hirdetés

A proteomika az emlőrák kezelésének szolgálatában

A svédországi Karolinska Intézet kutatói egy olyan fehérjét fedeztek fel, mely segítheti az orvosokat annak eldöntésében, milyen kezelést válasszanak hormontermelő emlőrákban – olvasható a Nature Communication című lapban.

hirdetés

A szerzők arról számolnak be, hogy az emlőrákokban lévő retinolsav-receptor-alfa (RARA, retinoic acid receptor alpha) magas szintje a tamoxifenre adott elégtelen terápiás vállasszal lehet összefüggésben. Az új felfedezés alapját egy újszerű proteomikai technika képezi.

Az emlőrákok körülbelül 80 százalékának növekedése ösztrogénfüggő. Az ösztrogén a ráksejtekben lévő ösztrogén-receptorokhoz (ER) kötődve fejti ki hatását. Az ösztrogén hatását blokkoló anyagok ennél fogva képesek lassítani e tumorok többségének növekedését. A műtét utáni kezelés célja, hogy meggátolja a szervezetben esetlegesen visszamaradt ráksejtek növekedését és szaporodását. Erre leginkább tamoxifent alkalmaznak, mely azáltal blokkolja az ösztrogénhatást az emlőszövetben, hogy az emlősejtekben lévő ER-hez kapcsolódik.

„E gyógyszer már igen hatásosnak bizonyult, ám a betegek körülbelül egyharmada nem reagál a terápiára, és az emlőtumor kiújul – magyarázza dr. Henrik Johansson, a közlemény első szerzője. – Vizsgálatunk azt igazolta, hogy ilyen esetekben az emlődaganatok gyakran nagy mennyiségben tartalmaznak RARA-t, ami arra utal, hogy e protein fontos szerepet játszik hormonfüggő emlőrákban.”

Janne Lehtiö professzor irányításával a kutatócsoport jelentős erőfeszítéseket tett az emlőrák rezisztenciamechanizmusának feltárására. Ezúttal olyan markereket igyekeztek találni, melyek alapján elkülöníthetők egymástól a tamoxifenterápiára reagáló és nem reagáló betegek. Egyebek mellett mérték az emlőrák-sejtvonalakban a proteinek mennyiségét, és összehasonlították a tamoxifenrezisztens és tamoxifenszenzitív sejtvonalakat.

„Laboratóriumunk egy olyan módszert fejlesztett ki, mely pontosabb fehérjedetektálást tesz lehetővé, ennek segítségével pedig számos fehérje szintjében mutathatók ki már igen csekély különbségek is a tumorsejtekben – mondja dr. janne Lehtiö. – Ezzel a módszerrel egy sor érdekes proteinre bukkantunk, melyek egyike a RARA.”

A kutatócsoport emlőrákos betegek két, egymástól független csoportjában vizsgálta a RARA-t. Az eredmények azt jelzik, hogy a RARA-t nagy mennyiségben tartalmazó emlőrákok esetében nagyobb a kiújulás veszélye, szemben az alacsony proteinszintet mutató daganatokkal. „A RARA és az ER között sokrétű összefüggés áll fenn, amit tovább kell vizsgálnunk – folytatja a vizsgálat ismertetését Janne Lehtiö. – Hisszük azonban, hogy olyan módszert találtunk, melynek segítségével egyénre szabott terápiás terv állítható fel az emlőrákos betegek számára, illetve más lehetőségeink is vannak a technológia tökéletesítésére, melynek a jövőben közegészségügyi jelentősége lehet.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.