hirdetés

Amiloid-béta terhelés és demencia

Az agy általános egészségi állapota, különösen a kisereket érintő betegségek jelenléte erősebb prediktora az Alzheimer-kórral járó demencia kialakulásának, mint az amiloid-béta terhelés mértéke.

 

hirdetés

A Neurology folyóiratban december 22-én jelent meg a University of Pittsburgh kutatóinak cikke, amelyben az amiloid-béta lerakódások mértéke, súlyossága és a demencia bekövetkezése közötti kapcsolatot igyekeztek feltárni kifejezetten idős személyeknél. Ehhez 94 olyan, 80 év feletti személynél vizsgálták több, mint 10 éven keresztül az amiloid-béta plakkok lerakódását és egyéb jellemzőket, akiknél 2009 és 2020 között több PET-vizsgálatot is végeztek - majd a kapott felvételeket egy ausztrál vizsgálatban részt vett egészséges (nem demens) emberek agyáról készült képekkel hasonlították össze. A kutatás megkezdésének legfőbb oka az volt, hogy a klinikai vizsgálatok során igen kevés képalkotó vizsgálatot végeznek a 80 év feletti populáció tagjain, mivel ezekbe a vizsgálatokba általában fiatalabb korosztályokat vonnak be.

A kutatók az eredmények alapján arról számoltak be, hogy az Alzheimer-kór patológiáját jelző neurotoxikus amiloid-béta plakkok felhalmozódása felgyorsul ugyan időskorban, de a vizsgálat megkezdésekor mért kezdeti amiloidterhelés és az agy általános egészségi állapota erősebb prediktora annak, hogy mely betegeknél valószínűbb az Alzheimer-kórral járó demencia kialakulása.

“A demenciakezelések hatásosságának szempontjából kritikus fontosságú lenne részleteiben feltárni, pontosabban megérteni a fokozott amiloid-felhalmozódás jelenségét még abban az időpontban, amikor az egyének kognitív funkciói normálisak” - nyilatkozta a cikk első szerzője, Dr. Oscar Lopez.

Az Alzheimer-kórral kapcsolatos leggyakoribb neuropatologikus jellemzők közé tartozik az amiloid-béta csomók, plakkok megjelenése, valamint ezek általános mennyisége és eloszlása az agyban. Mégis, míg a 80 éves és idősebb embereknél a legmagasabb az Alzheimer-kórral összefüggő demenciák előfordulási gyakorisága, a legtöbb tanulmány, amely képalkotó eljárásokkal mérte az agy plakkterhelését, a fiatalabb populációkra összpontosított, így az amiloid-béta akkumuláció és a demencia közötti kapcsolat a legidősebb korosztály esetében továbbra is tisztázatlan maradt. Lopez és munkatársai ezen akartak változtatni azzal, hogy 94 olyan idős embernél vizsgálták az amiloid-béta lerakódás és az új demenciaesetek közötti kapcsolatot, akiknél a vizsgálat megkezdésekor kognitív szempontból még nem volt kimutatható károsodás. A résztvevőket átlagosan 85 éves korukban vették fel a vizsgálatba, és 11 éven át vagy halálukig követték őket, és a vizsgálat során legalább két PET-vizsgálatot végeztek rajtuk. Az amiloid lerakódás mértékét az Australian Imaging, Biomarker, and Lifestyle (AIBL) vizsgálat egy fiatalabb résztvevőkből álló populációjával hasonlították össze.

A kutatók az amiloid-béta felhalmozódásának folyamatos növekedését figyelték meg az idő múlásával minden résztvevőnél, függetlenül attól, hogy a vizsgálat kezdetén milyen volt a plakk státuszuk. Ez a felhalmozódás azonban a 80-as éveikben járó vagy annál idősebb betegeknél lényegesen gyorsabb volt, mint a 60-as éveik végén járó résztvevőknél. Nagyon kevés résztvevőnél alakult ki demencia anélkül, hogy amiloid-béta lerakódások lettek volna az agyban. Fontos, hogy azoknál az egyéneknél, akiknek az agyi felvételei már a vizsgálat kezdetén lerakódásokat mutattak, két évvel korábban alakult ki demencia, mint azoknál, akiknél az amiloid státusz a vizsgálat megkezdésekor negatív volt.

A kutatók azt is megállapították, hogy önmagában az amiloid-béta státusz rövid időtávon bekövetkezett változása nem bizonyult prediktívnek a demencia jövőbeli kockázatára nézve. Ezzel szemben a kiindulási amiloid-béta-terhelés súlyossága, valamint az agykárosodás egyéb markerei, amelyeket a fehérállományi elváltozások jelenléte (a kis erek betegségének markere) és az agykéreg szürkeállományának vastagságában bekövetkezett csökkenés (a neurodegeneráció markere) határoztak meg, a legerősebb prediktorai voltak a kockázatnak, ami arra utal, hogy a vizsgálat kezdetekor már aktív kóros folyamat zajlott le a résztvevők egy részének agyában.

“Eredményeink összhangban vannak azokkal a tanulmányokkal, amelyek szerint az amiloid felhalmozódása az agyban évtizedekig tart, és más agyi kórképek, különösen a kisérbetegségek összefüggésében történik” - összegezte Dr. Lopez. “Azt, hogy van-e olyan vaszkuláris folyamat, amely az amiloid-béta lerakódással párhuzamosan zajlik, ebben a tanulmányban nem tudtuk vizsgálni. E kórképek jelenlétének időzítésének megértése azonban kritikus fontosságú lesz a jövőbeni elsődleges preventív terápiák kifejlesztése szempontjából.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Predicting Alzheimer's dementia in oldest of the old

Association Between β-Amyloid Accumulation and Incident Dementia in Individuals 80 Years or Older Without Dementia

Irodalmi hivatkozás:

Lopez et al.: Association Between β-Amyloid Accumulation and Incident Dementia in Individuals 80 Years or Older Without Dementia, Neurology (2023). DOI: 10.1212/WNL.0000000000207920.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.