A kórkép mögött álló mechanizmusok pontosabb megismerése remélhetőleg elvezet bennünket hatásosabb terápiás formákhoz és egy napon talán a betegség végleges gyógyításához.

A szerzők most azt tervezik, hogy azonosítják azokat az agyi területeket, ahol az antitestek 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.