hirdetés

A rituximab hatékonysága sclerosis multiplexben

Egy újabb vizsgálat szerint a rituximab hatékonyabban csökkenti a relapszusokat és az MRI aktivitást RRSM-ben szenvedő betegeknél, mint a dimetil-fumarát, a natalizumab és az injekciós gyógyszerek.

hirdetés

Az első relapszus kockázata a β -interferon vagy glatiramer-acetát kezelésben részesülő relapszáló-remittáló sclerosis multiplexben szenvedőknél hatszor akkora volt, mint azoknál, akik rituximabot kaptak. A fogyatékossági szint azonban – a feltehetően viszonylag rövid, 3 éves követés alatt csak kismértékben különbözött a vizsgált gyógyszerek alkalmazása esetén. Maguk a vizsgálók is meglepőnek találták, hogy az EDSS (Scanded Disability Status Scale) pontszám csak kis eltéréseket mutatott, mondta Peter Alping a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa az ECTRIMS 2021-es konferenciáján a COMBAT-MS (COMparison Between All immunoTherapies for Multiple Sclerosis) tanulmány ismertetésekor.

Az SM betegségmódosító terápiáinak (DMT) közvetlen összehasonlítása segíthet a neurológusoknak az adott beteg számára legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában. A Svédországban alkalmazott leggyakoribb kezdeti DMT-k hatékonyságának összehasonlítása érdekében a kutatók áttekintették a COMBAT-MS vizsgálat adatait. Minden olyan beteget azonosítottak, akik injekciós terápiát (β-interferon vagy glatiramer-acetát), dimetil-fumarátot, natalizumabot vagy rituximabot kapott első kezelésként 2011. január 1. és 2020. december 14. között. A betegek adatait folyamatosan rögzítették a svéd SM regiszterben. A résztvevők nyomon követése akkor is folytatódott, ha abbahagyták a terápiát.

A vizsgálók a hiányzó adatokat az adathelyettesítés modern technikájával, a multiple imputation-nal pótolták. A potenciális zavaró tényezőket az alapváltozókkal (életkor, nem, a betegség időtartama, a földrajzi régió, az EDSS pontszám és a relapszusok száma) korrigálták.

A kutatók elemzésében 1938 első kezelési epizód szerepelt, ebből 858 injekciós, 339 dimetil -fumarát, 269 natalizumab és 472 rituximab kezelés történt. A résztvevők kiindulási jellemzői különböztek az alkalmazott különböző DMT-k esetén. A natalizumabot kezdő betegek voltak a legfiatalabbak, betegségük időtartama a legrövidebb volt, és ők szenvedték el a legtöbb relapszust.

A kutatók minden kimenetel tekintetében összehasonlították az alkalmazott összes többi terápiát a rituximabbal. Az adatok kiigazítása után azt találták, hogy az első visszaesés kockázati aránya (HR) 6,0 volt az injekciós készítmények, 2,9 a dimetil-fumarát és 1,8 a natalizumab esetében. A kiigazított modellben az MRI elváltozások aránya az injekciós készítmények esetén a rituximabhoz képest 4,5 volt. míg a dimetil-fumarát esetén 4,8; a natalizumab esetében pedig 1,9 volt. Az EDSS pontszám különbségei a kezelés kezdetétől számított első 3 évben csekélyek voltak. Az EDSS pontszám az injekciót kapó betegeknél 0,24 ponttal magasabb volt, mint a rituximabot kapóknál, míg 0,05 ponttal volt magasabb a dimetil -fumarátot kapó betegeknél és 0,01 ponttal alacsonyabb a natalizumabot kapó betegeknél.  

A kezelés abbahagyásának kockázata azonban jelentősen különbözött a terápiák között. A kezelés abbahagyásának HR-értéke 32,7 volt az injekciók, 20,3 a dimetil -fumarát és 16,3 pedig a natalizumab esetén a rituximabbal összehasonlítva. A dimetil-fumarátot és injekciós kezelés esetén a kezelés abbahagyásának fő oka a nem megfelelő hatás és a nemkívánatos mellékhatások voltak, míg a natalizumabot kapó betegek elsősorban "egyéb ok", leginkább a John Cunningham vírus pozitivitás és a progresszív multifokális leukoencephalopathia kialakulásával kapcsolatos aggodalmak miatt szakították meg terápiájukat. "Ezek a hatékonyságbeli különbségek, számunkra is némileg meglepőnek tűntek, különösen a natalizumab esetében", amelyet nagyon hatékonynak tartanak, mondta Alping. A natalizumabról való áttérés után fellépő sérülékeny időszak részben magyarázhatja ezt a különbséget, ezért ezt a natalizumabbal kezeltek esetén mindenképp szem előtt kell tartani.

Bár a rituximab nem javallt SM-re, mégis sok klinika alkalmazza, tették hozzá celevelandi neurológusok, akik valószínűsítették, hogy más országokban is a Svédországban kapott eredményekhez hasonlóakat kapnának. kritikával illették azonban a hiányzó adatok kezelésének módszerét, ami szerintük befolyásolhatja az eredmények értelmezését. "Attól függően, hogy mennyi adat hiányzott, az imputációs módszereik nagyfokú bizonytalanságot mutathatnak" - mondta Robert Fox (Neurological Institute of Cleveland Clinic). Azt is felemlegették, hogy a kutatók nem igazították ki a csoportok közötti MRI- értékek kiindulási különbségeit, a vizsgálatot hosszú ideig végezték. "Tudjuk, hogy a betegek betegségaktivitással szembeni elvárásai idővel nagyon eltérőek lesznek, például az SM-vizsgálatok placebo csoportjaiban a relapszusok aránya idővel csökken. "Ez az időhatás valószínűleg befolyásolta eredményeiket."

A Fox szerint a fogyatékosságra vonatkozó megállapítások a tanulmány legfontosabb részei. A fogyatékosság progressziójában a terápiák közötti jelentős különbség hiánya "rávilágít arra, hogy egy pár relapszus vagy MRI- elváltozás túl kicsi ahhoz, hogy hosszú távon jelentős fogyatékosságbeli  különbségeket okozzon”-mondta. "Így továbbra is bizonytalanság övezi, hogy az eszkalációs terápiát vagy a kezdeti, nagyon hatékony kezelési paradigmákat alkalmazzuk."

A vizsgálatot a Svéd Kutatási Tanács és a NEURO Svédország finanszírozta.

Forrás: 37th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) 2021. Presented October 13, 2021.

 

Az Európai Bizottság a Sclerosis Multiplex Kezelési és Kutatási Bizottságának (ECTRIMS) 37. kongresszusa 2021. 2021. október 13.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.