hirdetés

Antidepresszívumok és demenciakockázat

Az antidepresszívumok nem járnak együtt a demencia, a kognitív hanyatlás felgyorsulásának vagy a fehér és szürkeállomány sorvadásának fokozott kockázatával.  

hirdetés

Dr. Frank J. Wolters, az Erasmus Egyetem Orvosi Központ (Rotterdam, Hollandia) Alzheimer Központjának vezetője és munkatársainak az Alzheimer's and Dementia című szaklapban online április 1-jén online megjelent közleményük 5511 személy (58% nő; átlagéletkor 71 év) adatainak elemzését tartalmazta a folyamatban lévő Rotterdam nevű prospektív, lakossági kohorszvizsgálatból.

A vizsgálatba vont résztvevőknél a vizsgálat kezdetén kizárták a demencia meglétét, és mentális állapotukat a vizsgálat kezdetétől 2018-ig ismételt kognitív vizsgálatokkal követték nyomon, a Mini-Mental Status Examination (MMSE) és a Geriatric Mental Schedule, valamint MRI-vizsgálatok segítségével. A résztvevők antidepresszívum-használatára vonatkozó információkat a gyógyszertári nyilvántartásokból nyerték ki 1992-től a kiindulási időpontig (2002-2008). Az átlagosan 10 éves követési idő alatt a résztvevők 12%-ánál alakult ki demencia.

Összességében a résztvevők 17%-a használt antidepresszívumot a vizsgálat kezdetét megelőző 10 éves időszakban, és 4,1%-uk még a vizsgálat kezdetén is szedte az antidepresszívumot. Az antidepresszáns gyógyszerek használata a vizsgálat kezdetén gyakoribb volt a nőknél, mint a férfiaknál (21% vs. 18%), és a használat az életkor előrehaladtával növekedett: míg a 45-50 év közötti résztvevők 2,1%-a, addig a 80 évnél idősebbek 4,5%-a szedett antidepresszánst.

A zavaró tényezőkkel való korrekciót követően nem volt összefüggés az antidepresszívumok használata és a demencia kockázata (kockázati arány [HR], 1,14; 95% CI, 0,92-1,41), a kognitív hanyatlás felgyorsulása vagy a fehér és szürkeállomány atrófiája között.

A triciklikus antidepresszívumok használata azonban a szelektív szerotonin-visszavétel-gátlókkal (HR, 1,12; 95% CI, 0,81-1,54) összehasonlítva a demencia kockázatának növekedésével járt (HR, 1,36; 95% CI, 1,01-1,83).

Bár az antidepresszívumok szedése idősebb egyéneknél, különösen azoknál, akiknek van némi kognitív károsodásuk, akut tüneti antikolinerg hatásokkal járhat, amelyek a klinikai gyakorlatban megfontolandóak, a szerzők eredményei azt mutatják, hogy a hosszú távú antidepresszívum-használatnak nincs tartós hatása a kognícióra vagy az agy egészségére azoknál az idősebb felnőtteknél, akiknél nem észlelhetők a kognitív károsodásra utaló jelek.

A vizsgálat korlátozásai közé tartozott az alacsonyabb iskolai végzettségű résztvevők kizárása, valamint az, hogy bár a kiindulási szakaszban az MMSE < 26 pontszámmal rendelkezők kizárása a kiindulási szakaszban megakadályozta a fordított ok-okozati összefüggés lehetőségét (azaz azt, hogy az antidepresszívumokat a demencia korai, prodromális szakaszában kialakuló depresszióra válaszul szedték volna a résztvevők), ez kiválasztási torzítást okozhatott, mivel figyelmen kívül hagyta az antidepresszívumok használatának hatásait a kiindulási szakasz előtt.

Forrás:

Hofe I, Stricker BH, Vernooij MW et al: Antidepressant use in relation to dementia risk, cognitive decline, and brain atrophy Alzheimer's and Dementia 01 April 2024 https://doi.org/10.1002/alz.13807

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.