hirdetés

A kávéfogyasztás csökkenti a májrák kockázatát

Akár már napi egy csésze kávé lecsökkentheti a leggyakoribb rosszindulatú májdaganat, a hepatocellularis carcinoma kialakulásának valószínűségét.

hirdetés

Az Egyesült Államokbeli tanulmányban Oliver Kennedy és kutatócsoportja a kávéfogyasztás hepatocellularis carcinomára (HCC) gyakorolt hatásait elemezték. Jelentésük szerint napi egy kávé mellett csökken a HCC rizikója, napi maximum 5 kávé akár felére is csökkentheti azt.

Az Amerikai Egyesült Államokban idén várhatóan közel 41 ezer új májrákos esetet diagnosztizálnak majd. Ezek jelentős része HCC, amely legnagyobb eséllyel olyan betegekben alakul ki, akik máját valamilyen egyéb tényező korábban már károsította; így hepatitis B- vagy C-fertőzés, krónikus májgyulladás, autoimmun betegség vagy alkohol. Dr. Kennedy szerint a HCC kialakulásának esélyét azonban a kávéfogyasztás növelése csökkentheti, akár a máj már fennálló alapbetegsége (hepatitis B- vagy C-fertőzés, jelentős alkoholfogyasztás, diabetes mellitus) mellett is.

Jelen tanulmány több mint 26 megfigyeléses vizsgálat metaanalízisével jutott ezekre az eredményekre, melyekben összesen több mint 2,25 millió felnőtt adatait tartalmazta. Az adatok elemzése alapján már napi egy csésze kávé is mintegy 20%-kal csökkenti a HCC kialakulásának esélyét, míg további napi 2 csésze koffeintartalmú kávé mellett 35%-kal kisebb a rizikó. A HCC kialakulása napi maximum 5 csésze kávé mellett mintegy felére csökkenthető. (Ennél több kávé HCC kialakulására gyakorolt hatásaihoz a vizsgálódó csoport nem tudott elegendő adatot gyűjteni.) Adataik szerint – ugyan kisebb mértékben, de – a koffeinmentes kávé is negatív hatást gyakorol a HCC kialakulására. A tanulmány további érdekessége, hogy a kávé hatására a HCC rizikója nem pusztán a korábban is kávézók körében csökkent, hanem azok körében is, akik korábban nem fogyasztották ezt az élénkítőt. A látványos adatok ellenére randomizált kontrollált tanulmányok hiányában és a kávé elfogadott definíciójának hiányában ezek az eredmények még fenntartásokkal kezelendők.

„Eredményeink ellenére nem javasoljuk, hogy mostantól mindenki nekiálljon kávét fogyasztani. További vizsgálatok szükségesek a magas koffeinbevitel potenciális ártalmas hatásainak tisztázására, valamint ismert tény, hogy bizonyos csoportok, így pl. terhes nők körében sem ajánlott a fogyasztása. Mindazonáltal eredményeink nagyon fontosak a HCC egyre nagyobb előfordulási gyakoriságát és rossz prognózisát ismervén.” – jelentette ki Dr. Kennedy.

Mivel koffeinmentes kávé mellett kisebb arányú volt a HCC rizikó csökkentése, a tudóscsoport elsősorban a koffeint feltételezi a látott hatások hátterében, méghozzá annak antioxidáns, antiinflammatorikus és antikarcinogén hatásait. 

 

Forrás:

1. Medical News Today

2. NCBI

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.