hirdetés

mRNS technológia az Alzheimer-kór kezelésében

Kínai kutatók egy teljesen új elgondolást: mRNS alapú kezelési mechanizmust tesztelnek az Alzheimer-kór terápiájában, egyelőre úgy tűnik, sikerrel.

hirdetés

A PLOS Biology folyóiratban március 7-én jelent meg a China Air Force Medical University kutatóinak közleménye, amelyben egy általuk kifejlesztett mRNS alapú Alzheimer-terápiát ismertet. A cikkben a kutatócsoport arról számol be, hogy egy Alzheimer-kóros egér modellszervezetben egy olyan génváltozatot hoztak létre, melynek hatására a mieloid sejtek képesek voltak beszivárogni az agyba, ahol makrofágokká érlelődtek, amelyek aztán felfalták a betegség egyik legfőbb patologikus jellemzőjének számító amiloid-béta plakkokat. A beavatkozás javította az egerek kognitív képességeit a többi genetikailag változatlanul hagyott Alzheimer-kóros modellszervezetekhez képest. Globálisan több klinikai vizsgálatban értékelnek amiloid-béta célpontú gyógyszereket a korai Alzheimer-kór kezelésére, ám a kínai kutatók szerint eredményeik a kezelési stratégiák teljesen új irányát teremthetik meg.

A cikkben ismertetett vizsgálat középpontjában álló gén a METTL3 enzimet kódolja. A METTL3 egy RNS N6-metiladenozin vagy m6A metiltranszferáz, és a génexpresszió szabályozásában vesz részt oly módon, hogy m6A-metilációt hajt végre számos különböző típusú RNS-en, köztük az mRNS-en is. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a METTL3 normális működése kulcsszerepet játszik a hosszú távú memória konszolidációjában a hippokampuszban, egy 2020-ban publikált vizsgálat pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Alzheimer-kóros egérmodellekben fokozottabb expressziót mutatott, mint a kontrollokban. Ez az eredmény arra utalt, hogy az RNS m6A metilációja szerepet játszhat a betegség kialakulásának valamely fontos élettani folyamatában.

Valószínűnek tűnt tehát, hogy a METTL3 szint csökkenése, esetleg az enzim hiánya valamilyen pozitív hatást eredményezhet az Alzheimer-kóros állati modellszervezetekben. A hipotézis bizonyítása vagy megcáfolása érdekében a kutatók olyan egérmodellt fejlesztettek ki, amelynek a mieloid sejtjeiből kiütötték (knockout) a METTL3 enzimet kódoló gént (a mieloid sejtek olyan, csontvelőből származó sejtek, amelyekből később különböző típusú vér- és immunsejtek alakulnak ki). A kutatók kifejezetten a mieloid sejtekre összpontosítottak, mégpedig azért, mert a közelmúltban végzett kutatások kimutatták, hogy ezek a sejtek képesek átjutni a vér-agy gáton, és makrofágokká differenciálódni. Ezek az úgynevezett "vérből származó makrofágok" (blood-derived macrophages) feltehetően az agy rezidens immunsejtjeivel, a mikrogliával számos folyamatban együttműködnek, a neurodegeneráció elleni védelemtől kezdve a központi idegrendszer károsodásainak helyreállításáig.

A kutatók ezután amiloid-béta plakkokat injektáltak az új egérmodellek és a genetikai változtatás nélküli kontroll egerek egy-egy csoportjának agyába, hogy mesterségesen Alzheimer-kórt idézzenek elő, majd egy pár labirintustesztet végeztek velük a kognitív funkcióik felmérésére. Mivel hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a METTL3-hiányos csoport jobban teljesített, mint társaik, a biztonság kedvéért megismételték a vizsgálatot egy apró módosítással: kontroll és METTL3-hiányos egerekből származó csontvelőt ültettek át két további egércsoportba, majd mindegyikben Alzheimer-kórt idéztek elő, és ugyanazokat a memóriateszteket végeztették el velük. Azok az egerek, amelyek a METTL3-hiányos (METTL3-knockout) egerek csontvelőjét kapták, jobban teljesítettek, mint azok, amelyek a vad típusú (kontroll) modellekből kaptak csontvelőt. Az eredmények együttesen azt sugallták, hogy a METTL3 gátlása legalábbis lelassította az Alzheimer-kór progresszióját.

