hirdetés

Új vizsgálati teszt Alzheimer-kór diagnosztizálására

Az FDA áttörést jelentő terápia minősítést adott a Quanterix vállalat pTau-181 nevű tesztjére, mely az Alzheimer-kór diagnosztizálásában nyújthat segítséget.

hirdetés

Az FDA „áttörést jelentő terápia” (breakthrough therapy) minősítést adott a Quanterix (székhely: Billerica, Massachusetts, USA) vállalat új Alzheimer-diagnosztikai tesztjére.

Ezt a minősítést azok a termékek kapják meg, amelyek potenciálisan képesek olyan életveszélyes betegségek hatékony diagnosztizálására, amelyekre jelenleg még nincs megoldás. A program célja a gyorsított fejlesztési, értékelési és felülvizsgálati folyamatok lehetővé tétele, azzal a szándékkal, hogy ezek az orvostechnológiai áttörést jelentő technológiák vagy eszközök a betegek számára gyorsabban elérhetővé váljanak.

A Simoa phospho-Tau 181 vagy röviden pTau-181 vérteszt a pTau-181 protein mennyiségét méri a szérumban és a plazmában, a kimutatáshoz pedig a cég HD-X immunoassay platformját használja. A pTau-181 egy olyan fehérje, amelynek jelenléte a National Institutes of Health álláspontja szerint az Alzheimer-kór okozta agyi elváltozásokat valószínűsíti. A teszt egy vérmintában már igen alacsony koncentráció mellett képes kimutatni a biomarkert, ami megnyitja annak lehetőségét, hogy elérhetőbb, korábban elvégezhető, noninvazív módon lehessen diagnosztizálni az Alzheimer-kórt.

A pTau-181 fehérje már igen alacsony koncentrációban (akár femtogramm nagyságrendű mennyiségben) történő kimutatását a Quanterix által kidolgozott Simoa® mikrogyöngyös technológia teszi lehetővé. A paramágneses tulajdonságokkal rendelkező, felületükön antitesteket hordozó mikrogyöngyök a mintában hozzákötődnek a keresett analithoz, majd a laborban a mintához fluoreszcens hatást kiváltó további antitestek hozzáadása következik. Az így kialakuló immunkomplex már könnyen kimutatható a Quanterix HD-X teljesen automatizált immunoassay platformjával, mely a cég állítása szerint jelenleg a világ legérzékenyebb platformja.

 

A HD-X AnalyzerTM elemző készülék, állítólag a világ legnagyobb érzékenységű immunoassay platformja

 

A foszforilált tau-181-ről, mint az Alzheimer-kór biomarkeréről röviden

A diagnózishoz és a prognózishoz alkalmas és megbízható biomarkerek hiánya régóta kihívást jelent az olyan neurodegeneratív betegségek esetében, mint az Alzheimer-kór. Az ultraszenzitív fehérjemérések közelmúltbeli fejlődése lehetővé tette a tau és a foszforilált tau (pTau) fehérjék mennyiségi meghatározását a perifériás plazmában. Egy közelmúltban készült review 66 olyan tanulmányt sorolt fel, amelyekben négy ultraérzékeny módszerrel a plazma tau és a foszforilált tau 181 (pTau181) mennyiségét határozták meg. E tanulmányok metaanalízise megerősítette, hogy az Alzheimer-kóros betegeknél a kontrollokhoz képest szignifikánsan magasabb volt a plazma tau- és ptau181-szint, és hogy a plazma tau és ptau181 nagy pontosságú ROC (Receiver Operating Characteristic) görbe alatti területtel előre jelezte az Alzheimer-kórt. Ezért a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a plazma pTau181 biomarkernek tekinthető a betegség diagnózisában.

A National Institute on Aging-Alzheimer's Association (NIA-AA) nemrégiben javaslatot tett az Alzheimer-kór kutatási keretrendszerére, és meghatározta az amiloid-béta (Aβ), a tau és a neurodegeneráció [AT(N)] fontosságát az Alzheimer-kór meghatározásában. Bár az Aβ- vagy tau-pozitronemissziós tomográfiát (PET) már régen kifejlesztették, még csak igen korlátozottan áll rendelkezésre, így a NIA-AA kutatási keretrendszer gyakorlati megvalósítása kihívást jelent. Ezért sürgős feladat a korai diagnosztikai jelentőséggel bíró, megfelelő biomarkerek felfedezése.

A tau egy mikrotubulushoz kapcsolódó fehérje, amely elsősorban az idegsejtekben lokalizálódik. A neurofibrilláris csomók (NFT-k, neurofibrillary tangles) elsődleges összetevője is, amely az Alzheimer-kór egyik patológiai jellemzője. A tau normális funkcióinak elvesztését és toxikus funkcióinak erősödését összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór patogenezisével. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a tau és a foszforilált tau gerincvelői folyadékban mérhető szintje lineárisan összefüggést mutat az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosságával, ami a taut a korai diagnózis és a prognosztikai előrejelzés ígéretes biomarkerévé teszi. A liquor biomarkerek klinikai alkalmazását azonban akadályozta a magas költség, a vizsgálat invazivitása és a lumbálpunkció mellékhatásai.

A tau kimutatási lehetősége a plazmában alacsony koncentrációja miatt igen korlátozott volt egészen ultraérzékeny tesztek közelmúltban történő megjelenéséig. A plazma tau vagy foszforilált tau szintjét az egészséges populációban és a betegekben különböző technológiákkal vizsgálták, mint például az egymolekulás elrendezés (Simoa, ezt használja a Quanterix tesztje), az immunmágneses redukció (IMR), a gördülő körös erősítésű, többszörös elrendezésű száloptikát alkalmazó immunoassay (a-EIMAF, enhanced immunoassay using multi-arrayed fiber optics conjugated with rolling circle amplification) és a Meso Scale Discovery (MSD) technika. Örvendetes, hogy csak a publikált vizsgálatokban már ez a négy különböző analitikai technológia szerepel, ám megjegyzendő, hogy a plazma tau- vagy foszforilált tau-szintek tanulmányonként jelentős eltérést mutatnak, és egyelőre nincs egyértelműen meghatározott határérték (cut-off érték) az Alzheimer-kóros és a normál kognitív státuszú emberek közötti differenciálásra.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Quanterix’s Alzheimer’s Blood Test Designated a Breakthrough Device

Ultrasensitive biomarker detection to transform the future of healthcare

Quanterix Granted Breakthrough Device Designation from U.S. FDA for Blood-Based pTau-181 Assay for Alzheimer’s Disease

Ultrasensitive assays for detection of plasma tau and phosphorylated tau 181 in Alzheimer’s disease: a systematic review and meta-analysis

 

 

hirdetés
Cikk[278726] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.