hirdetés

Alzheimer-kór: új ötlet a tau-kötegek kialakulása ellen

Az MIT kutatói új gyógyszercélpontot találtak a tau-fibrillumok összetapadásának megakadályozására.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban július 14-én jelent meg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak cikke, amelyben azt a kérdést járták körül, hogyan alakulnak ki az Alzheimer-kór egyik legjellemzőbb tünetének számító tau-kötegek, ráadásul eredményeik alapján egy új gyógyszercélpontot is sikerült azonosítaniuk, egyelőre ötlet szintjén.

Több neurodegeneratív betegségben, így az Alzheimer-kórban is megfigyelhető a tau fehérjék szálszerű összetapadása (fibrillumok képződése), ami összegubancolódott kötegek kialakulásához vezet. A mostani vizsgálatban az MIT kutatói arra jöttek rá, hogy a tau fehérje egyik szegmense sokkal flexibilisebb, mint azt korábban gondolták, és ez lehetővé teszi, hogy a fehérjeszálak változatos térbeli alakzatokat vegyenek fel. Azt is sikerült kimutatni, hogy ha a tau-fibrillumok végei hiányoznak, sokkal könnyebben alakulnak ki nagyobb kötegek.

“Ez a hasítás pedig az Alzheimer-kór kialakulásának igen korai szakaszában már megtörténik, felgyorsítva a fibrillumok aggregációját, ami egyáltalán nem kívánatos jelenség” - nyilatkozta Mei Hong, az MIT cikk első szerzője. A kutatóknak a vizsgálatok során sikerült meghatározniuk egy olyan szakasz aminosav-sorrendjét, amely egyrészt segít a fehérjének különböző irányokba hajlongani, másrészt viszont pont ezért kiváló gyógyszercélpont lehet, amelyet célba véve megakadályozhatóvá válhat az aggregátumok kialakulása.

Az egészséges agyban a tau-fehérjék a mikrotubulusokhoz kötődnek, és stabilizálják azokat. A tau négy ismétlődő alegységet tartalmaz, amelyek csak kis mértékben különböznek egymástól (R1, R2, R3 és R4). Alzheimer-kórban és egyéb neurodegeneratív betegségekben azonban a tau abnormális, torzult formái fonalszerű filamentumokat alakítanak, amelyek összetapadva, aggregálódva kötegeket hoznak létre az agyban. Korábban a tau-fehérjék tanulmányozása azért volt nehéz, mert ezek a fehérjék inherensen igen rendetlen struktúrájúak. Az MIT vizsgálatában nukleáris mágneses rezonanciát (NMR-t) használtak a szerkezetek jobb megismeréséhez. Először a tau fehérje központi magjára koncentráltak, ahol összehajtogatott fehérjeszálak, úgynevezett béta lapok egy meglehetősen merev, rigid struktúrát alkotnak. Ezt a magot hajlékony szegmensek veszik körül, és bár ezek pontos szerkezete egyelőre feltáratlan, a kutatók elektronmikroszkóppal megállapították, hogy összességében egy “bolyhos burkot” (fuzzy coat) alkotnak a mag körül.

A következő kérdés az volt, hogy mi történik akkor, ha ezek a végső szegmensek leszakadnak, ami Alzheimer-kórban igen gyakori. Ezért a kutatók lehasították ezeket, majd NMR képalkotó módszerrel érdeklődve figyelték a térszerkezeti változásokat. Gyorsan kiderült, hogy a hajlékony, laza szegmensek nélkül a rigid központi magok sokkal könnyebben tapadnak össze, alakítanak ki filamentumokat. Ez arra utal, hogy a “bolyhos burok” egyik funkciója pont az aggregáció megelőzése, ami protektív hatást jelent a neurodegeneratív betegségek több típusa ellen.

Megfigyelték továbbá azt is, hogy a központi mag jelentős részét adó R3 alegység önmagában is nagyon merev szerkezetű, a másik részét alkotó R2 viszont flexibilisebb, és különböző konformációkat vehet fel az eltérő környezeti hatásoknak, például a hőmérsékletnek a hatására.

“Ezek a megfigyelések arra mutatnak rá, hogy a környezet molekuláris szinten is milyen hatással van a tau formájára, alakjára, hasonlóképpen ahhoz, mint amikor a kaméleon a színét változtatja a környezetnek megfelelően. A hőmérséklet kis mértékű változása is elegendő ahhoz, hogy a térszerkezet megváltozzon, ami ritkán tapasztalható jelenség a funkcionális rendszerekben” - nyilatkozta Dr. Roland Riek, az ETH Zürich alkalmazott élettudományi iskolájának vezetője.

Eltérő körülmények között tehát az R2 alegység egyenes, vagy hajlott, zsanérszerű formát is felvehet, ezt a hajlékonyságot pedig egy hat aminosav hosszúságú szakasz okozza. A kutatók ötlete, hogy ezt a szakaszt kismolekulás hatóanyagokkal megcélozva lehetne megakadályozni a “ragadósság” kialakulását, vagyis vagy megelőzni a nagyobb aggregátumok képződését, vagy szétbontani a már összeragadt fehérjéket.

A kutatók most azt vizsgálják, képesek-e olyan térszerkezetű tau-molekulákat létrehozni, amelyek a lehető leginkább megfelelnek az Alzheimer-kórban és más neurodegeneratív betegségekben szenvedő betegek agyából vett tau-konformációknak, hogy ezeken tesztelhessék majd elképzelésük működőképességét.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New study shows truncated versions of Tau protein more likely to form sticky filaments in brains of Alzheimer's patients

Amyloid fibril structures of tau: Conformational plasticity of the second microtubule-binding repeat

Irodalmi hivatkozás:

Nadia El Mammeri et al., Amyloid fibril structures of tau: Conformational plasticity of the second microtubule-binding repeat. Sci. Adv. 9, eadh4731(2023). DOI:10.1126/sciadv.adh4731

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.