hirdetés

Rostdús táplálkozás májdaganat ellen

Az Egyesült Államokban végzett nagy megfigyeléses vizsgálat eredményei szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti a hepatocelluláris carcinoma kialakulásának kockázatát.

hirdetés

A táplálkozás a hepatocelluláris carcinoma (HCC) kialakulásának egyik lehetséges befolyásoló tényezője, de eddig csak a nagy mennyiségű alkohol, valamint bizonyos gombákkal fertőzött fűszerek és csonthéjasok fogyasztásáról bizonyosodott be, hogy a betegség kóroki tényezői lehetnek.

Mivel a teljes kiőrlésű gabonafélék és a rostok (különösen a gabona eredetek) csökkentik az obesitas, a 2-es típusú diabetes és a nem alkoholos zsírmáj kialakulását - melyek viszont a HCC kialakulásának ismert hajlamosító tényezői -, Dr. Xuehong Zhang (Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston) és munkatársai is ezen táplálékok HCC-re gyakorolt közvetlen hatását vizsgálták. A JAMA Oncology-ban online megjelent cikkükben két nagy kohorsz vizsgálat (Nurses’ Health Study és Health Professionals Follow-up Study) összesen 125.455 (túlnyomó részt fehérbőrű) résztvevőjének adatait értékelték, figyelték a teljes kiőrlésű gabonafélék (és ezen belül a korpa és csíra), valamint a rostos táplálékok (gabonák, gyümölcsök, zöldségek) fogyasztását. A résztvevőknek két évenként kérdőíveket kellett kitölteniük, majd a kutatók a bevallott táplálkozási szokások szerint négy csoportra osztották őket.

Az eredmények szerint az átlagosan 24 éves (!) követés alatt mindössze 141 személynél alakult ki HCC, hiszen ez a daganat igen ritka. A több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztóknál szignifikánsan kisebb volt a HCC kockázata (a legtöbbet fogyasztók és a legkevesebbet fogyasztók, azaz a fölső és az alsó negyed között HR: 0,63 volt, P=0,04 tendencia). Fordított összefüggés volt megfigyelhető a korpafogyasztás és a HCC kialakulása között is, azonban ez nem volt szignifikáns (HR: 0,70, P=0,11 tendencia). Míg a gyümölcs-, vagy zöldség eredetű rostok nem befolyásolták a betegség kialakulását, addig a gabona-eredetű rostok nagyobb mértékű fogyasztása a HCC kockázatának csökkenésével járt. Ez az eredmény sem volt szignifikáns (HR: 0,68, P=0,07 tendencia).

A szerzők szerint tehát a teljes kiőrlésű gabonafélék, és lehetőség szerint a gabona-eredetű rostok fogyasztása a HCC primer prevenciójának egyik stratégiája lehet.

A Medscape Medical News más kutatókat is megkérdezett, hogy mi a tapasztalatuk a májcarcinoma és a táplálkozás összefüggéseiről. Dr. Lemonica Koumbi (Imperial College London, UK) szerint a vizsgált valóban igazolta a teljes kiőrlésű gabonafélék és gabonarostok fokozott fogyasztásának kockázatcsökkentő hatását, de az összefüggések nem túl erősek. A sok rostot tartalmazó táplálkozás csökkenti az étvágyat és ezzel az energiabevitelt, melynek kedvező hatása van az éhomi vércukorszintre és a lipidprofilra. Dr. Nicola McKeown (Tufts University, Boston) néhány speciális, de könnyen beszerezhető táplálékot sorolt fel, melyeknek a kutatók „lehetséges védőhatást” tulajdonítanak. Ilyenek a teljes kiőrlésű kenyerek, pékárúk, teljes kiőrlésű gabonából készült corn flakes-ek, gabonapelyhek, müzlik, zab- és egyéb gabonakásák, barna rizs, köles és a quinoa (rizsparéj). A búzakorpát tartalmazó táplálékok igen népszerűek Amerikában. Bár a teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmazó diéta jó táplálkozási stratégia, és minden tekintetben kedvező az egyén egészsége szempontjából, de az egyes táplálékok és a májdaganatok összefüggéseinek kimondásához további vizsgálatok szükségesek.

Koumbi doktornő A hepatitis B és C fertőzéseket, az etnikai különbségeket is figyelembe kell venni a következő vizsgálatokban, amire válaszolva Dr. Zhang elmondta, hogy a két nagy kohorszban leginkább fehérek szerepeltek és a hepatitis nem volt jellemző.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. JAMA Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.