hirdetés

A norovírus cseppfertőzéssel is terjedhet

A hirtelen hányással, hasmenéssel járó megbetegedés kórokozói közvetlen fizikai kapcsolat útján terjednek. Egy kanadai kutatócsoport azt találta, hogy a vírus nem csak közvetlen érintkezéssel, hanem cseppfertőzéssel is átadható.

hirdetés

A norovirusok igen fertőzőek, a járványos gyomor- bélpanaszok egyik leggyakoribb kórokozói világszerte. Rendkívül változatosak, számos típusuk ismert.  Az általuk okozott betegség hirtelen hányással és vagy hasmenéssel kezdődik, amit fejfájás és hasi görcsök kísérhetnek. Enyhe lefolyású, rendszerint egy-két napig tart. 

A norovírus közvetlenül emberről emberre, közvetetten a fertőzöttek által érintett tárgyakon keresztül terjed. A Clinical Infectious Diseases szaklapban megjelent tanulmány azonban arról számolt be, hogy a vírusok a betegszobák, folyosók, kezelő helyiségek levegőjében is jelen lehet.

A kórokozók elsősorban szájon át terjednek, ezért a fertőzés elkerülése érdekében olyan megelőző intézkedésekre van szükség, mint az alapos kézfertőtlenítés, a kesztyű viselése, valamint a mellékhelyiségek, mosdókagylók, kilincsek rendszeres fertőtlenítése.

Mivel a betegség hirtelen hányással jár együtt, amit köhögési inger is kísérhet, feltételezhető, hogy a vírusok a levegőben, cseppfertőzéssel is terjedhetnek.

Caroline Duchaine (Université Laval, Québec) vizsgálatai azt mutatják, hogy a kórokozók valóban kimutathatóak a levegőben. Kutatócsoportja nyolc egészségügyi intézményben folytatott vizsgálatokat, melyekben a norovírusok jelenlétét keresték különböző helyiségek légterében. A betegszobák levegőjéből, a betegektől egy méter távolságnyira vett minták 54%-ban pozitív eredményt hoztak.

A kórokozók jelenléte a betegszobák előtti folyosó levegőjében 38%-ban, a kezelőkben 50%-ban volt kimutatható. A levegő vírus-koncentrációja 13-2.350 részecske per köbméter. A rágcsáló norovírussal folytatott laborkísérletek azt mutatják, hogy a vírus a levegőben is fertőzőképes.

Duchaine azt gondolja, hogy mivel egy fertőzéshez már 10-100 kórokozó is elegendő, a levegőrészecskék könnyen a norovírus-járvány terjedési útja lehetnek. Véleménye szerint a fertőzés elkerüléséhez szájmaszk viselése, vagy mobil légszűrők üzembe állítása hatékony ellenintézkedés lehet.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.