hirdetés

A passzív dohányzás növeli a szívrohamok kockázatát

Egy bostoni kardiológiai osztály csaknem minden bent fekvő szívbetege tudta, hogy a passzív dohányzás árt az egészségnek, de csak minden második gondolta úgy, hogy növelheti a szívrohamok kockázatát is.

hirdetés

Az Egyesült Államok felnőtt, jelenleg dohányzó lakosságának 90%-a még 18 éves kora előtt szokott rá a dohányzásra. A 2012-es National Youth Tobacco Survey (NYTS) egyszerű, 24 658 diákra kiterjedő kérdőíves felmérése szerint a középiskolákban 6,7%, a főiskolai, egyetemi hallgatók között pedig már 23,3%-os volt a dohányzók aránya, a szivarozásé pedig 2,8%, illetve 12,6%-os. Valamennyit emelkedett az elektronikus cigarettázók aránya is, csökkent viszont a „bidi” (rövid barna cigaretta dohánylevélből) és a „kretek” (szegfűszegből készült valami) híveinek aránya (Arrazola).

A National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) égisze alatt nem dohányzókban mérték a nikotin első metabolitjának, a cotininnak a szérumszintjét, keresve a passzív dohányzás általi érintettséget. Durván tíz év alatt, 2007-2008-ra 52,5%-ról 40,1%-ra csökkent azon nem dohányzók aránya, akik vérében a conitin szint meghaladta a 0,05 ng/ml-es határértéket, és ez jelentős javulás. A csökkenés mértéke erősen függött az életkortól, nemtől, etnikumtól, és a jövedelmi viszonyoktól, és bár jelentősen csökkent, de még mindig igen magas azoknak a száma, akik passzívan kénytelenek dohányfüstöt belélegezni (secondhand smooking). Leginkább a gyermekek azok, akik nem tudnak védekezni a passzív dohányzás ellen (Kaufmann).

Egy bostoni centrumban végzett friss vizsgálat szerint a koronária-betegség miatt kórházban fekvő, nem dohányzó betegek mindössze 17%-át kérdezték meg arról, hogy ki vannak-e téve dohányfüstnek, és a betegek mindössze 1,4%-a emlékezett arra, hogy bármiféle tanácsot kapott volna erről a – könnyen kiküszöbölhető - kockázati faktorról. Dr. Nancy A. Rigotti (Massachusetts General Hospital, Boston), a 2014. november 10.-én a JAMA Internal Medicine-ben online megjelent közlemény társszerzője szerint „. A betegek nem tudják, hogy a passzívan belélegzett dohányfüst árt a szívnek, és növeli a szívrohamok kockázatát. A kardiológusnak sem csak arról kell kikérdeznie a betegé, hogy dohányzik-e, hanem, arról is, kénytelen-e füstös környezetben tartózkodni.” A dohányzás érzékeny biomarkere, a szérum cotinin szintek mérése szerint a koronária-betegséggel kórházba kerültek 40,3%-ánál kimutatható a dohányfüsttel történt expozíció.

A füstmentes bárok, éttermek 2004-es bevezetésével az USA Massachusetts államában és még néhány más államban mintegy 30%-ra csökkent a passzív dohányzással fenyegetett koronária-betegek száma (Japuntich). Vizsgálatukba a 2010 és 2011 között egy nagy kórház kardiológiai osztályára kerülő 214 nem dohányzó fekvőbeteget kérdeztek ki a környezetében előforduló dohányfüstről és meghatározták a betegek szérum cotinin szintjét. Megállapították, hogy egyes betegek otthonukban (13%), az autóban (16%), és a munkahelyükön (7%), illetve mindhárom helyszínen (22%) is dohányfüstnek voltak kitéve. A betegek 22,0%-a egy hónappal a kórházi felvétel előtt, 15,4%-a egy héttel a felvétel előtt „dohányzott passzívan”. Mivel a betegek 40,3%-ánál 0,05 ng/ml fölött volt a szérum cotinin szint, azt kell feltételeznünk, hogy sok beteg nem is vette észre, hogy passzívan dohányzik. A betegek 13,6%-a él együtt dohányosokkal: leggyakrabban felnőtt, dohányos gyermekükkel (7%), házastársukkal (5,6%), vagy más felnőttel (3,3%). Csak a betegek 37%-át figyelmeztette orvos vagy nővér a passzív dohányzás veszélyeire. Csaknem mindenki (89%) tudta, hogy a passzív dohányzás árt az egészségnek, de csak 56%-uk gondolta úgy, hogy növelheti a szívrohamok kockázatát. A tudás tehát nem hasznosul automatikusan a gyakorlatban, mint azt nem csak a dohányzás, hanem nap, mint nap az egyéb káros szokások és a táplálkozás esetén is tapasztalhatjuk. Az elektronikus kórlapokba a passzív dohányzás kérdését is be kellene venni. Dr. Rigotti az American Journal of Cardiology-ban 2014. októberében megjelent cikkében megjegyezte, hogy minden új beteget ki kell kérdezni, hogy dohányzik-e, de arról is, hogy dohányzik-e valaki a beteg otthonában, vagy az autójában.

 

 

Írásunk az alábbi közleményeken alapul:

1. Heartwire

2. JAMA International Medicine

3. JAMA International Medicine

4. The American Journal of Cardiology

5. Morbidity and Mortality Weekly Report

6. Morbidity and Mortality Weekly Report 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.