hirdetés

Egy gén előre jelezheti a vastagbélrák kiújulását

A vastagbélrák kiújulásával és rövidebb túlélésével összefüggésbe hozott gén segítséget nyújthat a kimenetel prognosztizálásához, és közelebb vihet bennünket személyre szabott kezelések megtervezéséhez.

hirdetés

A kolorektális rák (CRC, colorectal cancer) a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganat szerte a világon, melynek élethosszra számított előfordulási kockázata 1:20. Az újabb kezelési módszerek bevezetése (mint amilyen például a korszerű kemoterápiás szerek kifejlesztése, illetve a metasztatikus elváltozások invazív terápiája terén tett előrelépések) nyomán a II. stádiumú esetek többségében a műtét gyógyulást hozhat. Az eredményes kezelések ellenére nagy az esély arra, hogy a primer tumor eltávolítását követően a betegség a szervezet más pontján kiújul, így az esetek jelentős részében később relapszus következik be, és a beteg progresszív betegség következtében hal meg. Ezen túlmenően ellentmondásos az a jelenlegi gyakorlat is, mely szerint a műtétet követően minden beteg számára felajánlják a kemoterápiát − írják a cikk szerzői.

A Baylor University Medical Center in Dallas Gasztrointesztinális Rákkutató Központjának munkatársai olyan prognosztikai biomarkerek azonosítására vállalkoztak, melyek segítséget nyújthatnak a nagy kockázatú betegek azonosításában. Úgy tűnik, hogy a snoRA42-nek nevezett gén megtalálásával munkájukat siker koronázta.

A  Gut című lapban közölt újabb kutatások eredményei arra utalnak, hogy a kis nukleoláris RNS-nek (snoRNS, small nucleolar RNS) nevezett RNS-származék részt vesz bizonyos tumortípusok kialakulásának szabályozásában. Annak igazolására, hogy a snoRNS-ek alapján előre jelezhető-e a kiújulás és a túlélés esélye, a szerzők négy különböző snoRNS-t elemeztek 274 szövetmintában. Ezek a minták hat különböző bélrendszeri tumortípus laboratóriumi tenyészeteiből származtak. A minták közül 250-et magából a tumorból, míg 24-et a bél belső falát alkotó egészséges sejtekből nyertek.

Az elemzés azt mutatta, hogy mind a négy snoRNS szintje szignifikánsan magasabb volt a ráksejtekben, mint az egészséges sejtekben, és a snoRNS-szint alapján egyértelműen el lehetett különíteni egymástól a két csoportot; a snoRA42-ként jelölt RNS magasabb szintjei nagyobb kockázatot jeleztek a szervezet más pontján megjelenő kiújulás szempontjából. Korai stádiumú (II. stádium) esetekben a snoRA42 alapján azonosítható volt a betegek nagyobb kiújulási kockázattal és rövidebb túléléssel jellemezhető alcsoportja.

A további kísérletes tesztek azt igazolták, hogy laboratóriumi sejttenyészetekben a magasabb snoRA42-szint kontrollálatlan sejtosztódással, más régiókat érintő invázióval, az egészséges szövetek érintettségével, illetve a programozott sejthalállal szembeni fokozott rezisztenciával és tumornövekedéssel társult. Mindezek fényében a snoRA42 megfelelő biológiai indikátornak tűnik a CRC azon eseteiben, ahol kiújuló betegség valószínűsíthető, különösen II. stádiumú betegeknél.

A szerzők szerint „Ezek az eredmények azt erősítik, hogy a snoRA42-expresszió potenciálisan hasznos biomarker lehet azon nagy kockázatú betegek kiválasztásában, akiknek személyre szabott kezelést kell kapniuk a jövőben” – fogalmaznak. Álláspontjuk szerint a snoRA42 alapján azonosíthatók azok a betegek, akik legnagyobb valószínűséggel profitálhatnak a kemoterápiából, és akik esetében szoros nyomonkövetés szükséges a későbbi recidívák korai felismerésére.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.