hirdetés

Általános tumordiagnosztika vérmintából

Brit kutatók új vizsgálómódszerével bármilyen korai stádiumú daganatos elváltozás jelenléte kimutatható a vérből, a fehérvérsejtek UV-A sugárzás hatására elszenvedett károsodása alapján.  A limfocita-genomszenzitivitási vizsgálata rákelőző állapotok felismerésére is alkalmas.

hirdetés

Az angliai Bradford Egyetem kutatói által kidolgozott általános tumordiagnosztikai vizsgálattal vérmintából kimutatható, ha rákos elváltozás van jelen a szervezetben, így célzott kivizsgálásra csak a gyanúra okot adó esetekben lenne szükség – vélekednek a kutatók az új diagnosztikai eljárás alkalmazhatóságának távlati lehetőségeiről.

A limfocita-genomszenzitivitási (LGS) vizsgálat már a malignus elváltozás legkorábbi stádiumában is képes kimutatni a betegek és az egészségesek fehérvérsejtjeinek genomja közötti eltérést oly módon, hogy a limfociták UV-A-sugárzás hatására bekövetkező károsodásának mértékét méri. Bár a malignus vagy premalignus elváltozás pontos jellegéről nem ad információt, az egészségestől eltérő állapotot nagy érzékenységgel, illetve fajlagossággal mutatja ki. Az ígéretes eredményekről a világviszonylatban legtöbbször idézett biológiai szaklap, a FASEB honlapján olvashatunk.

A limfocita-genomszenzitivitási vizsgálat elméleti alapja az a megállapítás, mely szerint a kémiai anyagok genotoxicitásának vizsgálatára legalkalmasabbak a keringésbeli limfociták. E sejtek a vérárammal a szervezet minden részére eljutnak, és így – természetszerűleg – őket éri a legtöbb genotoxikus hatás a szervezetben (a WHO Nemzetközi Kémiai Biztonsági Programja is a limfociták célzott vizsgálatát ajánlja a genotoxikus hatások igazolására). Arra is utalnak vizsgálati bizonyítékok, hogy a daganatokból felszabaduló citokinek és kemokinek károsítják a limfociták működését, továbbá, hogy a daganatok progresszióját segítő gyulladásos folyamatok nemcsak a tumorsejtekben, hanem a gyorsan szaporodó fehérvérsejtekben is genetikai módosulásokat idézhetnek elő. A kolorektális rák esetében egyértelműen igazolták, hogy a limfociták funkcionális jellemzői kapcsolatba hozhatók a rákos elváltozás stádiumával.

Feltételezve, hogy a daganatos környezetből származó fehérvérsejtek érzékenyebbek a génkárosító hatásokra, mint az egészséges szervezetből vett sejtek, az új tumordiagnosztikai eljárás egy általános mutagén, az UV-A-besugárzás limfocitákra gyakorolt hatását vizsgálja in vitro. Az egyenkénti sejtvizsgálatra alkalmas gélelektroforézis (Comet assay) módosított formáját alkalmazó eljárás során a mintából kinyert sejteket agaróz gél különböző rétegeibe ágyazzák, majd UV-A-fénnyel besugározzák. A gél mélyebb rétegeibe jutó UV-A-sugárzás kisebb intenzitású, így a sejteket a gélbeli lokalizációtól függően eltérő erősségű sugárhatás éri. A következő lépésben elektroforézissel, sejtenként vizsgálják a kialakult DNS-károsodást: az elektromos térbe helyezett sejtmagból a károsodott – és ennek következtében töltéssel rendelkező – DNS a térerő hatására csóvaszerűen elmozdul (kilép a sejtmagból). A DNS-károsodás mértékét az úgynevezett csóvaindex jelzi.

A fenti elméleti megfontolásokat igazoló vizsgálatban 208 vérmintát elemeztek – közülük 114 igazoltan daganatos vagy rákelőző elváltozással diagnosztizált, de még kezeletlen betegektől, 94 minta egészséges kontrolloktól származott (a résztvevők életkora 18–77 év között változott). A mintákat kódszám alapján, randomizálva vizsgálták.

A tumoros betegek (melanoma, n=20; vastagbélrák, n=34; tüdőrák, n=4) vérmintáiból származó limfociták besugárzása után mért csóvaindex minden minta esetében meghaladta a rákelőző vagy tumorgyanús elváltozással (melanomagyanú, n=18; bél-polyposis, n=28; krónikus obstruktív tüdőbetegség, n=56) diagnosztizált betegektől nyert fehér vérsejtek besugárzás utáni csóvaindexét. A kóros mintákra jellemző érték következetesen meghaladta az egészséges kontrolloktól származó mintákban mért csóvaindex-értékeket. Az UV-A-sugárzás az agaróz gél mélyebb rétegeibe (400 mikrométer) ágyazott egészséges sejteket alig károsította, míg a kóros mintákból származó sejtek ebben a rétegvastagságban is számottevő DNS-károsodást szenvedtek el.

A bonyolult statisztikai elemzés és a teszt diagnosztikai hatékonyságát leíró ROC-analízis azt jelezte, hogy a limfociták mutagén UV-A-sugárzással szembeni érzékenységének ilyen módon történő mérése alkalmas az egészségesek és a daganatos elváltozással élők elkülönítésére, sőt, a vizsgálat eredménye alapján a rákelőző állapot és a manifeszt daganatos kórfolyamat is jól elkülöníthető egymástól. A módszer érzékenysége és fajlagossága összevethető a jelenlegi klinikai gyakorlatban alkalmazott daganatspecifikus diagnosztikai eljárásokéval.

Ha a fenti megállapításokat további, szélesebb körű tanulmányok is megerősítik, a limfocita-genomszenzitivitási vizsgálat a jövőben a daganatos betegségek populációszintű szűrésének költséghatékony eszköze lehet. Az eljárás világszabadalmát a Bradfordi Egyetem, a teszt jövőbeli kereskedelmi forgalomba hozatalának jogát pedig egy független cég (Oncoscan Ltd.) birtokolja.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.