hirdetés

A rostdús táplálkozás újabb kedvező hatása

A magas rosttartalmú táplálék diabetesben és magas vérnyomásban csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot.

hirdetés

Egy új tanulmány szerint a rostokban gazdag táplálék javítja a 2-es típusú diabetes mellitusban (T2DM) és magas vérnyomásban szenvedő betegek vérnyomását, koleszterin-szintjét és éhomi vércukor értékét.

A kutatók 200, alacsony glikémiás indexű diétát folytató 2-es típusú diabetesben (T2DM) és magas vérnyomásban szenvedő felnőtt betegnél 6 hónapon keresztül 20-25%-kal megemelték a táplálék rosttartalmát. A táplálkozás megváltoztatásával jelentősen javult a brachiális-boka pulzushullám sebessége (baPWV), a szisztolés és diasztolés vérnyomás, a szérum koleszterinszint, az LDL koleszterinszint és az éhomi vércukorszint.

A T2DM-ben szenvedő betegekben az egészséges személyekéhez képest magasabbak a szubklinikus szívkárosodás markerei. A fehérjék, a rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok csökkent bevitele, a szénhidrátok és a zsírok túlzott bevitele közismerten emeli a koszorúserek megbetegedéseinek esélyét, és a rostdús táplálkozás kedvező hatásai is közismertek. Ugyanakkor a rostdús táplálkozás és a kardiovaszkuláris kockázat összefüggéseit igazoló konkrét adatok mennyisége eléggé korlátozott.

Ezért 200, hipertóniában és T2DM-ben szenvedő, 49,8 ± 12,1 év átlagos életkorú, túlsúlyos (BMI≥26 kg/m²) beteget 6 hónapon keresztül alacsony zsírtartalmú, rostdús diétára fogtak. A kontroll vizsgálatokat kiinduláskor, illetve 3 és 6 hónap múltán végezték. A résztvevők napi 1200-1500 kcal-t fogyasztottak, ennél a kalória mennyiségnél elméletileg 24-30 g rost bevitele lenne javasolt, ezt az arányt azonban a vizsgálatban 20-25%-kal megemelték. A résztvevők alapos képzést kaptak arról, milyen ételből mekkora adagot fogyaszthatnak, és listát biztosítottak számukra a rostdús tápanyagokról: zöldségekről, gyümölcsökről, gabonafélékről, hüvelyesekről. Heti háromszor telefonon is felhívták őket a konzultáció és követés érdekében és alkalmanként azt is kérték, hogy küldjék el az elfogyasztani kívánt és elkészített menü fényképét. A kontroll vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a betegek számos nagyon lényeges kardiovaszkuláris markere jelentősen javult: a koleszterin 9%-kal (P<0,0001), az éhomi vércukor 28%-kal (P=0,0017), a HbA1c 15%-kal (P=0,0001), a szisztolés vérnyomás 15%-kal (P=0,0068), a brachiális-boka pulzushullám sebessége 32%-kal (P=0,0001), a derék-csípő arány 18%-kal (P=0,0001).

A rostos táplálék hatásmechanizmusa lényegében abban áll, hogy a rostok a tápcsatornában megkötik a koleszterin részecskéket, még mielőtt azok felszívódnának, és így a koleszterin a rosttal együtt távozik a szervezetből. A rostdús táplálék a koleszterin felszívódás csökkentésén túl korai teltségérzetet kelt, emiatt kevesebbet eszünk, csökken a vércukorszint és javul a bélműködés, a széklet képződése és ürítése is.

Dr. Richard J. Kovacs (Indiana University School of Medicine) a theheart.org/Medscape Cardiology-nak úgy kommentálta a vizsgálatot, hogy „a tanulmányban bizonyították egy egyszerű diétás változás – a rostdús táplálék – hatását és a kockázatok mérhető változásait mutattak ki.” Az American College of Cardiology elnökeként pedig annak a reményének adott hangot, hogy e pilot study nyomán születik majd olyan kiterjedt vizsgálat, melyben a kardiovaszkuláris kockázattal rendelkezőknél is bizonyítható lesz a megváltoztatott, rostdús táplálkozás kedvező hatása.

Források:

1. Batya Swift Yasgur. High-fiber diet tied to lower CV risk in diabetes, hypertension. Medscape Medical News. October 10, 2019

2. American College of Cardiology (ACC) Middle East Conference 2019 and the 10th Emirates Cardiac Society Conference: Abstract P538. Presented October 3, 2019.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.