hirdetés

A Parkinsonos tünetek keletkezésének új elmélete

Egy újabb felfedezés szerint, lehet, hogy a Parkinsonos tünetekért nem a gátló, hanem a serkentő ingerek túlsúlya a felelős.

hirdetés

A Parkinson-kór jellegzetes tünetei az izmok merevsége, a végtagok remegése és az akaratlagos mozgások kontrolljának csökkenése. Az öt éves koreai és szingapúri kutatási együttműködés résztvevői a Neuron augusztusi hasábjain koprodukció a konvencionális dopamin teória mellett egy, a betegség háttérében húzódó,új, lehetséges patomechanizmust ismertettek.

Parkinson-kórban világszerte kb. 10 millióan szenvednek. Egyik legszembetűnőbb tünete, a finom, akaratlagos mozgások elmaradása, pontosabban azok kontrolljának elvesztése(pl.: a beteg nem tud egy csésze teát megfogni, meginni.) Tudva lévő, hogy a betegség alapja a központi idegrendszer dopamindeficitje, azonban az nem ismert, hogy a transzmitterhiány miként okozza a mozgászavart. A mozgásokat a törzsdúcok – más néven a bazális ganglionok koordinálják, melyek terület sejtjei nem csak anatómiai, hanem informatikai értelemben is összekötik a motoros agykérget az mozgást végrehajtó izmokkal és inakkal. Az áthaladó információ kétféle lehet: serkentő (excitátoros) vagy gátló (inhibíciós). Amennyiben a dopamin szint alacsony, úgy a normális izomműködéshez szükséges gátlás-serkentés egyensúlya felborul, a gátló információk kerülnek túlsúlyba és minden bizonnyal ez az a kulcsmomentum, amely a betegség tüneteiért felelős.

Ezt a felvetést a kutatók optogenetikus technológia§ segítségével, állatkísérletes modellben szerették volna igazolni. Kutatásaik során egerek neuronjain fejeztettek ki fényérzékeny fehérjéket. Azt tapasztalták, hogy a törzsdúcok erős fénnyel történő ingerléskor a thalamusz célsejtjei hiperaktívvá váltak. A hiperaktivitás végül egy kóros, öngerjesztő folyamattá duzzadt, mely az állatok izomzatának merevségét, végtagjaik remegését eredményezte. Ugyanakkor, ha más, kisebb intenzitású megvilágításba helyezték a törzsdúcok sejtjeit, úgy a normál izomtónus és mozgások visszatértek. Összefoglalva tehát elmondható, hogy a neuronok túlzott működése, hiperexcitációja is létrehozhatja a Parkinsonos tüneteket.

Ez a felfedezés azért egyedülálló, mert bizonyítást nyert, hogy a tüneteket nem a fokozott gátlás, hanem a fokozott aktivitás okozza. A szerzők szerint ennek a későbbiekben a gyógymódot befolyásoló hatása is lehet. Ahogy a vizsgálatvezető fogalmaz: „eljöhet még az az idő, amikor a dopamin prekurzora, az L-DOPA nélkül fogjuk a betegséget kezelni. Persze, ezek az eredmények nem csak emiatt jelentenek áttörést. A kutatás rávilágított arra, hogy miként szabályozza az agy a mozgatást és hogy a kontroll miként siklik ki. Hosszútávú céljaink között szerepel más dopaminhoz kötődő betegségek (elsősorban mozgászavarok) vizsgálata ill. a thalamikus struktúrák megfigyelése hiperaktiváció mellett. Reményeink szerint a folyamat megértése a kezelés forradalmához vezet.”

Az optogenetikus technológia lényege, fényérzékeny fehérjék sejtfelszíni kifejeztetése és azok fénnyel történő ingerlése, mely végül sejt-és rendszerszintű választ hoz létre. Nemrégiben történt kifejlesztése óta a módszer az idegtudomány közkedvelt eljárásai között szerepel.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.