hirdetés

Teszt az Alzheimer-kór diagnózisának megerősítésére

Az Egyesült Államokban az FDA engedélyezte a Roche Alzheimer-kór diagnózisának megerősítésére alkalmas Elecsys tesztjeit.

hirdetés

Az FDA december 8-án jelentette be, hogy engedélyezi a Roche Elecsys diagnosztikai tesztjeit, amelyek a gerincvelői folyadékból képesek kimutatni az Alzheimer-kór két legfontosabb markerének, az amiloid-bétának és a tau fehérjének a koncentrációját. Az Elecsys beta-Amyloid (1-42) CSF II és az Elecsys Phospho-Tau (181P) CSF tesztek pontosan és megbízhatóan mérik a béta-amiloid (1-42) és a foszfo-tau (181P) koncentrációját 55 éves és idősebb, Alzheimer-kórra vizsgált felnőtt személyeknél. A két teszt alkalmazásával egy pTau181/Abeta42 arány számolható ki, amelynek függvényében megerősíthetők vagy cáfolhatók az egyéb vizsgálatok eredményei. Mivel e biomarkerek szintjének változásai már a betegség korai szakaszában jelentkeznek, a vizsgálat az Alzheimer-kór patológiáját a betegség korábbi szakaszaiban (pl. enyhe kognitív károsodás) is kimutathatja.

A tesztek által kimutatott biomarker-arány (pTau181/Abeta42) eredménye összhangban van a negatív PET-vizsgálattal, ha az eredmény kisebb vagy egyenlő egy cutoff értéknél (ilyenkor a vizsgálat eredménye negatív), valamint a pozitív eredményt adó PET-vizsgálattal, ha az eredmény meghaladja a cutoff határértékét (pozitív eredmény). Az Abeta42 és a pTau181 tesztek nem használhatók önmagukban a diagnózis megállapítására, ezeket más diagnosztikai vizsgálatok mellett kell használni. Ez azt is jelenti, hogy önmagában a liquorból vett mintában a pozitív pTau181/Abeta42 arány eredmény még nem alapozza meg az Alzheimer-kór diagnózisát.

A Roche szerint ez a teszt az első lépés abba az irányba, hogy az Alzheimer-kór diagnózisának felállításakor ne egy sor olyan vizsgálatot kelljen elvégezni, amelyek kizárják a betegséget – ismétlődően elvégeztetett kognitív tesztek, laborvizsgáltok, CT vagy MRI vizsgálatok – hanem fordítva: lehetőleg egyetlen olyan vizsgálatot, amelynek eredménye megalapozza a diagnózist. Ez azért is szükséges, mert a Roche saját becslései szerint a jelenlegi klinikai kritériumok csak az esetek 70-80%-ában vezetnek pontos diagnózishoz. És bár a pozitron-emissziós tomográfia (PET) szken eredménye perdöntőbbnek tekinthető az Elecsys tesztekénél (hiszen ez a képalkotó vizsgálat az agyban képes felmérni az amiloid-béta plakkok mennyiségét), a vizsgálat igen drága és egyelőre kevés helyen érhető el. A Roche szerint az Elecsys immunoassay tesztek pontossága 90%-os egyezést mutat a PET-vizsgálatokéval, és még a kellemetlen liquor mintavétel mellett is olcsóbb a PET-szkennél, valamint nem teszi ki sugárzásnak a betegeket.

A Roche Diagnostics elnök-vezérigazgatója, Thomas Schinecker szerint „a világon az Alzheimer-kórral élő betegek 75%-át nem diagnosztizálják, és akiket végül mégis, azoknál is igen hosszú és bonyolult a folyamat. Mivel az új potenciális Alzheimer-kór elleni terápiáknál kezdünk izgalmas eredményeket látni, a klinikailag validált, megbízható tesztek kulcsfontosságúak lesznek annak megerősítésében, hogy valóban a megfelelő betegeken próbálják-e ki ezeket az új kezelési módszereket."

Ezek közé az ígéretes gyógyszerek közé tartozik a lekanemab (lecanemab), az Eisai és a Biogen által kifejlesztett anti-amiloid antitest, amely az év elején sikeresen teljesítette az elsődleges és másodlagos végpontokat a fázis III. Clarity vizsgálatban, amelyben 1795 korai Alzheimer-kóros beteg vett részt. Másfél év elteltével a lecanemab 27%-kal lassította a kognitív hanyatlás ütemét a placebóhoz képest. (Lásd korábbi cikkünket: Korai Alzheimer-kórban a lekanemab lassította a kognitív funkcióvesztést.) A lekanemab klinikai vizsgálatainak elemzése során azonban a közelmúltban agyvérzés miatt bekövetkezett beteghalálról is beszámoltak: az Eisai és a Biogen november végén a Clinical Trials on Alzheimer's Disease konferencián mutatta be a vizsgálatról szóló teljes jelentést.

A Roche eközben több kudarcot is vallott az Alzheimer-kór elleni saját kezelések fejlesztései során. A gantenerumab antitest, amely szintén az amiloid béta fehérjéket célozza, idén korábban két fázis III. vizsgálaton is megbukott. December elején a Roche leányvállalata, a Genentech közölte, hogy több gantenerumab fejlesztési programot is leállít, miután nem látta elégségesnek a klinikai előnyöket a munka folytatásához.

Jó hír viszont, hogy diagnosztikai oldalon a Roche tavaly nyáron breakthrough device (áttörést jelentő orvosi eszköz) minősítést kapott az FDA-tól a jelenleg még fejlesztés alatt álló amiloid vértesztjére.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Roche nets FDA clearance for CSF-based Alzheimer’s diagnostic tests

Roche Alzheimer’s disease Cerebrospinal Fluid (CSF) assays receive FDA clearance, supporting more accurate and timely diagnosis

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.