hirdetés

Egyhangúan támogatták a lecanemab alkalmazását

Egy forgalomba hozatal utáni vizsgálat megerősíti az Alzheimer-kórban alkalmazott lecanemab gyógyszer előnyeit, megnyitva az utat a hagyományos jóváhagyás előtt.

hirdetés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tanácsadó bizottságának tagjai egyhangúlag megállapították, hogy egy forgalomba hozatal utáni vizsgálat megerősíti az Alzheimer-kórban alkalmazott lecanemab (Leqembi; Eisai Inc.) gyógyszer előnyeit, megnyitva az utat a hagyományos jóváhagyás előtt.

"Összességében a vizsgálat egyértelműen bizonyította, hogy ez egy hatékony kezelés" - mondta az ülésen a megbízott elnök Dr. Robert C. Alexander, a Banner Alzheimer's Institute Alzheimer's Prevention Initiative tudományos vezetője és a Phoenix-i Arizonai Egyetem Orvosi Főiskolai Karának pszichiátriai tanszékének kutatóprofesszora.

A lecanemab egy amiloid béta fehérjét célzó intravénás infúzió, amely az év elején gyorsított FDA-engedélyt kapott a korai Alzheimer-kór (AD) kezelésére. A vállalatnak egy megerősítő vizsgálatot kellett elvégeznie a termék klinikai előnyeinek igazolására. A perifériás és központi idegrendszeri gyógyszerek tanácsadó bizottsága megvitatta a multicentrikus, kettős vak 3. fázisú vizsgálatot (CLARITY-AD), amelybe 1795 beteget (átlagéletkor 71 év) vontak be, akiknek AD vagy enyhe AD demencia miatt enyhe kognitív károsodásuk volt.

Késleltetett progresszió

A vizsgálatban résztvevőknek számos társbetegségük volt, és sokan egyidejűleg más gyógyszereket is kaptak. A feketék alulreprezentáltak voltak a vizsgálatban, a teljes kohorsz mindössze 3%-át tették ki. A betegek véletlenszerűen kaptak placebót vagy kéthetente 10 mg/kg lecanemabot. A placebokontrollos időszak és a biztonságossági nyomon követés mellett a vizsgálatnak van egy folyamatban lévő, legfeljebb 4 évig tartó kiterjesztési szakasza. A vizsgálat elérte elsődleges végpontját, mivel a klinikai demenciaértékelés (Clinical Dementia Rating-Sum of Boxes) 18 hónapos időtartamra 27%-kal kisebb mértékű romlást mutatott ki (különbség a korrigált átlagban: -0,45; 95% CI, -0,67 -0,23; P = 0,00005). Ezt alátámasztotta a 14 feladatot tartalmazó AD Assessment Scale-Cognitive Subscale (ADAS-Cog 14) szignifikáns, 26%-os különbség.

A gyógyszer a kognitív funkciót is befolyásolta, a placebóhoz képest 37%-os csökkenést mutatott az AD Cooperative Study-Activities of Daily Living Scale for Mild Cognitive Impairment (AD Cooperative Study-Activities of Daily Living Scale for Mild Cognitive Impairment) skálán.

A gyártó szerint az eredmények azt jelzik, hogy a betegség előrehaladása körülbelül 5 hónappal késik, így a betegek több időt kapnak az önálló életvitelre. A hatóanyagot kapó betegek életminőségbeli előnyöket is tapasztaltak. A placebót kapó betegekhez képest a lecanemabot szedőknél az európai életminőség-5 dimenzió skálával mérve 49%-kal, az Alzheimer-kóros betegek életminősége skálával mérve pedig 56%-kal volt kisebb a hanyatlás, és a gondozók kevesebb teherről számoltak be.

A lecanemab az amiloid, a tau és a neurodegeneráció biomarkereit is befolyásolta, ami biológiai alapot szolgáltat a betegség progressziójának lassulásával összhangban lévő kezelési hatásoknak.

Haláleset a placebocsoportban 0,8%-ban, a kezelt csoportban pedig 0,7%-ban fordult elő, a halálesetek és a súlyos nemkívánatos események száma "meglehetősen hasonló" volt a két csoportban. A súlyos ARIA esetében volt egy egyensúlyhiány a placebo javára, de összességében ezek elég ritkák voltak" - mondta.

Alcsoportos aggodalmak

A kockázat/haszon profil a betegek három alcsoportjában - az apolipoprotein E 4 (ApoeE-4) alléllal rendelkezők, a véralvadásgátlót szedő betegek és az agyi amiloid angiopátiában (CAA) szenvedők - különböző volt. Az ApoeE-4 csoportban a vizsgálat elsődleges végpontja nem kedvezett a gyógyszernek, de a másodlagos végpontok igen, ezért a bizottság néhány tagja támogatta a genetikai vizsgálat ajánlását a gyógyszer megkezdése előtt.

A lecanemab véralvadásgátló jelenlétében történő alkalmazásáról, a vélemények sokkal változatosabbak voltak. Mivel a véralvadásgátlók növelhetik az agyvérzés kockázatát a bizottság egyes tagjai határozottan azt javasolták, hogy ezek a betegek ne kapjanak lecanemabot, míg mások a kockázatokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt további információk szükségességére hívták fel a figyelmet. A CAA-t illetően a legtöbb tag támogatta, hogy a gyógyszer alkalmazását fontolóra vegyék ezen állapot fennállása esetén, de csak a kockázatoknak a betegekkel és családtagjaikkal való megvitatása után, valamint egy megbízható jelentési rendszer megléte esetén.

Az ülés nyilvános meghallgatási szakaszában az Alzheimer's Association képviselője is jelen volt, hogy kifejezze támogatását a lecanemab hagyományos jóváhagyása mellett a korai Alzheimer-kórban szenvedők esetében.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.