hirdetés

Agysorvadás elhízásban és Alzheimer-kórban

Egy új kutatás szerint az elhízott és az Alzheimer-kóros betegeknél megfigyelhető agysorvadás hasonló mintázatot mutat.

hirdetés

A több mint 1000 résztvevő MRI felvételének összehasonlításából kiderül, hogy túlsúly és Alzheimer-kór esetén hasonló eltérések mutatkoznak az agyban, különösen azokon a területeken, ahol a szürkeállomány elvékonyodik, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a túlsúly kezelése lassíthatja a kognitív hanyatlást és csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.

Az elhízás az Alzheimer-kór ismert rizikófaktora. A kutatást végző csoport korábban kimutatta, hogy az elhízással összefüggő és az Alzheimer‑kórban megjelenő neurodegeneráció hasonló. A túlsúly esetén megjelenő elváltozások azonban nem korrelálnak az amiloid vagy a tau fehérje felhalmozódásával. A Journal of Alzheimer's Disease című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Dr. Filip Morys szerint ez azt mutatja, hogy az elhízással és az Alzheimer-kórral összefüggő neurodegeneráció specifikus mechanizmusai különbözőek.

A tanulmányban egy több mint 1300 résztvevőből álló összevont minta adatait elemezték. A kutatók az ADNI adatbázisából választották ki az Alzheimer-kórban szenvedő résztvevőket, valamint az életkor és nem szerinti, kognitív szempontból egészséges kontrollcsoportokat, míg a UK Biobankból a normál testsúlyú, túlsúlyos és elhízott, ám neurológiailag egészséges résztvevőket. Annak meghatározására, hogy az Alzheimeres betegek testsúlya hogyan befolyásolja az Alzheimer-kór és az elhízás közötti átfedést az agyban, az ADNI adatbázisból származó Alzheimeres betegeket és egészséges résztvevőket normál, túlsúlyos és elhízott alcsoportokba sorolták. Ezután, hogy fényt derítsenek azokra a mechanizmusokra, amelyek az elhízással kapcsolatba hozható agysorvadás és az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó amiloid-béta felhalmozódás közötti hasonlóságot okozhatják, PET-felvételeken átfedő területeket kerestek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az elhízás során megjelenő elváltozások nagymértékben korrelálnak az Alzheimeres elváltozásokkal, de nem figyelhető meg amiloid-béta vagy a tau-fehérje felhalmozódás. Jelentős korreláció volt megfigyelhető az elhízott betegek és a normál testsúlyú, Alzheimer‑kórban szenvedő betegek között is. Az elhízás és az Alzheimer-kór esetén legnagyobb hasonlóságot mutató agyterületek baloldalon temporálisan és bilaterálisan a prefrontális agykéregben találhatók.

A kutatás megerősíti, hogy az elhízással összefüggésbe hozható, szürkeállományt érintő atrófia hasonlít az Alzheimer-kórban megfigyelhető atrófiához. Bár az elhízás és a demencia közötti kapcsolat korábbi tanulmányok alapján igen összetett, egyre több bizonyíték utal arra, hogy a túlsúly kezelése jelentős javulást hozhat a páciens egészségi állapotában, lassíthatja az öregedés során bekövetkező kognitív hanyatlást, és csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/987704?src=#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.