hirdetés

Serdülőkori elhízás és vastagbélrák

Egy most megjelent tanulmány szerint férfiakban a serdülőkori kövérség a duplájára emeli a későbbi kolorektális rák kialakulásának kockázatát.

hirdetés

A kolorektális rák számos (öröklött, életmódbeli és táplálkozási) kockázati faktorai között az obezitás és a fizikai inaktivitás befolyása már régen ismert: mindkettő az inzulin-rezisztencia és a hiperinzulinémia erős, független kockázati tényezői.

A finomított cukrokban gazdag és rostokban szegény táplálkozáshoz gyakrabban társul kolorektális rák. A vér megnövekedett inzulin-szintje csökkenti az inzulin-szerű növekedési faktor kötő fehérje-1 szintet, és később gyakran a szabad inzulin-szerű  növekedési faktor 1 (IGF-1) szintjének megnövekedését hozza létre. Az IGF-1 pedig prokarcinogén, csökkenti a sejthalál arányát, viszont serkenti a sejtnövekedést, ezért a kolorektális rákok keletkezésében, progressziójában, áttéti potenciáljában egyaránt szerepet kap. Az inzulin maga is serkenti a vastagbélrákos sejtek növekedését.

Az obezitás emeli a szérum leptin szintjét, a leptin pedig valószínűleg szintén szerepet kap a kolorektális rák keletkezésében: serkenti a kolontumoros sejtvonalak növekedését. Az intesztinális epiteliális sejtekre mitogén haású, csökkenti az apoptózisba kerülő sejtek arányát.

A Gut című folyóiratban 2015. május 26.-án megjelent tanulmányban Dr. Elizabeth D. Kantor (Department of Epidemiology, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts) és munkatársai arról számolnak be, hogy a jelentősen túlsúlyos tinédzser fiúknál kétszeresére nő annak valószínűsége, hogy középkorú életszakaszukban kolorektális tumorok alakuljanak ki náluk. De nem csak az elhízás, hanem a vörösvérsejt-süllyedésben megmutatkozó a szisztémás gyulladások is növelik a kockázatot.

Elemzésükben 239 658 olyan svéd férfi adatait dolgozták fel, akiket 16 és 20 éves koruk között a katonai sorozások során vizsgáltak ki. A gyulladásos bélbetegségekkel rendelkezőket kizárták a feldolgozásból. 35 évnyi távlatban közülük 885 esetben diagnosztizáltak kolorektális rákot (CRC) (501 kolon és 384 rektum karcinoma). Többváltozós analízis során igazolódott, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél a serdülőkori BMI túlsúlyosságot mutatott (BMI 27,5 – 30 kg/m²) 2,08-szoros (95%CI 1,40-3,07) volt a kolorektális tumorok későbbi keletkezésének valószínűsége azokhoz képest, akiknél a serdülőkori BMI a normál tartományba esett (18,5-25 kg/m²). A kifejezett obezitásban szenvedő teenagerek esetén (≥30 kg/m²) még magasabb, 2,38-szoros volt a kolorektális daganatok kockázata (95%CI 1,51-3,76). A kockázat tehát a testtömeg emelkedésével arányosan, fokozatosan növekedett. A kutatók ugyanakkor megfigyelték azt is, hogy a teenager-kori  ≥15 mm/óra, vagy magasabb vvt-süllyedés esetén a felnőttkori CRC keletkezésének kockázata 1,63-szoros (95%CI 1,08-2,45) a normál (

A fiatalkori BMI a süllyedéstől függetlenül is arányosan hat a felnőttkori CRC-k kialakulására, amit vélhetően az inzulin, a leptin, a szteroid hormonok mediálnak. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a serdülőkori BMI és a CRC-k keletkezése közötti összefüggés a vvt-süllyedésben nem megmutatkozó egyéb gyulladásos folyamatok következménye.

 

Írásunk a következő közlemény alapján készült:

Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.