hirdetés

A nemdohányzók tüdőrákja

A tüdőrákok száma az utóbbi években azoknál is közel duplájára emelkedett, akik soha életükben nem dohányoztak. Különösen a nők körében rohamos a növekedés.

hirdetés

A tüdőrák az Egyesült Királyságban 2012-ben 44 488 embert érintett, és 35 371 halált okozott. Az Amerikai Egyesült Államokban becslések szerint 2015-ben 221 200 új tüdőrákos megbetegedés és 158 040 tüdőrák miatti halál várható, ami azt jelenti, hogy az összes daganatos halálozás 27%-át a tüdőrák teszi majd ki, azaz több mint a prosztatarákos, emlőrákos és kolorektális rákos halálozás összesen! Hazánkban az utóbbi években 7000 körüli az évenkénti új esetek száma, de a nők körében 3 évtized alatt mintegy 450%-kal nőtt a tüdőrák előfordulása. Az 5 éves túlélés nem kissejtes tüdőrákban mintegy 18%-os, kissejtes tüdőrákban mindössze 6%-os 5 éves túlélés várható. Közismert, hogy a dohányzás (mértékétől, időtartamától, stb. függően) a legfontosabb karcinogén tényező.

A World Conference on Lung Cancer 2015-ös denveri (Colorado, USA) kongresszusán elhangzott két retrospektív vizsgálat is igazolta, hogy a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) előfordulása a saját bevallásuk szerint sohasem dohányzó személyeknél is egyre emelkedik (22.01 és 24.03 absztraktok).

Angliában egy nagy rákcentrumban végzett 2 170 tüdőrákos beteg (akik 20 %-a, 43 személy sohasem dohányzott) műtéti adataiból kiderült, hogy 2008 és 2014 között az NSCLC-k gyakorisága 13%-ról 28%-ra növekedett a sohasem dohányzók körében. Leggyakoribb szövettani típus az adenokarcinóma volt 54%-kal, ezt követte a karcinoid tumor 27%-kal. Folyamatosan megfigyelhető volt az évenkénti emelkedés, de a drámai változás 2013 és 2014 között következett be, amikor egyetlen év alatt 20%-ról 28%-ra nőtt az előfordulás. E betegek 52%-ánál semmilyen egyértelmű tünet nem volt, 34%-ban köhögtek és mindössze 11%-ban köptek vért. Dr. Eric Lim (Royal Brompton & Harefield NHS Foundation Trust, London) szerint ez az egyik legnagyobb tüdőrákos adatbázis, így adataik vélhetően az egész Egyesült Királyságban fennálló trendet reprezentálják. Az 1980-as években bevezetett dohányzásellenes kampányoknak köszönhetően a dohányzással összefüggésbe hozható tüdőrákok száma viszont csökkent.

A Texasban végzett – és három különálló tüdőrákos adatbázist feldolgozó – tanulmány is hasonló eredményre jutott. A tanulmányt vezető szerző, Dr. Lorraine Pelosof (University of Texas Southwestern in Dallas, Dept. of Hematology/Oncology) megállapította, hogy egy nagy, geográfiailag és demográfiailag is jelentősen eltérő népességben 1990 és 2013 között az NSCLC-s betegek között egyre növekedett a sohasem dohányzók aránya. Összesen 10 568 NSCLC-ben szenvedő tüdőrákos beteget és 1.504 kissejtes (SCLC) tüdőrákos beteget láttak el 1990 és 2013 között a University of Texas Southwestern Medical Centerben (Dallas), a Parkland Hospitalban (Dallas), valamint a Vanderbilt University in Nashville (Tennesee) intézetekben. Pelosof doktornő szerint az emelkedés az egyetemi kórházakban és a megyei kórházban is egyaránt jelentkezett, és a trend statisztikailag erősen szignifikáns emelkedést jelzett még életkor és nem szerinti válogatás után is (p<0,0001). Az egyik intézetben például az 1990-1990 évek közötti 8,9%-ról a 2011-2013 évekre 19,5%-ra emelkedett tüdőrákosok között a nemdohányzók aránya. Az SCLC-s betegeknél az arány nem változott. A nem dohányzó, de mégis NSCLC-ben szenvedők között szignifikánsan több volt a nőbeteg, mint a férfi (65% vs 35%, p<0,0001), a tendencia az angol kutatók vizsgálatában is hasonló volt,  az NSCLC miatt műtétre került nemdohányzó betegek 67%-a volt nő.

A gyakoriság emelkedése nemcsak abból ered, hogy korábban tudjuk a betegséget felismerni, sőt a stádiumok szerinti csoportosítás után is látszott, hogy megszaporodtak a IV. stádiumú daganatok. A nemdohányzók körében keletkező tüdőrák egy teljesen más entitás, és rendszerint csak előrehaladott formában kerül észlelésre. Éppen az eltérő biológia miatt a nemdohányzók terápiás lehetőségei némileg eltérnek a dohányosokétól, tehát meg kellene találni a nemdohányzók körében egyre gyakrabban észlelhető tüdőrákok etiológiáját. Sokak szerint a betegség szaporodásáért a légszennyezés tehető felelőssé.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Cancer Network News

2. Medscape Medical News > Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.