hirdetés

Regulátor T-sejtek a hangulat stabilizálásában

Az immunrendszer működése mellett a hangulat stabilizálásában is szerepe van a T-sejteknek, így működészavaraik összefüggésbe hozhatók a depresszió, a szorongás és az Alzheimer-kór kialakulásával is.

hirdetés

A PNAS Nexus folyóirat augusztusi számában megjelent, nemzetközi kutatócsoport által jegyzett tanulmány szerint a regulátor T-sejtek, a szervezet immunrendszerének igáslovai komoly szerepet játszanak a közérzet, hangulat stabilizálásában is, így működésük zavarai összefüggésbe hozhatók a depresszió, a szorongás és az Alzheimer-kór kialakulásával is. A kutatók egy olyan egérmodellt használtak, amelyben a regulátor T-sejteket szabályozó egyik molekula, a Foxp3 koncentrációja fizikai aktivitást követően gyorsan kimerült, így a regulátor T-sejtek mennyisége is nagyon lecsökkent az állatok szervezetében (DEREG egérmodell).

Amikor a regulátor T-sejtek mennyisége az egerek szervezetében alacsony volt, szorongásra, illetve depresszióra utaló viselkedési mintázatokat kezdtek el követni: elbújtak a sötétben, kevesebbet mozogtak, és sokkal könnyebben adták fel az önfenntartáshoz szükséges tevékenységeket. Ezt követően a kutatók Alzheimer-kóros egér modellszervezetben is megvizsgálták a regulátor T-sejtek alacsony szintjének hatásait, és egyértelmű kognitív hanyatlást, valamint a betegségre jellemző patológiás elváltozások megjelenését (amiloid-béta szint emelkedése és plakkok megjelenése az agyban) tapasztalták.

A Forkhead box P3 (Foxp3) egy olyan transzkripciós faktor, amely a perifériás immunválaszt moduláló regulátor T-sejtek (Tregek) működését szabályozza. A kutatók a vizsgálat során azt mutatták ki, hogy a Foxp3-expresszáló sejtek kimerítése ok-okozati úton elősegíti az inflammaszóma aktivációval összefüggő átmeneti szorongás- és depresszió-szerű viselkedést a DEREG (regulátor T-sejt kimerített) egér modellszervezetekben. Megállapították viszont azt is, hogy a Foxp3-expresszáló sejtek funkciójának helyreállítása kauzális úton képes visszafordítani a viselkedésbeli változásokat a veleszületett immunválaszok megváltoztatásán keresztül, ami a DEREG egerek hippokampuszában a kaszpáz-1 aktivitás és az interleukin-1β (IL-1β) felszabadulás alapján is mérhető. 

A Foxp3-expresszáló sejtek kimerítése ezen felül a vérben a granulociták, monociták és makrofágok szintjének jelentős emelkedését idézte elő, és az Alzheimer-kóros (AD) egérmodellben növelte az aktivált kaszpáz-1 és az IL-1β szekréciót, valamint az amiloid-béta (Aβ)1-42 szintjét és az Aβ-plakkok mennyiségét is. Ez egybeesett a kognitív hanyatlás felgyorsulásával, így a tanulmány bizonyítékkal szolgált annak alátámasztására, hogy a Foxp3 transzkripciós faktornak ok-okozati hatása lehet a perifériás immunválaszokra, ami elősegítheti az agyban a veleszületett immunválasz kiváltását, ez pedig potenciálisan szorongás- és depresszió-szerű viselkedéshez vagy kognitív hanyatláshoz vezethet.

A szerzők feltételezik, hogy a regulátor T-sejtek szintjének csökkenése a perifériás immunsejtek proliferációját okozza, amelyek közül néhány a vér-agy gáton át az agyba kerülhet, és gyulladásos folyamatokat válthat ki a hippokampuszban. A szerzők szerint a veleszületett immunitásnak ez az átmeneti aktiválódása az agyban szorongást, depressziót vagy Alzheimer-kórra nagyon hasonlító kognitív funkcióromlást okozhat.

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a Foxp3-expresszáló sejtek potenciális gyógyszercélpontként szolgálhatnak a depresszió és az Alzheimer-kór kezelésében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Immune cells linked to anxiety, depression, and Alzheimer's disease

Transient anxiety-and depression-like behaviors are linked to the depletion of Foxp3-expressing cells via inflammasome in the brain

Irodalmi hivatkozás:

Eun-Jeong Yang et al, Transient anxiety-and depression-like behaviors are linked to the depletion of Foxp3-expressing cells via inflammasome in the brain, PNAS Nexus (2023). DOI: 10.1093/pnasnexus/pgad251

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.