hirdetés

Eddig ismeretlen foglalkozás-egészségügyi kockázat

A szennyvíztisztító telepek levegőmintáiban lévő potenciálisan patogén vírus-részecskék magyarázhatják az ebben a szektorban dolgozók gyakori gyomor-bélrendszeri tüneteit. 

hirdetés

A szennyvíztisztító telepek területén megfigyelhető, bioaeroszolok okozta foglalkozási expozíció és ennek az alkalmazottak egészségére gyakorolt hatása jól dokumentált. A tanulmányok többsége a tenyészthető baktériumok illetve gombák megszámlálását és azonosítására, továbbá a levegőben terjedő endotoxinok koncentrációjának mérésére fókuszált. Meglepően kevés vizsgálat foglalkozott a szennyvíztisztító telepeken szintén jelen levő, levegőben terjedő vírusokkal és azok koncentrációjával. A szennyvízben megtalálható sok emésztőrendszeri vírus, melyek kis méretüknél fogva aeroszolosodnak. Kiváltképp igaz ez a norovírusra és az adenovírusra, amelyek rendkívül elterjedtek és a fertőző gasztrointesztinális megbetegedések fő okozói. A hepatitis E vírus most válik jelentősebbé. Egy 2014-es tanulmány célja három különböző vírus (adenovírus, norovírus és a hepatitis E vírus) azonosítása és koncentrációjuk megállapítása 31 szennyvíztisztítóból származó levegőmintában kvantitatív polimeráz láncreakcióval (qPCR). A tanulmány két egymást követő év mintáit vizsgálta, évenként két eltérő évszakban. A nyári minták 100%-ában, a téli minták 97%-ában adenovírust észleltek. A legnagyobb levegőben mért víruskoncentráció 2.27×106 genom ekvivalens/m3, továbbá ez az érték nyáron általában magasabb volt, mint télen. A 123 levegőmintából mindössze háromban találtak norovírust, míg hepatitis E vírust egyikben sem.

A szennyvíztisztító telepekben fellelhető potenciálisan patogén vírus-részecskék tehát korántsem elhanyagolhatók, és magyarázattal szolgálhatnak az ebben a szektorban dolgozók gyakori gyomor-bélrendszeri tüneteire. 

 

Forrás: Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.