hirdetés

Ketamin és esketamin kezelés rezisztens depresszióban

Nemzetközi szakértők összefoglalták a felnőttkori, rezisztens depresszióban szenvedő betegek ketamin és esketamin kezelésének indikációját, menetét, biztonságosságát és hatásosságát.

hirdetés

A ketamin és az esketamin a felnőttkori terápia-rezisztens depresszió (TRD) kezelésére alkalmas  gyorshatású gyógyszerek, amelyek gyors és biztonságos alkalmazásáról végre megszületett egy  nemzetközi szakértői állásfoglalás, amely az American Journal of Psychiatry c. lapban jelent meg 2021. március 17-én online. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Roger McIntyre (University of Toronto, Kanada) szerint az állásfoglalás megszületését jelentősen meggyorsította, hogy egyre több klinikán és rendelések száma rohamosan növekszik.

Az amerikai FDA 2019-ben törzskönyvezte TRD kezelésére az esketamin orr-sprayt (Spravato)
(Új nazális készítmény terápiarezisztens depresszió kezelésére), majd  2020. augusztusban kiterjesztette az indikációt felnőttek major depressziójára és öngyilkossági szándék esetére is. Dr. McIntyre és munkatársai összegezték a rendelkezésre álló szakcikkeket, amelyek alátámasztják, hogy az intranazális esketamin és az intravénás ketamin TRD-ben 1-2 napon belül hatásos. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy az orálisan, szubkután, vagy intramuszkulárisan adott ketamin hatásos-e TRD-ben? Az intranazális esketamin hatásos, biztonságos és tolerálható felnőttkori TRD-ben akár egy éven át történő használat esetén is. Az intravénás ketamin hosszútávú hatásosságáról, biztonságosságáról, tolerálhatóságáról TRD-ben nincs elegendő adatunk. Az összefoglaló tanulmányban részletesen felsorolják a szerek ismert mellékhatásait is.

A szakértői csoport egy „megvalósíthatósági listát” hozott létre a ketamin és az esketamin használatáról. Az első teendő természetesen a kezelésre alkalmas beteg multidiszciplináris csapat részvételével történő gondos kiválasztása: azok az igazolt TRD-s betegek alkalmasak erre a kezelésre, akiknél a pszichózis, vagy egyéb állapotok jelentősen befolyásolhatják a kockázat-haszon arányát. A kezelés során és a kezelés után is szükséges fizikális vizsgálatok elvégzése és az életjelenségek rögzítése. Megfontolandó a metabolitok vizelet-szintjének mérése is. A ketamin és az esketamin  adás alatt is fontos a multidiszciplináris csapat, különösen a hangulati szakértő részvétele. Szükség van kardiorespiratorikus monitorozásra, és pszichiátriailag fel kell tudni mérni a disszociációs és a pszichotomimetikus hatásokat, a depressziós tüneteket. A szerzők javasolják a szorongás, a kognitív működések, a közérzet és a pszichoszociális működések figyelembe vételét is.

A beteget a kezelés megkezdése után azonnal ellenőrizni kell, meg kell bizonyosodni  kardiorespiratorikus állapotának stabilitásáról, a tiszta tudatról, a disszociatív és pszichotomimetikus hatások enyhüléséről. Esketamin adagolás esetén javasolt a „kockázat-felmérést és csökkentés” (risk evaluation and mitigation strategy = REMS). Minden beteget szükséges a hazaengedés előtt minimum 2 órával monitorozni, és gondoskodni kell biztonságos szállításukról is, csak a kezelést követő legalább egy átaludt éjszaka után ülhetnek motorra, vagy vezethetnek járművet.

A terápia rezisztens depresszió egyre aránya világszerte egyre nő, ezért a ketamin és az esketamin iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Örvendetes, hogy a nemzetközi szaktekintélyek össezfoglaló véleménye is megjelent a témában mondta. Dr. Alan Schatzberg, a Stanford Egyetem pszichiáter  professzora, aki azt is hozzátette, igen fontos, hogy az anyag tartalmazza azt is, hogy mit kell elmondani a ketaminról a betegnek a gyógyszer használatának idejéről, a szer működéséről, annak előnyeiről és mellékhatásairól.

Forrás:

Brooks M. New expert guidance on ketamine for resistant depression. Medscape Medical News. March 25, 2021.

McIntyre RS, Rosenblat JD, Nemeroff CB, et al. Synthesizing the evidence for ketamine and esketamine in treatment-resistamt depression: an international expert opinion on the available evidence and implementation. Am J Psychiatry. Published online 17 March 2021.

Cassels C. FDA approves esketamine nasal spray for resistant depression. Medscape Medical News > FDA Approvals. March 05, 2019.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.