Kávéfogyasztás a kolorektális rák kockázatát is csökkenti
A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a kolorektális rák kialakulásának és kiújulásának kockázatát is.
A kávénak a bél nyálkahártyájára gyakorolt védőhatása a benne található számos anyagnak köszönhető, ilyenek a koffein, a melanoidinek, a diterpének, a polifenolok, melyek megváltoztatják a bél belső környezetét (a mikrobiomot), antioxidáns és antimutagén hatásúak, csökkentik az epesavak kiválasztását, javítják a bél motilitását és kapacitását.
Már évekkel ezelőtt igazolták, hogy a szájüregi és a garat daganatok relatív kockázata a legtöbb kávét fogyasztók körében jóval ritkább, mint a kávéval nem élőknél (RR 0,64) (95%CI 0,51-0,80)(Turati). Az utóbbi években megjelent közlemények pedig arra utalnak, hogy a koffein némileg véd az emlőrák és a bőrrákok kialakulása, a prosztatarák kiújulása és progressziója ellen. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention folyóirat 2016. áprilisi számában megjelent közleményben ismertetett vizsgálat pedig az elfogyasztott kávé mennyisége és a kolorektális rákok közötti fordított arányú összefüggést igazolta.
Dr. Stephanie L. Schmit (USC Norris Comprehensive Cancer Center, Los Angeles) és munkatársai a kávé védőhatását szemikvantitatív étkezési kérdőív segítségével vizsgálták Izrael északi részében 5145 kolorektális rákban szenvedő és 4097 daganatos betegségben nem szenvedő kontroll személlyel. Rákérdeztek az elfogyasztott kávé mennyiségén kívül annak fajtájára is: koffeines, vagy koffeinmentes, főzött vagy eszpresszó, instant vagy filteres. A kávét ittak-e az emberek? Mérték a napi folyadék és kalóriabevitelt. Külön választották a kolon illetve a rektumdaganatos személyeket, és a különböző etnikumokat is (az etnikai hovatartozásra szerint a megkérdezettek 61,3%-a askenázi -, 21,4%-a szefárdi zsidó és 13,5%-a arab volt).
A kávéfogyasztók között 26%-kal kevesebb volt a kolorektális rák: a kávéivók vs. nem kávézók közötti odds arány (OR): 0,74 (95%CI 0,64-0,86, p<0,001). Egyértelmű fordított arányú összefüggés volt megfigyelhető a főzött kávét fogyasztók (OR 0,82, 95%CI 0,71-0,94, p=0,004) és a koffeinmentes kávét fogyasztók között is (OR0,82, 95%CI 0,68-0,99, p=0,04). Hasonló eredményre vezetett a napi összes folyadékbevétel (OR, 0.80; 95% CI, 0.68 – 0.93; p=.005) valamint a teljes kalóriafogyasztás (OR, 0.74; 95% CI, 0.63 – 0.86; p=.001) tényezőként számításba vétele.
A kolorektális tumorok elleni védőhatás a naponta elfogyasztott kávé mennyiségével arányosan alakul: napi 1-2 kávézás esetén OR 0,78 (95%CI 0,68-0,90, p<0,001), napi 2,0-2,5 adag kávé elfogyasztása esetén OR 0,59 (95%CI 0,51-0,68, p<0,001), és naponta 2,5-nél több adag elfogyasztása esetén OR 0,46 (95%CI 0,39-0,54, p<0,001). A dózis-válasz összefüggés statisztikailag szignifikáns volt, és nem befolyásolta az etnikai hovatartozás. Az arabok fogyasztották a legtöbb kávét: átlagosan 3,3 kávét ittak meg naponta, őket a szefárdi zsidók követték átlagosan napi 2,1 kávéval, majd az askenázi zsidók következtek napi 1,8 adag kávéval.
A két vizsgálat csoport némileg különbözött: az eset-csoport résztvevői kissé fiatalabbak voltak, kevesebb sztatint vagy aszpirint szedtek, kevesebb volt közöttük a dohányzó, átlagosan kevesebbet mozogtak és kevesebb zöldséget fogyasztottak, családjukban gyakoribb volt a kolorektális rák.
Egy másik, amerikai, CALGB 89803 vizsgálatban 953 III stádiumú kolorektális rákos beteg kikérdezése alapján kiderült, hogy az adjuváns kezelés során, vagy az azt követő 6 hónapban naponta 4, vagy több adag (kb. 460 miligramm koffeint tartalmazó) koffeines kávét elfogyasztó betegeknél szignifikánsan, 52%-kal csökkent a kiújulások és a kolorektális daganatos mortalitás kockázata a kávét nem fogyasztó betegekhez képest (HR 0,48, 95%CI 0,25-0,91, Ptrend = 0,002).
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült: