hirdetés

Az amiloid-béta lerakódás visszafordítása

Kínai kutatóknak egyelőre állati modellekben egy ioncsatorna-fehérje és kináz adagolásával sikerült visszafordítani az amiloid-béta lerakódást Alzheimer-kórban.

hirdetés

A Science Signaling folyóiratban július 11-én jelent meg a Shanghai székhelyű Fudan University kutatóinak cikke, amelyben állati modellszervezetekben egy ioncsatorna fehérje és kináz adagolásával sikerült megakadályozniuk az Alzheimer-kór egyik fő jellegzetességének számító amiloid-béta felhalmozódást az agyban. A Zhang professzor és munkatársai által vizsgált TRPM7 (transient recep­tor potential melastatin channel, 7-es altípus) csatorna egy speciális átjáró az idegsejtek membránjában, amely lehetővé teszi a töltéssel rendelkező ionok átjutását az extracelluláris térből és a sejt belseje között. A TRPM7 csatorna a kétértékű kationok, például a Zn2+, Mg2+ és Ca2+ felvételében vesz részt. Az ioncsatorna tehát hozzájárul a neuronok szempontjából kritikus fontosságú aktivitások, például az ingerelhetőség, a plaszticitás és a sejtek anyagcseréjének szabályozásához.

A TRPM7 azonban egy kettős funkciójú fehérje, amely egyszerre működik ioncsatornaként és kinázként. Bármilyen nehéz is elképzelni, az idegmembrán e komplex alkotóeleme egyben egy olyan enzim, amely a nagy energiatartalmú foszfátcsoportok átvitelét katalizálja a potens ATP-molekulákból a TRPM7-et érintő tevékenységek ellátása céljából. A TRPM7 ioncsatornák hibás működése nemcsak az Alzheimer-kórral, hanem számos más neurodegeneratív betegséggel is összefüggésbe hozható.

A kutatócsoport a most megjelent tanulmány egyik fejezetében emberi agyszövetet vizsgálva felfigyelt arra, hogy a TRPM7 fehérje mennyisége az egészséges mintákkal összehasonlítva jelentősen kisebb volt az Alzheimer-kórban szenvedő betegekből származó post mortem agymintákban és az amiloid-β által kiváltott patológiás tünetekkel érintett két különböző egérmodellből származó mintákban is. A kutatás során megerősítést nyert, hogy a TRPM7 ioncsatorna aktivitásának gyengülése, elvesztése Alzheimer-kórban hozzájárul a toxikus amiloidfehérjék felhalmozódásához.

A sanghaji kutatók azonban nem csak azt mutatták ki, hogy a TRPM7 mennyisége csökken az Alzheimer-kór progressziója során, hanem egér modellszervezeteken végzett kísérletsorozatukban fordított arányosságot figyeltek meg: a TRPM7 mennyiségének csökkenés a sejtmembránokban az amiloid-β felhalmozódásával járt. Mivel a kutatók tisztában voltak azzal, hogy a TRPM7 egy kettős funkciójú fehérje (ioncsatorna és kináz), egy rendkívül egyszerű kérdést tettek fel: mi lenne, ha az állatok egyik csoportjában növelnénk a teljes hosszúságú TRPM7 - ioncsatorna és kináz - mennyiségét, a másik csoportot pedig csak a molekula kináz részével látnánk el?

Idős egerek egy olyan csoportjában, amelynek agyszövete kifejezetten sok amiloid-bétát tartalmazott, a kutatók a teljes hosszúságú TRPM7 mennyiségének növelésével képesek voltak helyreállítani az egerek szinapszisképződését és kognitív funkcióit.

A molekula kináz része M7CK néven ismert, ennek mennyiségét fiatalabb állatokban növelték meg. Az eredmények szerint a kináz közvetlenül aktivált egy olyan kaszkádot, amelyben az MMP14 proteáz elősegítette az amiloid-β lebontását és kiürülését.

A fenti eredmények azt jelentik, hogy a kínai kutatók - legalábbis a laboratóriumban, állati modellszervezetekben - megtalálta a módját annak, hogy az egerek egyik csoportjában helyreállítsák a szinaptikus aktivitást és a kognitív funkciókat, a másikban pedig sikeresen távolították el a toxikus amiloid-béta molekulákat.

"Azt találtuk, hogy a TRPM7 kináz aktivitása fontos az amiloid-β lebontásának serkentéséhez" - számolt be az eredményekről Zhang. "A TRPM7 expressziója csökkent az Alzheimer-kóros betegek hippokampusz szövetmintáiban és az Alzheimer-kór kétféle egérmodelljében. Egerek hippokampusz-neuronjainak tenyészeteiben a teljes hosszúságú TRPM7 vagy funkcionális kinázdoménjének, az M7CK-nek az overexpressziója megakadályozta az exogén amiloid-béta által kiváltott szinapszisvesztést".

Az M7CK overexpressziója sikeresen tartotta meg a kognitív funkciókat a tünetmentes fiatal egerekben, valamint helyreállította a szinapszisképződést és a kognitív funkciókat az idős egerekben.

A fenti eredmények a közelmúlt legfontosabb felfedezéseinek tűnnek az Alzheimer-kórral kapcsolatos élettani kutatások területén, azonban a kutatók óvatosságra intenek. Ennek oka, hogy még ma sem tisztázott teljesen, hogy az amiloid plakkok okozzák-e a betegséget (az amiloid hipotézis támogatói szerint igen, de nem véletlenül csak hipotézisről beszélünk mind a mai napig). Bár egyértelműen toxikus hatásúak az agyra nézve, egyáltalán nem biztos, hogy a plakkok kialakulása nem csak következménye-e egy bonyolultabb, még felfedezésre váró patologikus eseménysornak. És ott van még a tau fehérjék problémája is: ez a fehérje is képez az agyban oldhatatlan szálakat, amelyek neurofibrilláris csomók formájában halmozódnak fel. Ahogy egyes tudósok azt állítják, hogy az amiloid-béta plakkok a betegség lehetséges okozói, másik csoportjuk a tau mellett érvel.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists reverse Alzheimer's plaque formation in animal models by boosting activity of key ion channel

TRPM7 kinase activity induces amyloid-β degradation to reverse synaptic and cognitive deficits in mouse models of Alzheimer’s disease

Irodalmi hivatkozás:

Shimeng Zhang et al, TRPM7 kinase activity induces amyloid-β degradation to reverse synaptic and cognitive deficits in mouse models of Alzheimer's disease, Science Signaling (2023). DOI: 10.1126/scisignal.ade6325

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.