hirdetés

Egy lépéssel a tünetek előtt – új jövőbeli lehetőség az Alzheimer-kór diagnosztikájában?

Németországi kutatók új kutatási eredményei szerint bizonyos mikro-RNS-ek vérkoncentrációja alapján már jóval a dementia-tünetek megjelenése előtt kimutatható lehet az Alzheimer-betegség.

hirdetés

A Saarland-i Egyetemen dolgozó kutatócsoport 48 Alzheimer-beteg és 22 egészséges önkéntes vérmintáit felhasználva összesen 140-féle mikro-RNS keringésbeli mennyiségének jelentős megváltozását mutatta ki a betegek körében, az egészségesekkel összehasonlítva. A legjelentősebb eltérést mutató 12-féle mikro-RNS-molekula vérszintjét a következő lépésben egy jóval nagyobb, 202 fős populációban elemezték, amelyben az egészséges kontrollszemélyekkel való összehasonlításban az Alzheimer-kór mellett számos egyéb központi idegrendszeri betegség is jelen volt – így az Alzheimer-dementia előhírnökének tekintett enyhe kognitív károsodás, a sclerosis multiplex, a Parkinson-kór, a major depresszió, a bipoláris zavar és a szkizofrénia. A vizsgált 12-féle mikro-RNS vérkoncentrációja alapján 93 százalékos pontossággal, 95 százalékos fajlagossággal és 92 százalékos érzékenységgel különítették el az Alzheimer-kórban szenvedőket az egészséges kontrolloktól, míg az Alzheimer-kór és az egyéb vizsgált központi idegrendszeri betegségek elkülönítése tekintetében a módszer pontossága 74 és 78 százalék között mozgott. A különféle központi idegrendszeri betegségek és az egészséges kontrollok megkülönböztetése terén a teszt pontossága 82 és 97 százalék között változott.

Mindezek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a keringésben jelen lévő mikro-RNS-ek e csoportja jól használható biomarker lehet az Alzheimer-kór és több más neurológiai betegség diagnosztikájában. Természetesen nagyszámú további vizsgálatra van még szükség ahhoz, hogy idővel a klinikai gyakorlatban is megalapozottan alkalmazható lehessen e vizsgálómódszer, ezért maguk a kutatók is mértékletességre intenek a Genome Biology című folyóiratban közzétett tanulmányuk eredményeinek értékelése tekintetében. Mindazonáltal tagadhatatlan, hogy e kevéssé invazív kimutatási eljárás jelentős előrelépés az Alzheimer-kutatásban, amelynek egyik fő iránya olyan diagnosztikai módszerek kidolgozása, amelyekkel már jóval a dementia-tünetek megjelenése előtt képesek lehetünk az érintettek kiszűrésére, és ezáltal lehetőséget kaphatunk a mielőbbi beavatkozásra, késleltetve a tényleges kognitív károsodás megjelenését. Az Alzheimer-kór a dementiához vezető neurodegeneratív betegségek leggyakoribb formája, amely az előrejelzések szerint világviszonylatban akár minden 85. embert érinthet 2050-re.

A laboratóriumi diagnosztikában napjainkban egyre jelentősebb szerephez jutó mikro-RNS-ek olyan rövid, fehérjét nem kódoló RNS-molekulák, amelyek poszttranszkripcionálisan befolyásolják a génexpressziót, és ezáltal a szervezet szinte valamennyi folyamatának szabályozásában részt vesznek. Sejt- és szövetspecifikus expressziójuknak köszönhető, hogy jól alkalmazhatók diagnosztikai célokra. A velük kapcsolatos legkiterjedtebb vizsgálatok egyelőre az onkológia területéről származnak, de számos egyéb betegség – köztük például az akut miokardiális infarktus, a májkárosodás, az obezitás, az ateroszklerózis, az oszteoporózis, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és különféle anyagcsere-betegségek – korai felismerésében és kezelésében is széles körben vizsgálják jelentőségüket.

 

Források: 

BBC News – Health
Patócs A. et al.: Mikro-RNS-ek a laboratóriumi diagnosztikában (OTSZ Online, 2012. 09. 11.)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.