Ezután a kutatócsoport közelebbről is megvizsgálta, hogy egészen pontosan mi történik a METTL3-hiányos sejtekben. Egy korábbi tanulmány alapján, amely szerint a mikrotubulusok acetilálása szerepet játszhat a neurodegeneratív betegségekben, összehasonlították a vad típusú makrofágok mikrotubulusait a METTL3 nélküli makrofágokéival. A METTL3-hiányos sejtek mikrotubulusai kevésbé voltak acetiláltak, mint a vad típusú sejteké, és a folyamatban részt vevő egyik kulcsfontosságú gén, az ATAT1 expressziója is alacsonyabb volt. További elemzések azonban azt mutatták, hogy a METTL3 nem befolyásolja közvetlenül az ATAT1 expresszióját, ami azt jelentette, hogy a kutatóknak itt még hiányzott a kirakós egy darabkája.

Az mRNS-expressziós mintázatok további elemzései azonban erre is választ adtak. A kutatók arra jöttek rá, hogy normál körülmények között a METTL3 egy másik gén, a DNMT3A expresszióját is szabályozza az m6A metiláción keresztül. Ez egy „olvasófehérje” (reader protein) segítségével történik, ami egy olyan fehérjetípus, amely felismeri a megváltozott DNS-t vagy RNS-t és hozzá is kötődik - ebben az esetben ez egy olyan fehérje, amely kifejezetten az m6A-metiláción átesett mRNS-eket ismeri fel. A DMT3A expressziója tehát közvetetten növeli az ATAT1 expresszióját, ami a mikrotubulusok acetilálásához vezet. METTL3 nélkül azonban nincs elégséges olvasófehérje-aktivitás a DMT3A expressziójához, ami azt jelenti, hogy a METTL3 enzimet kódoló gén kiütése egyben gátolta az ATAT1 expresszióját is, így a mikrotubulusok acetilálódását. További vizsgálatok eredményei pedig azt jelezték, hogy a mikrotubulusok acetilálódásának elmaradása arra késztette a mieloid sejteket, hogy az agyba vándoroljanak, ahol makrofágokká érlelődtek, és elpusztították az amiloid-béta plakkokat. Ez vezetett az egér modellszervezetek kognitív funkcióinak javulásához.

Bár a fentiekben részletezett, összetett mechanizmus egyelőre sok nyitott kérdést hagy maga után, az eredmények azt sugallják, hogy az m6A metiláció célzott kezelése az Alzheimer-kór kezelésének egyik potenciális útja, új kutatási területe. Mivel az mRNS-metiláció a génreguláció egyik központi, fontos folyamata, a jövőbeli kutatásoknak elsősorban azt kellene tisztázniuk, hogy a biológiai útvonal mely pontján tudnának beavatkozni anélkül, hogy jelentős mellékhatásokat okoznának.

Az Alzheimer-kór elleni készítmények, terápiák fejlesztésének eddigi története tele van sajnálatos kudarcokkal, bár a közelmúltban több jelentős áttörés is történt ezen a területen. Az utóbbi években az FDA már két készítményt is engedélyezett a gyógyíthatatlan betegség korai stádiumú, enyhe funkcióromlással járó terápiájára. Ez a két készítmény a 2021 júniusában óriási viták közepette engedélyezett Aduhelm (adukanumab, Biogen és Eisai), valamint a 2023 januárjában jóváhagyott Leqembi (lekanemab, szintén a Biogen és az Eisai készítménye). Hamarosan minden bizonnyal engedélyt kap a harmadik antitest, a donanemab (Eli Lilly) is, de itt az FDA további adatokat kért a TRAILBLAZER klinikai vizsgálatokból a hosszabb időn át tartó alkalmazás biztonságosságának és hatásosságának igazolására. Mind a három előbb említett szer monoklonális antitest, de már poliklonális antitestekkel is folynak vizsgálatok, ilyen például a svájci AC Immune SA által megindított, és fázis I/II. szakaszban jó eredményeket mutató ABATE klinikai vizsgálat, melyben az ACI-24.060 vizsgálati hatóanyagot értékelik. Előnye, hogy nem egyetlen molekulát ismert fel, hanem egy antigén több epitópját is képes levadászni, és ezt a képességét a preklinikai fázis során végzett vizsgálatokban bizonyította is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Potential Alzheimer's treatment mechanism modifies mRNA to bring immune cells into the brain

Loss of the m6A methyltransferase METTL3 in monocyte-derived macrophages ameliorates Alzheimer’s disease pathology in mice

m6A RNA methylation: from mechanisms to therapeutic potential

METTL3-mediated N6-methyladenosine mRNA modification enhances long-term memory consolidation

Abnormality of m6A mRNA Methylation Is Involved in Alzheimer’s Disease

Phosphatidylserine Ameliorates Neurodegenerative Symptoms and Enhances Axonal Transport in a Mouse Model of Familial Dysautonomia

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.