hirdetés

Specifikus, rasszra jellemző Alzheimer-gének

Az Alzheimer-kórra kutatók egy genomszintű asszociációs vizsgálatai során azt találták, hogy az ashkenazi zsidók különféle olyan új genetikai variánsokat is hordoznak, amelyek potenciálisan kapcsolatban állnak a betegséggel.

hirdetés

A kutatók egy genomszintű asszociációs vizsgálatot (GWAS) végeztek az Alzheimer-kórra (AK) vonatkozóan, amelybe több mint 40 000 egyént vontak be több mint 35 kohorszból. A kohorszokba spanyolok és nem hispán származású európaiak tartoztak. Különös hangsúlyt helyeztek 3500 egyénre, akik majdnem kizárólag ashkenazi zsidó származásúak voltak. A vizsgált minta közel felét AK-s emberek alkották, míg a minta másik fele kognitív szempontból egészséges volt. Az ashkenazi zsidók körében olyan különféle új genetikai variánsokat is találtak, amelyek potenciálisan kapcsolatban állnak az AK-val: RAB3B, SMAP2, ZNF890P, SPOCK3 és GIPR.

„Alapító populáció”

Dr. Lindsay Farrer (Boston University Chobanian és Avedisian School of Medicine, Massachusetts) elmondta: „A homogénebb genetikai hátterű alapító populációkból vett kis minták vizsgálatai során már korábban számos gén esetében sikeresen azonosítottak robusztus és később validált asszociációkat az AK-val.”

Néhány ritka, gyerekkori autoszomális recesszív betegség, valamint bizonyos génmutációk, amelyek gyakori betegségekre nézve magas rizikót jelentenek sokkal gyakrabban fordulnak elő az ashkenazi zsidók körében más populációkkal összehasonlítva. Ennek alapján gondoltak arra,  hogy néhány AK hajlamosító variáns talán sokkal gyakoribb és nagyobb valószínűséggel mutat statisztikailag szignifikáns asszociációt az ashkenazi zsidó kohorszban a heterogénebb, általános európai származású populációhoz képest.

A vizsgálatba teljes genom szekvenálásból (WGS, n=16.815) és teljes exom szekvenálásból (WES, n=20.504) származó adatokat válogattak be. Az ashkenazi zsidókból származó GWAS adatokat (n=3096) használták referencia panelként a szülők csoportosítására. Ezen egyének nagyszülei mind ashkenazi zsidók voltak. A genomszintű (GW) és exomszintű (EW) adatokat az AK adatok kombinálásával hozták létre az általuk tartalmazott varianciatípus szerint. Genom alapú analíziseket végeztek az aggregálódott ritka variánsokat felhasználva.

Új terápiás célpontok?

A GW analízisek számos szignifikáns genetikai asszociációt tártak fel az AK-val az APOE-n kívül (1. táblázat).

  1. táblázat: Szignifikáns genetikai asszociációk AK-val

Gén

P érték

TREM2 R47H

9,66 x 10-9

rs541586606 a RAB3B közelében

5,01 x 10-8

rs760573036 a SPOCK3 és az ANXA10 között

6,32 x 10-8

Az EW analízisekben az egész vizsgálatra kiterjedő szignifikáns asszociációkat találtak a SMAP2 melletti rs1003710-zel is (p = 1,91 x 10-7). Sőt, szignifikáns genetikai alapú asszociációt találtak a GIPR-rel (p = 7,34 x 10-7).

Az ilyen zárt közösségekben a betegségasszociált variánsok sokkal gyakoribbak lehetnek a nagy, kevert populációkból származó mintákkal összehasonlítva. Az Alzheimer-kórral  asszociált génekkel kapcsolatos tanulmányok új AK biomarkerek és terápiás targetek kifejlesztéséhez vezethetnek, amelyek különösen az ashkenazi zsidók számára lehetnek relevánsak.

Új útvonalak

Dr. Howard Fillit (Mount Sinai School of Medicine, New York City), az „Alzheimer's Drug Discovery” Alapítvány társalapítója szerint „az APOE4 kontextusában a gén annyira erőteljes, hogy önmagában prediktor értékű az emberekre vonatkozó kockázat meghatározásában, és a TREM2 is ebbe a kategóriába tartozik.”

Jelen tanulmányt részben a National Institute of Health támogatta. A további anyagi források felsorolása megtalálható a közleményben.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/993427

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.