A nehezen kontrollálható vagy rezisztens hypertonia kivizsgálása és kezelése

Az Egyesült Államokban 65 millióra tehető a magas vérnyomásban szenvedő felnőttek száma, s közülük körülbelül 40 millió beteg vérnyomása nincs megfelelően beállítva. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanennyi lenne a nehezen kontrollálható hypertoniában szenvedők száma is, de jól tükrözi, hogy sokszor nehéz elérni a célul tűzött vérnyomásértéket. Bár a beteggel kapcsolatos tényezők (pl. terápiahűség) alapvetően fontosak a kontroll megvalósításában, hasonlóan lényegesek az orvoshoz kapcsolódó faktorok is (például az, hogy az orvos elfogadja-e a célérték feletti vérnyomást; mennyire biztos abban, hogy a mért érték megfelel a beteg „valódi” vérnyomásának; illetve mennyire aktív a gyógyszerfelírásban).
  Rezisztens hypertoniáról akkor beszélünk, ha a vérnyomás annak ellenére meghaladja a célértéket, hogy a beteg tartja magát a legalább három, különböző osztályba tartozó szerrel, megfelelő dózisban végzett vérnyomáscsökkentő kezeléshez. Ideális esetben a kombináció egyik tagja diuretikum. Az egyéb szerek között rendszerint van még egy olyan készítmény, amely a renin–angiotenzin–aldoszteron rendszerre (RAAS) hat (ACEgátló vagy angiotenzinreceptor-blokkoló [ARB]) és egy kalciumcsatornablokkoló vagy béta-blokkoló.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Anthony J. Viera, MD
a szerző cikkei

Alan L. Hinderliter, MD
a szerző cikkei

Dr. med. habil. Barna István
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.