hirdetés

A rossz minőségű szénhidrátok egészségi ártalmai

Egy öt kontinens lakosságának adatait felölelő globális tanulmány szerint a rossz minőségű szénhidrátokban gazdag táplálkozás fokozza a szívinfarktus, a stroke és a halálozás kockázatát.

hirdetés

Az adatokból is kiderült, hogy a rossz minőségű szénhidrátokat nagy mennyiségben tartalmazó úgynevezett magas glikémiás diéta káros hatása független attól, hogy az adott személynél korábban már diagnosztizáltak-e szív- és érremdszeri betegséget vagy sem.

A New England Journal of Medicine című lapban most nyilvánosságra hozott vizsgálat minden eddiginél nagyobb földrajzi régióból gyűjtött adatokat dolgozott fel egy táplálkozási szempontból nagyon sokszínű populációra vonatkozóan, ami azért is lényeges, mert eddigi tapasztalataink jórészt iparilag fejlett országokból származtak.

A a Population Urban and Rural Epidemiology (PURE) vizsgálatba összesen csaknem 140 ezer, 35-70 éves személyt vontak be, akiket mediánértékben 9,5 éven át követtek nyomon.

Kérdőíves módszerrel mérték fel a résztvevők hosszú távú táplálékbevitelét annak érdekében, hogy kiszámíthassák a glikémiás indexet (mely megmutatja, hogy az adott élelmiszer miként befolyásolja a vércukorszintet) és az étrendből adódó glikémiás terhelést. Az utánkövetési periódus alatt 8780 halálesetet és 8252 jelentős szív- és érrendszeri eseményt regisztráltak.

A szerzők aszerint sorolták be a szénhidrátbevitelt, hogy az mennyiben tartalmazott a vércukorszintet más szénhidrátfajtáknál nagyobb mértékben megemelő – magas glikémiás indexű – szénhidrátokat, és ezeket az adatokat összevetették a halálozás és kardiovaszkuláris betegségek előfordulásával.

Azt találták, hogy azok körében, akik szénhidrátfogyasztása a glikémiás index szerinti felső 20%-os tartományba esett, 50%-kal megemelkedett a szív- és érrendszeri események, a szívroham, stroke és halálozás kockázata azoknál, akiknél már korábban kardiovaszkuláris betegségük volt, de még az ilyen anamnézissel nem rendelkezők körében is 20%-os volt a rizikóemelkedés. Ugyancsak jelentősebb kockázatfokozódást észleltek az elhízottak esetén is.

„Évtizedek óta kutatjuk a magas glikémiás indexszel jellemezhető étrend hatását, és mostani eredményeink azt mutatják, hogy a rossz minőségű szénhidrátok túlzott fogyasztása az egész világon probléma – hagsúlyozza dr. David Jenkins, a torontói egyetem professzora. – A PURE vizsgálat adatai azt igazolják, hogy a táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok hatása igen különböző. A rossz minőségű szénhidrátok nagy mennyiségben történő fogyasztása csökkenti az életkilátásokat, míg a gyümölcsökben és zöldségfélékben található jó minőségű szénhidrátoké viszont kedvező hatású az egészségre.”

A másik szerző, Mahshid Dehghan azzal egészíti ki a fentieket, hogy alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása mellett kisebb a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázata. Hangsúlyozza azt is, hogy saját vizsgálatuk és más szerzők tanulmányai is arra utalnak, hogy a rossz minőségű szénhidrátok fogyasztása több egészségi rizikót rejt, mint az étrendi zsírféleségek többsége. Véleménye szerint az újabb tapasztalatok birtokában alapvető szemléletváltásra van szükség azon a téren, melyik étrendet tekintjük ártalmasnak, semlegesnek vagy kedvezőnek.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.