hirdetés

Bélmikrobiom és Alzheimer-kór

Alzheimer-kóros emberek székletmintáinak állatokba ültetésével sikerült előidézni a betegséget.

hirdetés

A Brain folyóiratban október 18-án jelent meg a University College Cork kutatóinak közleménye, amelyben egy olyan vizsgálat eredményeit írják le, ami megerősíti a bélmikrobiom és az Alzheimer-kór közötti közvetlen kapcsolatot: most először sikerült beteg emberekből származó bélmikrobiom állatokba ültetésével előidézni a betegséget a modellszervezetekben.

A kutatást Yvonne Nolan professzor, az APC Microbiome Ireland, a University College Cork (UCC) és a UCC Anatómiai és Neurológiai Tanszékének vezetője, valamint Sandrine Thuret professzor (King's College London) és Dr. Annamaria Cattaneo (IRCCS Fatebenefratelli, Olaszország) vezették. Először azt figyelték meg, hogy az Alzheimer-kóros betegek székletmintáiban magasabb volt a gyulladást elősegítő baktériumok szintje, és feltételezték, hogy ez a változás összefüggésben áll romló kognitív funkcióikkal. Amikor az ilyen betegekből származó, fekális eredetű mikrobiom mintákat fiatal patkányokba ültették át, azt tapasztalták, hogy az állatok szervezete kevesebb új idegsejtet termelt, vagyis a hippocampusban végbemenő neurogenezis folyamata károsodott, ami a patkányok viselkedési mintázataiban is megmutatkozott: romlottak bizonyos memóriafunkcióik, és általános hangulatuk megváltozott. Ezek a változások ráadásul egyenes arányban álltak a donor személyeknél diagnosztizált kognitív funkcióvesztés súlyosságával, azaz minél demensebb betegtől származó mintát ültettek át a patkányokba, annál jelentősebbek voltak az állatoknál megfigyelhető változások. Ez az első olyan kutatási eredmény, amely bizonyítja a bélmikrobiom és az Alzheimer-kór közötti direkt kapcsolatot, sőt, bizonyítékul szolgál a kauzális összefüggésre is, azaz rámutat arra, hogy a fertőzött mikrobiom megjelenése esetén kialakul a betegség. A felfedezés klinikai haszna azonban még ennél is értékesebb lehet, mivel a közvetlen összefüggés és kauzális kapcsolat alapján ezek az eredmények a jövőben segíthetnek a korai diagnózis felállításában.

“Az Alzheimer-kóros embereket jellemzően a kognitív tünetek megjelenésekor vagy azok után diagnosztizálják a betegséggel, ami már túl késő lehet, legalábbis a jelenleg rendelkezésre álló terápiás megközelítések sikeréhez biztosan. A bélmikrobiom szerepének megértése a prodromális - korai stádiumú - demencia kialakulásában a tünetek lehetséges megjelenése előtt új terápiák kifejlesztése, vagy akár az egyénre szabott beavatkozás előtt is utat nyithat" - nyilatkozta Nolan professzor.

A UCC kutatói már régóta azon dolgoznak, hogy különböző stratégiákat dolgozzanak ki az agy egészséges öregedésének elősegítésére és az Alzheimer-kór elleni kezelések fejlesztésére. A következőkben azt is vizsgálják majd, hogy a bélmikrobiom hogyan reagál az olyan életmódbeli hatásokra, mint az étrend és a testmozgás.

Sandrine Thuret, a King's College London neurológus professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője kifejtette: “Az Alzheimer-kór alattomos betegség, amelyre még nincs valóban hatékony kezelés. Ez a tanulmány fontos előrelépést jelent a betegség etiológiájának megértésében, mivel eredményei megerősítik, hogy a bélmikrobiom ok-okozati szerepet játszik a betegség kialakulásában. Ez a kutatás lefekteti számos, ezen a területen végzett jövőbeli vizsgálat alapjait, és reményeim szerint a terápiás megközelítések, beavatkozások terén is előrelépésekhez vezet majd.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists discover links between Alzheimer's disease and gut microbiota

Microbiota from Alzheimer’s patients induce deficits in cognition and hippocampal neurogenesis

Irodalmi hivatkozás:

Stefanie Grabrucker et al, Microbiota from Alzheimer's patients induce deficits in cognition and hippocampal neurogenesis, Brain (2023). DOI: 10.1093/brain/awad303

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.