hirdetés

Olcsó vérteszt az Alzheimer-kór korai kimutatására

Egy új, olcsó vérteszt 10 évvel előre, 97%-os pontossággal képes előre jelezni az Alzheimer-kór patológiás elváltozásait.

hirdetés

A Stratford (New Jersey, USA) székhelyű Durin Technologies Inc. a Journal of Alzheimer’s Disease folyóirat hasábjain március 8-án megjelent cikkében adott hírt arról, hogy a Rowan-Virtua School of Osteopathic Medicine (SOM) kutatóintézetével közösen fejlesztett vértesztjük igen jó eredményeket mutatott az Alzheimer-kór korai diagnózisában. Az eredmények szerint a vérteszt 97%-os pontossággal, már 10 évvel a tünetek megjelenése előtt képes jelezni a betegséget.

A vérteszttel végzett vizsgálatban 328 mintát elemeztek, és a fő kérdés az volt, hogy a betegek szervezetében megjelenő autoantitestek kimutatásával valóban felismerhetők-e az Alzheimer-kórt kísérő patológiás elváltozások a betegség pre-szimptomatikus, prodromális (enyhe kognitív funkcióvesztéssel járó), illetve enyhe-közepes stádiumában.

„Az Alzheimer-kór patológiás folyamatai már a jellemző tünetek kialakulásánál 10 évvel, vagy még korábban megkezdődnek” – jelentette ki Dr. Robert Nagele, a Durin Technologies alapítója és vezető kutatási tanácsadója, egyben a Rowan-Virtua SOM gerontológus professzora. „Az Alzheimer-kór korai kimutatására és a progresszió monitorozására használható pontos, non-invazív vérteszt a tudomány jelenlegi állása szerint elsősorban a klinikai vizsgálatok számára megfelelő alanyok kiválasztásában, illetve a vizsgálati kezelések alatt álló betegek állapotának nyomon követésében nyújthatna óriási segítséget.”

„Vértesztünk 97% körüli arányban helyesen diagnosztizálta az Alzheimer-kórt olyan betegek vérmintái esetében, akik a vérvétel időpontjában még tünetmentesek voltak, viszont átlagosan 48 hónappal később már enyhe kognitív funkcióvesztést vagy a betegség súlyosabb, gyorsabban progrediáló formáját figyelték meg náluk. Tudomásunk szerint jelenleg ez az első olyan vérteszt, amely ilyen pontossággal képes kimutatni az Alzheimer-kórt kísérő patologikus jelenségeket több évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt, illetve korábban, mint ahogy arra sokkal drágább és invazív vizsgálatok képesek lennének.” – közölte Dr. Cassandra DeMarshall vizsgálatvezető és a Durin Technologies kutatási igazgatója.

A kutatócsoport a vértesztben mindössze nyolc autoantitest biomarkert alkalmazott, mivel már ezek is pontosan képesek jelezni a patologikus folyamatok jelenlétét a teljes progresszió során, ráadásul már a tünetmentes periódustól kezdve. A teszt fejlesztéséhez szükséges vérminták olyan klinikai vizsgálatok résztvevőitől származtak, akik az Alzheimer’s Disease Neuroimaging Iniative, a New Jersey Institute for Successful Aging és a Parkinson’s Study Group által folytatott vizsgálatokban kaptak kezeléseket, kontrollként pedig 106 egészséges, nem demens személy mintája szolgált.

A teszt számos előnnyel szolgálhat az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló, hatásos terápiák kifejlesztésének folyamatában: egyrészt minimálisan invazív és olcsó; valamint fontos, hogy már aszimptomatikus betegeknél is jelzi, hogy a betegség megkezdődött, másrészt pont olcsósága miatt nem csak klinikai vizsgálatokban, hanem szegényebb egészségügyi ellátottsággal, felszereléssel rendelkező régiókban, országokban is alkalmazható a betegek állapotának monitorozására. Egy másik előny, hogy a vérben található autoantitest biomarkerek nem csak az Alzheimer-kór, hanem több más betegség kimutatására is alkalmas technológiai platform fejlesztését teszik lehetővé.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers announce highly accurate blood test for Alzheimer's Disease

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.