hirdetés

A ketamin és eszketamin lényeges különbségei

A terápiarezisztens depresszió (TRD) kezelésére jóváhagyott az eszketamin hatásossága nyomán az amerikai médiában egyre szaporodtak a ketamint a súlyos depresszió gyors hatású, rendkívül hatékony kezeléseként hirdető közlemények.

hirdetés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2019-ben jóváhagyta a ketamin unokatestvérét, az eszketamint (Spravato), egy új gyógyszerosztály első készítményét a terápiarezisztens depresszió (TRD) kezelésére, azóta azonban egyre szaporodnak az amerikai médiában az eszketamin rokon vegyületét, a ketamint a súlyos depresszió gyors hatású, rendkívül hatékony kezeléseként hirdető tudósítások. A két szer között azonban igen fontos különbségek vannak, ennek figyelmen kívül hagyása igen fontos zavart a betegek és a klinikusok körében.

Bár a ketamin és az eszketamin kémiailag rokonok, kémiai összetételük, az FDA által jóváhagyott javallatok, adagolás és alkalmazás, valamint a biztonságos és hatékony alkalmazásukat alátámasztó tanulmányok és adatok szintje tekintetében nagyon különbözőek.

A ketamin egy disszociatív anesztetikum, amelyet az Egyesült Államokban intravénás infúzióval vagy intramuszkuláris injekcióval történő érzéstelenítésre engedélyeztek. Nem javallott major depressziós zavar (MDD) vagy TRD esetén, bár gyakran használják off-label ezekben az indikációkban. Az eszketamin, a racém ketamin (S)-enantiomerje, melyet az FDA engedélye a TRD-ben szenvedő felnőttek és az öngyilkossági gondolatokkal vagy cselekedetekkel járó MDD-ben szenvedő felnőttek számára engedélyezett szájon át szedhető antidepresszánssal kombinálva. Harmincegy globális, összesen több mint 2200 beteget tartalmazó klinikai vizsgálat tanúsága szerint intranazálisan adagolva igazoltan biztonságos és hatékony.

A ketaminnal ellentétben az eszketamint csak orvosi rendelőben adható be, egy kötelező kockázatértékelési és kockázatcsökkentési stratégiai programon alapuló szigorú kezelési protokoll szerint. A ketamin adagolását nem korlátozza gyógyszerbiztonsági program, az orvosok rugalmasan alkalmazzák az off-label felírást.

A ketamin klinikák gyors elterjedése

A COVID-19 világjárvány idején bevezetett, enyhített kábítószer-ellenes hatósági (DEA) iránymutatások értelmében a DEA-engedéllyel rendelkező orvosok telemedicinán keresztül, személyes értékelés nélkül is felírhatnak ketamint. Ennek eredményeképp az Egyesült Államokban gyorsan elterjedtek a depresszió kezelésére szolgáló ketamin klinikák, amelyek enyhe szabályozás mellett vagy egyáltalán nem szabályozva működnek.

Egyes klinikák mostanában – a pandémia elmúltával- ketamin-pasztillákat írnak fel, amelyeket a betegek otthon vesznek be, s bár a ketamin nagyon ígéretes kezelés, de nem adható mindenkinek, felírását megfelelő betegértékelésnek kell megelőznie. És ez az eszketaminra is igaz, a kezelésre alkalmas betegek kiválasztása mindkét esetben olyan szakember pszichiátriai értékelésén kell alapuljon, aki érti alaposan ismeri és érti mind a ketamin, mind az eszketamin klinikai alkalmazásának módját, lehetőségeit és a megfelelő indikációkat. A ketamin előbb említett off-label (szinte rekreációs célú) alkalmazásának terjedését látva a Yale egyetem szakértői a szer felírásának szigorúbb szabályozását és felügyeletét sürgetik. Dr. Samuel Wilkinson, a Yale Depresszió Kutatási Program társigazgatója azt panaszolta, hogy "Évek óta próbálunk lobbizni a szabályozóknál és a finanszírozóknál, hogy hozzanak létre egy nyilvántartást a ketamin használatára vonatkozóan, de nem jártunk sikerrel".

Jelentős ígéret, komoly kockázat

A ketamin egyre szélesebb körű rekreációs használata miatt - egy nemrégiben készült tanulmány szerint - a ketamin-mérgezések száma az Egyesült Államokban 2019 és 2021 között 81%-kal nőtt.

"A ketamint rekreációs céllal használókat fel kell világosítani a lehetséges kockázatokról" - mondta Dr. Joseph Palamar (New York University Grossman School of Medicine), az említett vizsgálat vezető szerzője. Erre hívja fel a figyelmet Matthew Perry közelmúltbeli halála is, amelyben a ketamin is bizonyítottan szerepet játszott. "Nem tudjuk, hogy a szervezetében lévő ketamint illegálisan szerezte-e be, vagy felírták neki, de előzetes jelentések szerint az emberek jelentős része, akik otthon, állítólag terápiás céllal, klinikus felügyelete mellett ketamint használnak, valójában az előírtnál nagyobb mennyiségű szert használnak" - mondta Wilkinson, aki azt kifogásolja, hogy míg az eszketamin használatát az FDA szigorú irányelvekkel korlátozza, addig a vele kémiailag rokon a ketamin alkalmazásának nincsenek szigorú szabályai. Dr. Gerard Sanacora, a Yale Depresszió Kutatási Program igazgatója hangsúlyozza, hogy az orvosoknak nagyon óvatosnak és felelősségteljesnek kell lenniük a betegek új, TRD-ben hatékony kezelések iránti igénye és a ketamin potenciális kockázata egyensúlyának mérlegelésekor". Problémának látja, hogy az az intranazális eszketamin alkalmazásánal kötelező adatgyűjtéssel szemben nem történik meg valamennyi ketamin-használat gondos nyomon követése, annak ellenére, hogy nem ez az első eset, hogy az orvostársadalomnak egy olyan potenciális kezeléssel kell foglalkoznia, amely jelentős terápiás ígéretet, de komoly kockázatot is rejt magában, hisz előttünk áll az opioidjárvány figyelmeztető példája, így nagy szükség lenne arra, hogy a ketamin esetén jobban tudjunk vigyázni a biztonságra.

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2813622

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.