hirdetés

Új biomarkerek a hasnyálmirigyrák korai felismerésére

Mikro-RNS-molekulák két csoportja alkalmas lehet a hasnyálmirigyrák korai felismerésére. A vérvizsgálat pozitivitása alapján megkezdett kivizsgálás a jövőben lehetőséget adhatna a korai kezelésre.

hirdetés

A hasnyálmirigyrák diagnosztikáját potenciálisan előmozdító biomarker-kutatás jegyében dániai kutatók egy eset-kontroll vizsgálatban igyekeztek feltárni, milyen különbségeket mutat a pankreaszkarcinómában szenvedő betegekre és az egészségesekre jellemző mikro-RNS-expresszió. Ismert, hogy a szervezet szinte minden folyamatának szabályozásában részt vevő mikro-RNS molekulák befolyásolják a génexpressziót – ezáltal fontos szerepet töltenek be a daganatok kialakulásában és áttétképzésében, így alkalmasak lehetnek a malignus folyamatok korai jelzésére.

A JAMA legfrissebb számában közzétett tanulmányban hasnyálmirigy-daganatos (n = 409) és krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő (n = 25) betegek vérmintáit vetették össze egészséges véradók (n = 312) vérmintáival. Ennek első lépéseként random algoritmussal 3 alcsoportra osztották a mintákat a feltáró, a megerősítő és a validáló elemzés céljából. A feltáró elemzésben 754-féle mikro-RNS molekula expresszióját határozták meg 143 hasnyálmirigyrákos és 18 krónikus pankreatitiszben szenvedő beteg, illetve 69 egészséges vérmintájában. Ez alapján 38-féle mikro-RNS-ről mutatták ki, hogy a daganatos betegek szervezetében szignifikánsan nagyobb vagy kisebb mennyiségben van jelen, mint az egészséges szervezetben (azaz onkogén vagy tumorszuppresszor mikro-RNS-ként funkcionál).

A megerősítő elemzésben 180 daganatos és 1 hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegtől, illetve 199 egészségestől származó vérminta további elemzésével a 38-féle mikro-RNS molekulát két kisebb csoportra sikerült leszűkíteni, amelyek diagnosztikus értékűek lehetnek. Ezek egyikét 4, másikát 10-féle mikro-RNS alkotta, és bár önmagában egyik sem jelezte olyan specifikusan a hasnyálmirigyrákot, mint a kontrollként mért, klasszikus CA19-9 antigén, mindkét mikro-RNS-csoport diagnosztikai hatékonyságát jónak találták. A validáló elemzés során 86 hasnyálmirigy-daganatos, 7 krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő és 44 egészséges véradó vérmintájának felhasználásával megállapították, hogy a kétféle mikro-RNS-panel egyike és a CA19-9 antigén vérszintjének együttes mérésekor szignifikánsan jobb a meghatározás diagnosztikai hatékonysága, mint akkor, ha önmagában csak az egyik vagy csak a másik típusú biomarkert vizsgálják.

Mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az általuk leírt kétféle mikro-RNS-panel elméletileg alkalmas lehet a hasnyálmirigyrák diagnosztikájának javítására. Mindazonáltal, maguk a kutatók is mértékletességre intenek a fenti eredmények értékelésekor, hangsúlyozva, hogy egyelőre csak kezdeti stádiumú kutatási eredményekről van szó. Ahhoz, hogy lássuk, milyen jelentőséggel bír a hasnyálmirigyrák korai kórismézése tekintetében és milyen mértékben egészíti ki a CA19-9 antigén szérumszintjének meghatározásával nyerhető információkat, még számos további vizsgálatra van szükség.

A fejlett nyugati világban a hasnyálmirigyrák a negyedik helyen áll a daganatos halálokok sorában. Incidenciája lassan, de folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedben, és a rendelkezésre álló terápiás stratégiák ellenére a betegség ma is igen rossz prognózisú: egyéves túlélési aránya 25 százalék, ötéves túlélése alig 5 százalék körül mozog. A hasnyálmirigy daganatos elváltozása jellemzően már előrehaladott stádiumban kerül felismerésre, részben azért, mert a megfelelő biopsziás mintavétel még a gyanúra okot adó esetekben is nehézkes. Éppen ezért kiemelt érdeklődés övezi az olyan biomarkerek kutatását, amelyek segíthetik a korai kórismézést. A szövetspecifikusan expresszálódó és a keringésben is jelen lévő mikro-RNS molekulák vérmintából történő kimutatása a jövőben jól használható nem invazív eljárást jelenthetne, amely akár szűrővizsgálati céllal is alkalmazható, és indokolt esetben a képalkotó vizsgálatokat is magában foglaló klinikai kivizsgálás kiindulópontja lehetne.

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.