hirdetés

A Parkinson-kór patomechanizmusának új lépése

Az alfa-szinuklein a kiürült vezikulumok endocitózisának gátlásával zavarja meg az idegrendszerben a jelátvitelt. 

hirdetés

A Parkinson-kór egy intenzíven kutatott, krónikus, neurodegeneratív betegség, mely közel 10 millió embert érint világszerte. Legfőbb jellemzője a motoros funkciók progresszív leépülése, minek közismert példája a nem befolyásolható remegés. A tünetekkel párhuzamosan az agy idegsejtjei kóros működést mutatnak, mely idővel pusztulásukat okozza. Pillanatnyilag a betegség kialakulási oka ismeretlen, ez által gyógyíthatatlan. A ’90-es években azonban nagy lendületet vett a betegséggel kapcsolatos kutatás, mivel ekkor írták le az összefüggést az alfa-szinuklein és a neurodegeneráció között. Az elmélet szerint a fehérje túltermelődése okozta toxikus hatás felel az idegsejtek károsodásáért. Az élettanilag ismeretlen funkciójú protein a neuronok terminális részén helyezkedik el, feltételezések szerint a neurotranszmitterek exocitózisát szabályozza valamilyen módon. Konkrét patognomikus szerepéről eddig nem tudtunk sokat.

Az okinawai Műszaki és Tudományegyetem kutatói fedezték fel, hogy az alfa-szinuklein felszaporodása hátráltatja a neurotranszmissziót. A folyamat kulcsfontosságú lépése a kiürült vezikulák visszavétele, azaz endocitózisa. Kórosan felhalmozódott alfa-szinuklein mellett ez a lépés kerül gátlás alá.

Neurotranszmisszió,, az idegi jelátvitel során zajlik a sejtszintű kommunikáció az idegrendszerben. Elektromos vagy kémiai ingerületből motoros, szenzoros vagy kognitív funkció keletkezik. Az elektromos impulzus megjelenésekor a sejt jelátvivő anyagot csomagol vezikulákba. A vezikula gyakorlatilag egy lipidrétegbe burkolja a felvett anyagot, jelen esetben a kémiai hírvivőt. A folyamat során a transzmitter a szinaptikus résbe kerül exocitózis révén. Felszabadulása után a fogadó (általában szomszédos) neuron receptorain tapad meg és ez váltja ki a hatást. A folyamat addig ismétlődik, míg a kívánt végső effektus ki nem alakul. A kiürült vezikulák újra hasznosulnak. Ürülésüket követően az idegsejt terminális részébe húzódnak vissza. Utóbbi folyamat endocitózissal történik. A lépés kritikus jelentőségű a további neurotranszmisszióra nézve. (Lényege, hogy legyen elég üres vezikula, azaz szabad kapacitás a további folyamatot illetően.) A jelen sorokban ismertetett kutatás szerint az alfa-szinuklein ezt a lépést gátolja, így gerjesztve hibát a jelátvitelben. Kóros esetben a szabad vezikulaszám csökken. Végső soron a sejt nem tud a jelátvitelhez kellő mennyiségű neurotranszmittert felszabadítani hordozó egységek hiányában. A folyamat azonban nem feltétlenül okoz károsodást. Ha a sejt alacsony frekvenciával tüzel, akkor nem biztos, hogy ez meglátszik a funkcióján. A probléma ott keletkezik, ahol a neuronok fokozott működésre vannak késztetve. Ilyen terület például a szenzoros ingerek feldolgozásáért, a mozgások helyes kontrollálásáért ill. a memória képzésért, tárolásért felelős idegrendszeri régiók. A szóban forgó területeken a vezikulavisszavétel gátlása igen hamar a sejtek kimerüléséhez vezet.

Az alfa-szinuklein toxikus hatását tovább vizsgálva szembe tűnik, hogy az endocitózis gátlása a mikrotubulusok túltermelődéséhez vezet. A mikrotubulus a sejtvázat alkotja. Az alfa-szinuklein ismeretlen mechanizmussal ezen strukturális elemek felszaporodásához vezet. A protein túltermelődése fizikálisan is gátját szabja a vezikulák visszavételének. A kutatást vezető Takahashi professzor az alábbi hasonlattal magyarázta a jelenséget: „képzeljük azt, hogy a mikrotubulus a sejtben olyan, mint egy tartó oszlop a házban. Ha túl sok oszlopot építünk be, akkor az hátráltatja a tájékozódást és egy idő után az életvitelt is.”

A kutatás hosszú távon egy új lehetséges támadáspontra világít rá a kezelésben. Az endocitózis serkentése vagy a mikrotubulusok gátlása a normál funkciót kellene helyre állítsa, azonban ennek életbe lépését még hosszas kutatás kell megelőzze.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.