Cukros üdítőitalok és depresszió
A cukros üdítők fogyasztása főleg a nők körében növeli a súlyos depresszió kialakulásának kockázatát.
- Hogyan hat a ketamin a depresszió kezelésében?
- Szívbetegség és depresszió kapcsolata
- A depresszió nem rosszkedv!
- A mentális egészség és gyógyítás kapcsolata az agyi metabolizmussal
- Új terápiás eljárás a depresszió kezelésében: a transzkraniális mágneses stimuláció (TMS)
- Antidepresszívumok és demenciakockázat
- A ketamin és eszketamin lényeges különbségei
- A ketamin és elektrokonvulzív terápia depresszióban
- A ketamin hatásos lehet egy autizmussal összefüggő ritka genetikai állapotban
- Ketamin és esketamin kezelés rezisztens depresszióban
A JAMA Psychiatry folyóiratban szeptember 24-én jelent meg a German Center for Diabetes Research kutatóinak tanulmánya, amelyben erős bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a cukros italok nemcsak az anyagcsere egészségére, hanem a mentális egészségre is hatással vannak – különösen a nők esetében. Ezt a hatást valószínűleg a bél érzékeny mikrobiomja közvetíti.
Mint ismeretes, azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak cukros italokat, nemcsak az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek és a rák kockázata nő meg: egyre több tanulmány mutatja ki, hogy az üdítőitalok a mentális egészséget is befolyásolják, eddig azonban nem volt egyértelmű, hogy van-e közvetlen kapcsolat a cukros üdítőitalok fogyasztása és a súlyos depresszió (MDD; major depressive disorder) között, és hogy mely biológiai folyamatok játszanak ebben szerepet.
A kérdések megválaszolására a kutatók a Marburg-Münster Affektív Kohorsz (MACS; Marburg-Münster Affective Cohort) adatait elemezték: olyan 18 és 65 év közötti felnőtteket vizsgáltak, akiket a lakosság köréből és az alapellátásból toboroztak 2014 és 2018 között. A kutatók összesen 932 embert vontak be, akik közül 405-en súlyos depresszióban (MDD) szenvedtek, 527-en pedig egészséges kontroll személyek voltak. Az elemzések összefüggést mutattak ki az üdítőital-fogyasztás, valamint a depresszió diagnózisa és a tünetek súlyossága között. Ez az összefüggés különösen a nőknél volt szembetűnő: körükben a magas szintű üdítőital-fogyasztás 17%-kal magasabb valószínűséggel okozott depressziót, ami súlyosabb tünetekkel is járt.
De hogyan közvetítődhet ez a hatás? A tanulmány erre is ad egy lehetséges magyarázatot: azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak cukros üdítőitalokat, a kutatók jelentősen megnövekedett számú Eggerthella nemzetséghez tartozó baktériumot találtak a bélben. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az Eggerthella gyakoribb a depresszióban szenvedőknél. A jelenlegi tanulmány most az első meggyőző bizonyítékot szolgáltatta arra, hogy ez a baktérium valószínűleg közvetítő szerepet játszik – biológiai kapcsolatként szolgál az üdítőital-fogyasztás és a depressziós tünetek kialakulása között.
“Adataink arra utalnak, hogy az üdítőitalok és a depressziós tünetek közötti kapcsolat a mikrobiom közvetítésével jön létre” – nyilatkozta Dr. Sharmili Edwin Thanarajah, a cikk első szerzője.
A cukros italok, mint például a kóla vagy a limonádé, nemcsak glükózt és fruktózt tartalmaznak, hanem számos adalékanyagot is – beleértve a tartósítószereket és a mesterséges édesítőszereket, ami megzavarhatja a bélmikrobiom finom egyensúlyát. A gyulladást elősegítő baktériumok számukra előnyös környezetet találnak, míg a protektív hatású rövid szénláncú zsírsavak termelése csökken. Állatkísérletek azt mutatják, hogy az ilyen változások gyulladásos folyamatokat indíthatnak el az idegrendszerben, és így fokozhatják a depressziós viselkedést.
A mostani tanulmány adatainak elemzése során feltűnő volt a férfiak és a nők közötti nemi különbség: azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztottak üdítőitalokat, a kutatók sem az Eggerthella baktériumok számának növekedését nem figyelték meg, sem a depressziós tünetekkel való összefüggést nem tudták igazolni. Még nem tisztázott, hogy ez a hatás miért csak nőknél jelentkezik. A kutatók szerint vagy hormonális különbségek vagy a nemhez kötött immunrendszeri reakciók játszhatnak szerepet.
“A tanulmány eredményei új perspektívákat nyitnak a depressziós zavarok megelőzésében és kezelésében” – fejtette ki Rachel Lippert, a cikk társszerzője. “A mikrobiom alapú megközelítések – mint például a célzott diéták vagy a probiotikus kezelési stratégiák – a jövőben fontos szerepet játszhatnak a depressziós tünetek mérséklésében.”
A kutatók ezért amellett érvelnek, hogy a táplálkozás mentális egészségre gyakorolt hatását integrálni kell mind az egészséges táplálkozással kapcsolatos kampányokba, a gondozási előírásokba és a prevenciós programokba.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Sugary drinks linked to depression via the gut microbiome—especially in women
Soft Drink Consumption and Depression Mediated by Gut Microbiome Alterations
Irodalmi hivatkozás:
Sharmili Edwin Thanarajah et al, The bitter taste of sweet drinks: Increased consumption of soft drinks is linked to depression via gut microbiota alterations, JAMA Psychiatry (2025). DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2025.2579






