hirdetés

Solanezumab Alzheimer kórban

A fázis 3 vizsgálat eredményei alapján a szolubilis/monomer béta-amyloidot megkötő monoklonális antitest, a solanezumab nem hatékonyabb a placebónál a preklinikai Alzheimer kór progressziójának lassításában.

hirdetés

Dr. Reisa Sperling (Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School) vizsgálatvezető beszélt a solanezumab fázis 3 vizsgálatának (A4 study) eredményeiről, melyeket a 2023-as Alzheimer's Association International Conference rendezvényen mutattak be, illetve a The New England Journal of Medicine folyóiratban is pulbikáltak.

Bár a viszgálat negatív eredményű, fontos információkkal szolgálhat a jövőbeni tanulmányokhoz.

Az eredmények azt jelzik, hogy a betegség kezelésében alapvető fontosságú az amyloid plakkok csökkentése. Ez a vizsgálat volt az első, amely tünetmentes betegeket vont be, eredményei pedig alátámasztják a korai intervenció fontosságát. Az amyloid már PET vizsgálattal és vérvétellel is kimutatható, és ezzel előre jelezhető, kinél várható klinikai rosszabbodás. Sajnos a vizsgálat nem változtatott a betegség progresszióján, de azt igazolta, hogy az amyloid már a tünetek megjelenése előtt kimutatható.

 

Az A4 kettősvak, multicentrikus, randomizált vizsgálat volt, melybe 1147 beteget vontak be, akiknél a PET alapján emelkedett amyloid szint volt igazolható, de a kognitív funkcióik megtartottak voltak. A betegeket két kar között randomizálták: placebot vagy solanezumabot kaptak 4 és fél évig. A vizsgálati szer kezdődózisa 4 hetente 400mg volt intravénásan, majd a vizsgálat közben a dózist 4 hetente 1600mg-ra emelték, mivel más vizsgálatok eredményei alapján a korábbi dózis túl alacsonynak tűnt. Az elsődleges végpont a Preclinical Alzheimer Cognitive Composite (PACC) kognitív hanyatlást vizsgáló skála változása volt 4 és fél évnél.

Az elsődleges végpontban nem mutatkozott különbség a két vizsgálati csoport között: a solanezumab csoportban a skála átlagos változása a kezdetihez képest -1,43 volt, míg a placebo csoportban -1,13-nak bizonyult.

A PET vizsgálatok eredménye alapján az amyloid lerakódása folytatódott mindkét csoportban, és bár a placebo csoportban a növekedése számszerűen nagyobb volt, a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns.

Sajnos a kezelés önmagában nem csökkentette az amyloid mennyiségét a kiindulási értékhez képest és a lerakódás lassítása is elégtelen volt. Az enyhe kognitív csökkenésbe való progresszió kétszer gyorsabb volt azoknál, akik kiinduláskor az amyloid mennyiségét tekintve a felső harmadba tartoztak.

A két kezelési csoport között a képalkotó vizsgálatok részletes adatai alapján sem találtak különbséget, mindkét csoportban a neocorticalis és medialis temporalis tau növekedése volt észlelhető tau-PET-tel, és a volumetrikus MRI is hasonló változásokat írt le kezeléstől függetlenül.

A vizsgálatvezető szerint a negatív eredmények hátterében a használt monoklonális antitest típusa állhat. A solanezumab – szemben más anti-amyloid kezelésekkel, pl. a lecanemabbal vagy a donanemabbal - nem köt az amyloid plakkokhoz, csak az önálló amyloid fehérjéhez.

Az alkalmazott dózis vizsgálata sem vezetett érdemi eredményhez: néhány adat arra utalt, hogy a nagyobb dózis kedvezőtlenebb volt, azonban a különbség nem volt szignifikáns.

A vizsgálat eredménye alapján felmerül, hogy a szolubilis amyloid, mint terápiás cél kevésbé előnyös.

A vizsgálati szer biztonságosnak bizonyult, egy esetben észleltek amyloiddal összefüggő képalkotó eltérést (amyloid-related imaging abnormalities, ARIA) ödémával a solanezumabbal kezelt csoportban, két esetben placebo mellett. A solanezumab mellett 29,2%-ban, a placebo csoportban 32,8%-ban alakult ki ARIA mikrovérzéssel vagy hemosziderózissal. Bár az antitest nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a vizsgálatvezető elégedett volt a vizsgálat felépítésével és remélhetőleg más szerek, például a lacanemab hatékonynak bizonyulnak. Az AHEAD tanulmányban a lacanemab hatását vizsgálják tünetmentes, de Alzheimer kór szempontjából magas kockázatú betegeknél.

Dr. Claire Sexton (Alzheimer's Association) szerint bár a solenazumab vizsgálata negatív eredménnyel zárult, az ebből nyert adatok hozzájárulhatnak az Alzheimer kór pontosabb megértéséhez.

 

Írásunk az alábbi források alapján készült:

Solanezumab for Preclinical Alzheimer's: Phase 3 Data - Medscape - Jul 20, 2023

Sperling RA, Donohue MC, Raman R, et al and A4 Study Team. Trial of Solanezumab in Preclinical Alzheimer's Disease. N Engl J Med. 2023 Jul 17.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.